Veto etmekten ateşkese sıra gelmiyor

Dünya Haberleri —

BM Güvenlik Konseyi

BM Güvenlik Konseyi

  • Rusya ve ABD’nin İsrail-Hamas savaşına ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) sundukları iki ayrı karar tasarısı karşılıklı olarak veto edildi. BM’de 10 günde 4 tasarı karşılıklı olarak veto ediliyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) İzzeddin el-Kassam Tugaylarının baskınları ile başlayan savaşa ara çözümler üretmek için toplandığı günden beri karara alamıyor. Son yapılan oylamalarda da ABD ve Rusya’nın karar tasarıları 15 üyeli BMGK'de oylanarak veto edildi. Önce ABD'nin sunduğu “insani duraklama” karar tasarısı oylandı, 10 ülke "evet" oyu kullanırken 2 ülke "çekimser", 3 ülke ise "hayır" oyu verdi. "Hayır" oyu kullanan Rusya ve Çin BMGK daimi üyesi oldularından karar tasarısı veto edilmiş oldu. Birleşik Arap Emirlikleri de "hayır" oyu kullandı.

Asimetrik güç kullanımı
Thomas-Greenfield, ABD'nin tasarısının yoğun müzakereler sonucu ortaya koyulduğunu, güçlü ve dengeli bir karar tasarısı olduğunu savundu. Çin'in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jung ise karar tasarısını veto etme nedenlerinin tasarının "fark gözetmeyen ve asimetrik güç kullanımını" sonlandırma çağrısı yapmaması olduğunu söyledi. Jung, aynı zamanda tasarının Gazze Şeridi'nde el-Ehli Vaftiz Hastanesi'ne yönelik saldırının soruşturulmasını talep etmediğine dikkati çekti.

Sahadaki gerçekler
Ardı sıra yapılan Rusya'nın insani ateşkes çağrısı ihtiva eden tasarısı da veto edilmekten kurtulamadı. ABD oylamasının ardından Rusya'nın Gazze'de “insani ateşkes” çağrısını ihtiva eden karar tasarısa 4 "evet", 9 "çekimser" ve 2 "hayır" oyu verildi. Daimi üyeler ABD ve İngiltere'den "hayır" oyu alan Rusya tasarısı da böylelikle reddedildi. Oylama sonrası açıklama yapan Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, ülkelerin ulusal çıkarlarını düşünerek hareket ettiğini belirterek veto eden ülkeleri "cesur olmamakla" suçladı.
ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood ise Rusya tasarısı hakkında konuşarak "vaktini harcamayacağını" dile getirerek Rusya'nın tasarısının "sahadaki gerçekleri yansıtmadığını" savundu. NEW YORK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.