İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, Türkiye’de AKP-MHP rejiminin seçilmişlere dönük rehin alma politikalarını kastederek, seçilmiş politikacıların görevleri gereği parlamentoda yer alması gerektiğini söyledi.
Sol Parti Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Hakan Svennelig ve Sol Parti Milletvekili Amineh Kakabaveh’in tutsak HDP milletvekilleri ve açlık grevleriyle ilgili soru önergelerini yanıtlayan İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, seçilmiş politikacıların demokratik görevlerini parlamentoda sürdürmelerine izin verilmeleri gerektiğini söyledi.
İsveç Hükümeti’nin Türkiye’deki gelişmeleri kaygıyla izlediğini belirten Wallström, Türk temsilcileriyle Ankara ve Stockholm’de yaptıkları tüm görüşmelerde özgür muhalefet ve medyanın çoğulcu demokratik sistemin bir şartı olduğunu gündeme getirdiklerine işaret etti.
Sonuç alabilmek için Türkiye’de gerçekleşen insan hakları ihlallerini uluslararası platformlara da taşıdıklarını söyleyen Wallström, “Muhalefetteki politikacılar, gazeteciler, akademisyenler ve sivil toplum temsilcilerinin durumlarına dikkat çekiyoruz ve Türkiye’nin hukuk devleti ilkeleri ve insan haklarına saygı göstermesi için Avrupa Birliği ülkelerini girişimde bulunmaya teşvik ediyoruz” dedi.
İsveç’in Türkiye’de bulunan temsilcilerinin tutuklu muhalifler ve HDP yöneticilerinin duruşmalarını izlediğini ve diğer ülkeleri de aynı şeyi yapmaya teşvik ettiğini belirtti.
Öcalan ve siyasi tutsaklar serbest bırakılmalı
ANF’nin sorularını yanıtlayan Sol Parti Milletvekili Amineh Kakabaveh, ise Wallström’e yönelttiği sorulara somut yanıt alamadığını söyledi.
Önergesinde Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin kaldırılması için Leyla Güven ve diğer tutsakların sürdürdükleri açlık grevleriyle ilgili sorular yönelttiğini belirten Kakabaveh “Wallström, konuyu Türk yetkililerle yapılan görüşmelerde ele aldıklarını söylüyor. İsveç’in bunu yapması önemli ama tecridin kaldırılması için somut girişimlerde bulunması gerekir” dedi.
Kakabaveh, Öcalan’ın halk desteği olan bir siyasi partinin lideri olduğunu ve 20 yıldan beri bir adada tutulduğunu söyledikten sonra “Tüm mahkumlara tanınan haklar Öcalan için geçerli olmalı. Ayrıca ben Öcalan’ın serbest bırakılması gerektiğini savunuyorum. Öcalan ve diğer tüm siyasi tutsaklar serbest bırakılmalı” ifadelerini kullandı.
Kakabaveh, “İsveç’ten somut olarak ne yapmasını istiyorsunuz” şeklindeki soruyu ise “Türkiye’ye insan haklarına saygı göstermesi ve siyasi tutsakları serbest bırakması için daha fazla baskı uygulamalı” diyerek yanıtladı.
Mart ayının sonunda yerel seçimlerin yapılacağını hatırlatan Kakabaveh, “HDP’ye yönelik baskı ve tutuklamalar sürüyor. Liderleri ve yöneticileri cezaevlerinde tutulan bir parti nasıl seçimlere katılacak. Yerel seçimler çok önemli ve bu konunun parlamentoda tartışılmasını talep edeceğim” dedi.
STOCKHOLM