Yalnız değil, birlikteyiz!

Kadın Haberleri —

Pervin Buldan

Pervin Buldan

  • 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, 8 Mart’ta alanlarda olacaklarını belirterek, “Bu ülkeyi tekçi erkek iktidarın felaketlerinden biz kadınlar kurtaracağız. Bu kriz iktidarını biz kadınlar göndereceğiz. Yalnız değil, birlikteyiz!” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Parlamento Grubu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında grup toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü deprem felaketiyle karşıladıklarını belirtti. 

8 Mart’ı felaketin gölgesinde karşılıyoruz

Buldan konuşmasında, “8 Mart bizler için, kadın özgürlük mücadelemizi ve dayanışmamızı büyüterek alanlarda en güçlü şekilde sesimizi duyurduğumuz günün adıdır. Ancak maalesef 8 Mart’ı bu sene büyük bir felaketin gölgesinde karşılıyoruz. Bir kez daha sizlerin huzurunda deprem felaketinde kaybettiğimiz tüm canlarımızı rahmetle saygıyla anıyorum, yakınlarına ve tüm ülkemize başsağlığı diliyorum. Bu depremden zarar gören tüm halkımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Yine aynı depremden ağır şekilde etkilenen ve ambargoya maruz bırakılan Suriye halklarının da acısını yürekten paylaşıyor, dayanışma duygularımı iletiyorum” dedi. 

Direnişimiz büyük, dayanışmamız da 

Buldan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Acımız elbette ki çok büyük, öfkemiz diri, yasımız derin, bunun farkındayız sevgili kadınlar. Tüm bunların yanında direnişimiz de büyük, dayanışmamız da. Erkek egemen devletin her türlü engellemesine rağmen büyüyen toplumsal dayanışmamız, kadın dayanışmamız, gençlik dayanışmamız demokratik ve eşit bir geleceğe dair umudumuzun da kaynağıdır, güçlendiricisidir.”

8 Mart’ta alanlarda olacağız

İlk günden itibaren depremin yaşandığı kentlere Mor TIR’larla giden, dayanışma gösteren tüm kadınları selamlayın Buldan, “Yarın 8 Mart. Bizler bu 8 Mart’ta depremi felakete dönüştüren tek adam rejimine karşı, erkek egemen sisteme ve kadına yönelik şiddete karşı, ‘Yalnız değil, birlikteyiz/Jin, jiyan, azadî’ diyerek en güçlü şekilde alanlarda olacağız. Maalesef ki meydana gelen depremde on binlerce canımızı kaybettik, yüz binlerce yurttaşımız başka illere göç etmek zorunda kaldı. Enkaz altından ‘kurtarın’ diyen seslere ilk 3 gün gönüllüler, sivil toplum örgütleri, kadınlar, gençler ve muhalif siyasi partiler dışında ne yazık ki ses veren olmadı. Devlet yoktu diyenler orada enkaz altında yakınlarını çıkarmak isteyenlerin sesiydi. Bu önemli. ‘AKP-MHP ittifakı yoktu’ diyenlerin sesine karşı ‘Bizler oradaydık’ demek bizler açısından kıymetliydi” diye belirtti.

Hesabını soracağız

“Depremin öldürmediği yurttaşı hükümetin enkaza dönüştürdüğü kurumların yokluğu öldürdü” tespitini yapan Buldan, helalik isteyen Erdoğan iktidarına, “Halkın emeğinden çalanlara, kadınların yaşamından çalanlara, gençlerin, çocukların geleceğinden çalanlara hakkımızı helal etmiyoruz, etmeyeceğiz. Hesabını adalet önünde tarih huzurunda mutlaka ama mutlaka soracağız” dedi.

İhtiyaçlar dayanışma ile temin edildi

Deprem bölgesinde kadınların yaşadığı sıkıntılara dikkat çeken Pervin Buldan şöyle devam etti: “Bugün depremin meydana geldiği yerlerde engelli kadınlar güvenli bir barınma alanına, temel hijyen ihtiyaçlarını karşılamak için özel bir alana herkesten daha çok ihtiyaç duymaktadır. Fakat herkesten daha fazla da mahrum bırakılmaktadır. Birçok kadın depremden sonra yaralanarak engelli kaldı; gerekli medikal malzemelere ve ilaçlara ne yazık ki ulaşamadı. Bu sorunların giderilmesine dair hiçbir acil tedbir alınmamıştır, destek sağlanmamıştır. Yine hayatın her alanında ayrımcılığa uğrayan, iktidarın hedefinde olan LGBTİ+ bireyler deprem felaketinde de aynı ayrımcılığa ve eşitsizliğe maruz kalmıştır. Nefret politikalarının bir sonucu olarak temel ihtiyaçlara dahi erişememişlerdir. Çoğu zaman kendi aralarındaki dayanışma ile ihtiyaçlarını temin etmişlerdir.”

