Wan'da iyi bir sınav verildi

Wan

Wan

  • Siyaset bilimci Eren Aksoyoğlu, özellikle Wan’daki gasp girişiminin, iktidarın sınırlarını belirleme noktasında önemli olduğunu; içinde İYİ Parti’nin olmadığı yeni muhalefetin, çok iyi bir sınav verdiğini söyledi.
  • Bu tutumun önümüzdeki süreçte olası kayyum politikası açısından Saray iktidarın sınırlarını belirleyeceğini kaydeden Aksoyoğlu, "Bu konularda geri adım atılmamalı. Van’daki tavır sürdürülebilirse buradan bir çıkış aranabilir” dedi.

Alınan seçim sonuçlarıyla beraber iktidarın güvenlik politikalarını sertleştirip başka bir sahada gerilimi artırabileceğini vurgulayan siyaset bilimci Eren Aksoyoğlu, "AKP, iktidarını tesis etmek için yeni bir süreci doğurmak zorunda. Ben yumuşama öngörmüyorum. Yumuşadığı zaman bu durum beraberinde sosyolojik bir takım çözülmeleri de getirecektir”

 AKP-MHP iktidarı, 31 Mart yerel seçimlerinde, büyükşehirler de dahil olmak üzere birçok belediyeyi kaybetti. Bu yenilgi sonrası sessizliğe bürünen AKP'nin önümüzdeki süreçte nasıl bir politika izleyeceği merak konusu. MA'ya konuşan siyaset bilimci Eren Aksoyoğlu, “Muhalefet partileri, yerel idareler nezdinde iktidara alternatif oluşabileceğini gösterdi. İktidar da frene basmak yerine gaza bastı. Toplumsal muhalefet açısında şöyle bir tehlike görünüyor; ‘Reis'in tercihlerine yönelmeyen seçmen günün sonunda ‘Reis'’ kendisine yönelebilir. Yerel seçimde iktidara verilen ceza, genel seçimlerde sandığa aynı şekliyle yansımayabilir. Bu trafik kazasında iktidarın kazayı hasarlı atlatmak yerine, hasarı büyütmek için özellikle gaza bastığını düşünüyorum. Seçmenin bir bölümünün endişesi bu durumun ‘Reis'e daha fazla zarar vereceği yönünde ve genel seçimlerde bunu kapatmanın yol ve yöntemlerine bakacaklarını düşünüyorum” dedi. 

Esas dinamiği kaçırmayalım

İktidarın yaşadığı başarısızlığın sadece AKP seçmenin geri çekilmesiyle açıklanamayacağını ifade eden Aksoyoğlu, şöyle devam etti: “Muhalefet açısından yaşananlar başarıdır. Kürt hareketi, kayyum politikasına karşı yeniden belediyelere sahip oldu. Bu bir başarıdır. Bunlar, haddinden fazla bir başarı olarak görülürse  esas dinamiği göremeyiz. Yaşanan durum bir yandan güvenlik politikası adı altındaki baskı ortamının sonuçları, bir yanıyla orta sınıflarda yaşanan ekonomik ve sosyal gerilemelerin etkisi. AKP seçmeni ikiye bölünmüş durumda. Bir bölümü hiç sandığa gitmedi, bir bölümü ise CHP veya Yeniden Refah adaylarını destekledi. Bütün bunları tartının üzerine çıkarıp, ince ince hesaplamaya ihtiyaç var.”

 

Siyaset bilimci Eren Aksoyoğlu

 

Muhalefet geri adım atmamalı

Yerel seçimlerdeki tablonun genel seçimlere yansıması için merkez sol ve sosyalist sol hareketin kendine alan açması gerektiğini ifade eden Aksoyoğlu, şunları söyledi: “Diyarbakır, Wan (Van), Adana, İzmir ve diğer illerin ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekiyor. İzmir’de neden oylar düştü ya da Adana ve Mersin'de Kürtlerin de istediği bir adayın nasıl bir etkisi olacağını incelemek gerek. Bunların eleştirisi doğru yapılırsa muhalefet daha güçlü çıkar. Özellikle Van’daki gasp girişimi, iktidarın sınırlarını belirleme noktasında önemliydi. İçinde İYİ Parti’nin olmadığı yeni muhalefet, bu konuda çok iyi bir sınav verdi. Bu tutum önümüzdeki süreçte olası kayyum politikası açısından Saray iktidarın sınırlarını belirleyecek. Muhalefetin yan yana gelmesi, toplumu uyandırması, AKP iktidarının ne kadar kırılgan olduğunu gösterecek. Bu konularda geri adım atılmamalı. Seçim günü kent uzlaşısında ortaya çıkan coşku, Van’da devam etti. Bu sürdürülebilirse buradan bir çıkış aranabilir.”

Erdoğan'da yumuşama olmayacak

Alınan seçim sonuçlarıyla beraber iktidarın güvenlik politikalarını sertleştirip başka bir sahada gerilimi artırabileceğini vurgulayan Aksoyoğlu, "Suriye’de Kürt bölgelerine müdahaleler kamuoyunda rıza üretme noktasından uzak. İktidar Doğu Akdeniz, Karadeniz’deki petrol aramaları ve Ege’de ki gerginliklerde bir güvenlik politikası üretip kamuoyunun gözünü buraya geçmeye çalışıyor. AKP, iktidarını tesis etmek için yeni bir süreci doğurmak zorunda. Tüm işaretler Erdoğan'ın politikasında değişiklik yapacağı yönünde ama ben yumuşama öngörmüyorum. Yumuşadığı zaman bu durum beraberinde sosyolojik bir takım çözülmeleri de getirecektir. AKP'nin yarattığı boşluğu doldurabilecek, yumuşamaya izin vermeyecek partiler var. AKP değişimi kendi içinde yapacaktır” şeklinde konuştu.

Kürt sorununda cesaret şart

Muhalefetin birbiri arasındaki teması da arttırması gerektiğine işaret eden Aksoyoğlu, şunları ekledi: "Bir Kürt sorunu var. Yerel yönetimde bu durum pas geçildi. Sadece kent uzlaşısı ile birkaç yerde görüşmeler oldu ama daha fazlasına ihtiyaç var. Bunun yanı sıra Kürt sorununda cesaretli olunmalı. SHP’nin meşhur Kürt sorunu raporuna atıf yapacağım. Zaman zaman toplumun belirli aşamaları ve kesimlerini karşısına alacak, göğüsleyecek demokratik bir parti olursa Türkiye toplumu açısından yeni bir aşamaya geçme vakti geldi.” İZMİR

 

* * *

CHP kazandı, mazbata AKP'liye

Iğdır'ın Tuzluca ilçesinde yerel seçimi kazanan CHP'li Cemal Kurnaz'ın seçilme yeterliliği olmadığı gerekçesiyle mazbatanın AKP'li adaya verilmesi üzerine başlayan protestolar sürüyor.

Iğdır'ın Tuzluca ilçesinde yerel seçimi kazanan CHP'li Cemal Kurnaz'ın 'seçilme yeterliliği olmadığı' gerekçesiyle mazbatası verilmedi. Mazbata, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararıyla AK Partili aday Ahmet Sait Sadrettin Türkan'a verildi.

ANKA'da yer alan habere göre; bunun üzerine ilçede başlayan protestolar sürüyor. Kurnaz'ın seçmenleri kent merkezinde yürüyüş düzenledi. Seçmenler, yürüyüş sırasında “Hak hukuk adalet” sloganı attı.

CHP, YSK'nın bu kararına olağanüstü itiraz başvurusunda bulunmuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.