Vekili hapsettiklerini biliyorlar

Semra Güzel

Semra Güzel

  •  HDP Amed Milletvekili Semra Güzel’in vekilliği nedeniyle yapılamayan cezaevi kaydı, KHK ile ihraç edildiği hekimlik görevi üzerinden yapıldı. 
  •  Mevcut sistemin dahi bir vekilin tutuklanamayacağını belirtiğini ifade eden Aşa, “Bu durum yapılan işlemin ne kadar hukuksuz olduğunu gösteriyor” dedi.

 

Semra Güzel’in avukatı Bülent Aşa, “Semra Güzel’in vekilliği daha düşürülmedi. Şu an bir vekil tutuklu. Tutuklanan her kişi cezaevine girerken, ‘kabul kayıt işlemleri’ yapılıyor. Güzel’in kayıt işlemi oluşturulmadı, çünkü  halen vekil olduğu görünüyordu. Vekil olarak kaydedilmediği için ‘vekilliğe seçilmeden önce hangi mesleği yapıyordunuz?’ diye sormuşlar ve hekim olarak kaydetmişler” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed Milletvekili Semra Güzel’in, hedef gösterilmesinin ardından dokunulmazlığı kaldırıldı. Güzel hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Hakkında gözaltı kararı verilen Güzel, 2 Eylül’de İstanbul’da gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürülen Güzel, adliye öncesi hastaneye sağlık kontrolü için götürüldüğü sırada ters kelepçelenerek, polis şiddetine maruz kaldı. İktidar medyası tarafından paylaşılan görüntülerde, Güzel’in ellerinin ters kelepçelendiği, polislerin başını eğmeye çalıştığı görüldü. Daha sonra İstanbul Adliyesi’ne getirilen ve “Örgüt üyeliği” iddiasıyla Ankara Sulh Hakimliğine Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile ifade veren Güzel, aynı iddiayla tutuklandı.

MA’ya konuşan Güzel’in avukatı Bülent Aşa, henüz milletvekili seçilmediği tarihlerde “diyalog süreci” varken yakını Volkan Bora ile fotoğraf çektirdiğini ve bu fotoğrafların 5 yıl sonra AKP medyası üzerinden servis edildiğine işaret eden Aşa, bu fotoğraflar üzerinden müvekkilinin kadın ve milletvekili kimliğinin hedef gösterildiğini kaydetti. Daha sonra dokunulmazlığının AKP, CHP, İYİ ve MHP oylarıyla kaldırıldığını anımsatan Aşa, bunun hukuka aykırı olduğunu dile getirdi. Meclis’e sunulan fezleke sayısına da işaret eden Aşa, bu fezlekelerin dörtte üçünün Kürt vekillere yönelik olduğuna dikkat çekti. Aşa, “Aslında ikili hukuk sistemi var. Bu hukuk sadece demokratik siyasi alanda mücadele eden Kürt vekillere uygulanıyor. Özelde demokratik siyaset alanına bir darbedir. Biz bunun yansımalarını geçmişte de görmüştük” dedi.

 

Bülent Aşa

 

Vekil olduğu için kaydı yapılmadı

Daha önce 2 Mart 1994’te Leyla Zana, Orhan Doğan, Sırrı Sakık ve Ahmet Türk’ün yanı sıra 4 Kasım 2016’da ise Eşbaşkanlarının da aralarında olduğu HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını hatırlatan Aşa, “Semra Güzel’in vekilliği daha düşürülmedi. Şu an bir vekil tutuklu. Normalde tutuklanan her kişi cezaevine girerken, kuruma ‘kabul kayıt işlemleri’ yapılıyor. Bu işlemle kişi sisteme kaydediyor. Güzel’in kuruma kabul kayıt işleminde kayıt işlemi oluşturulmadı. Çünkü Semra Güzel’in halen vekil olduğu görünüyordu. Vekil olarak kaydedilmediği için vekilimize ‘vekilliğe seçilmeden önce hangi mesleği yapıyordunuz?’ diye sormuşlar ve hekim olarak kaydetmişler” diye konuştu. 

Mevcut sistemin dahi bir vekilin tutuklanamayacağını belirtiğini ifade eden Aşa, “Bu durum yapılan işlemin ne kadar hukuksuz olduğunu gösteriyor” dedi.

İtibarsızlaştırma çabası

Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Güzel’i hedef göstermesini hatırlatan Aşa, durumu “çirkinlik” olarak değerlendirdi. Güzel’in gözaltına alınmasının “başarı hikayesi” olarak lanse edilmeye çalışıldığını dile getiren Aşa, yargıya güvenmediğini ve ölüm tehditleri aldığı için ifade vermeye gitmediğini dile getirdi. Aşa, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dolayısıyla burada bir kaçış hikayesi yoktur. Sadece ölüm tehditleri yoğun olarak aldığını, yargı sistemine güvenmediğinden ötürü bu şekilde hareket etmiştir. Zaten yargı sisteminin güvenilmediğini görüyoruz şu an. HDP’li milletvekili, belediye başkanları, il ve ilçe yöneticileri cezaevinde. Aslında bu da demokratik siyasete yönelik hukuksuzluğu gösteriyor.” 

Soylu’nun talimatıyla video

Güzel’in başının öne eğdirilmeye çalışıldığı görüntülerinin bilinçli olarak yayınlandığını ve görüntünün çekildiği alanda normal şartlarda basın çalışanlarının giremediğini işaret eden Aşa, şöyle devam etti: “Görüyoruz ki İçişleri Bakanı Soylu talimatıyla video alınmış. Bir vekilin ters kelepçe yapılarak ve başını eğdirmeye çalışıp saçlarından çekerek bir görüntü vermek, acizliklerini gösteriyor.”

Suç duyurusu 

Soylu’nun hedef göstermesi ve müvekkili Güzel’e işkence uygulayan polis hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirten Aşa, aynı zamanda müvekkilinin hastaneye götürülürken kelepçenin çıkarılmadığını ve muayene yerinde bulunan perdenin çekilmemesi nedeniyle doktor hakkında da Türk Tabipler Birliği’ne (TTB) şikayette bulunacaklarını; tutuklamaya itiraza edeceklerini söyledi.  MA/İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.