AKP-MHP hükümetinin ülkenin başına gelen en büyük felaket olduğunu söyleyen Buldan, “Yaşamlarımızı, geleceğimizi enkaz altında bırakan depremler değil; bu çürümüş, yozlaşmış, insan yaşamını hiçe sayan rant ve talan düzenidir. Kayyum düzenidir” diye ifade etti.

“Onbinlercemizin ölmesi, enkaz altında kalmış olması, bunların umurlarında değil” diyen Buldan şöyle dedi: “Bu ceberut zihniyetin bu topraklarda artık yeri kalmamıştır. Hem bizlerin ve çocuklarımızın bugünü ve yarını hem de yitirdiklerimizin hatıraları için bu iktidara dur demek, bunları göndermek biz kadınların öncülüğünde olacaktır. Bunun sözünü hep beraber buradan bir kez daha veriyoruz.”

Dayanışma sürecek

Kadınların dayanışmasının umutları büyüttüğüne işaret eden Buldan, şimdiye kadar yürütülen çalışmalara değinerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Her yıl büyük bir coşku, heyecan ve renklerimizle kutladığımız 8 Mart kapsamında bu yıl, deprem bölgesindeki kadınlarla buluşmalar gerçekleştirdik. Maraş, Antep, Adıyaman, Hatay, Urfa, Osmaniye, Adana, Malatya’ya doğru tüm kadınlarla birlikte Mor TIR’larımızı kaldırdık. Yine Batman’dan, Cizre’den, Diyarbakır’dan, Van’dan Mor araçlarımızla yola çıktık. Mor ihtiyaç listeleri elden ele dolaştı ve kadın örgütlerinden, birey kadınlara herkes elinden geleni fazlasıyla yaparak bu dayanışma zincirinin olmazsa olmaz bir halkasına dönüştü. … Bu nedenle önümüzdeki dönemde kadın örgütlülüğümüzü daha güçlü örmek üzere çalışmalarımıza devam etmenin elzem olduğunun farkındayız. Deprem alanlarına mor çadırlarımızı kurmaya mor TIR’larımızı göndermeye devam edeceğiz.” 

Kadınların gücü umut veriyor

“Bu ülkeyi bu karanlıktan çıkaracak güç kadınlardır” diyen Pervin Buldan, “Bizler bu güce yürekten inanıyoruz. Kadınların yaşatmaya dönük bütün çabaları bu karanlık tablo karşısında hepimize umut veriyor. Bu duruş var olsun! Ancak işimiz bitmedi, yapacak çok şey var. Biz kadınlar depremin yıkımını kaldıracak, bu felaket iktidarına son verecek, yeni yaşamı hep birlikte inşa edeceğiz. Yan yana, omuz omuza, el ele vererek erkek egemen iktidarın yıkım siyasetine karşı dayanışma ağlarımızı daha fazla öreceğiz” şeklinde konuştu.

Bu iktidarı kadınlar gönderecek

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan son olarak şunları kaydetti:”Kadınların kendini, kentini, yaşamını koruma, eşit ve özgür geleceğini savunma ve hayatta tutma mücadelesi bu ülkeyi özgür ve eşit geleceğe taşıyacak en önemli güçtür. Bu depremde de bu hakikati gördük. Yaşatmaya dönük en hızlı refleks kadınlardan geldi. Depremden beri hepimize umut veren, yaşamı korumaya ve savunmaya dönük muazzam güç kadınların gücü oldu. Örgütlü kadınların dayanışma ağları ile depremzede kadınlar bizzat bu sürecin sorumluluğunu üstlendi. Sevgili kadın yoldaşlar yaşam kurtaran mücadelemize, örgütlülüğümüze ve dayanışmamıza inanalım. Hiçbir güç, kadınların gücü kadar kurucu ve koruyucu değildir. İşte bizim rehberimiz de bu güç ve mücadele olacaktır. Mücadelemizle, örgütlülüğümüzle yeni yaşamı kesinlikle inşa edeceğiz. Bu ülkeyi tekçi erkek iktidarın felaketlerinden kesinlikle ve kesinlikle biz kadınlar kurtaracağız. Bu kriz iktidarını biz kadınlar göndereceğiz. Yalnız değil, birlikteyiz! Jin jiyan azadî.”

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.