Yapay zekâ seçimler için tehdit mi?

Toplum/Yaşam Haberleri —

Yapay zeka

Yapay zeka

  • ChatGPT ve DALL-E gibi önemli üretimsel yapay zekâ araçlarının geliştiricisi OpenAI, 2024’te milyarlarca seçmen oy vermeye hazırlanırken seçimlerin güvenliği için alacağı önlemleri açıkladı.

Kapsül’den Nazlı Selin Özkan’ın haberine göre geçtiğimiz hafta OpenAI, GPT altyapısı aracılığıyla geliştirilen chatbotların kullanıma sunulduğu uygulama mağazasının lansmanını yapmıştı. OpenAI, GPT altyapısının adayları veya yerel yönetimleri taklit eden chatbotların geliştirilmesi, seçim kampanyaları veya lobicilik faaliyetlerine yardımcı olan chatboların geliştirilmesi veya oy verme sürecine dair dezenformasyon üretmek için kullanılabilecek chatbotların geliştirilmesi için kullanılmasına izin vermeyeceğini açıkladı.

OpenAI, DALL-E aracılığıyla oluşturulan görsellerin tespit edilmesi için kriptografi bazlı bir sistem geliştiren ‘Coalition for Content Provenance and Authenticy’nin dijital kimlik sisteminin DALL-E 3 ile entegre edileceğini belirtti.

OpenAI’ın açıkladığı önlemler seçimlerin güvenliği için pozitif bir adım da olsa şirketin önlemleri ne zaman kullanıma sunacağı ve önlemlerin ne kadar kapsamlı olacağı önem taşıyor. Örneğin, şu ana kadar geliştirilen filigran yöntemlerinin ne kadar etkili olduğu şaibeli.

Seçim güvenliği

Üretimsel yapay zekâ araçlarının olası kötü kullanımlarını önlemek için uluslararası bir kurallar ve denetim sisteminin olmaması da seçim güvenliğini tehdit ediyor. Google ve Meta gibi büyük teknoloji şirketleri kendi sistemlerini geliştirmekten ziyade reklam verenlerin kampanyalarındaki yapay zekâ kullanımlarını beyan etmesini şart koşuyor. Alandaki en baskın şirketin OpenAI olmasına rağmen hiçbir önlem geliştirmeye kaynak harcamayan onlarca üretimsel yapay zekâ aracının ucuz ve erişilebilir olması da teknolojinin kötüye kullanımının sınırlandırılmasını zorlaştırıyor.

Nitekim Bangladeş seçimlerinde deepfake videoların muhalefet adayları hakkında dezenformasyon yaymak için kullanılması, Birleşik Krallık’ta İşçi Partisi konferansının ilk gününde parti lideri Keir Starmer’ın deepfake ses kaydının X’te yayılmaya başlaması ve Slovakya seçimlerinde muhalefet adayının deepfake ses kayıtlarının seçimleri etkilemek için kullanılması, bu teknolojilerin kötüye kullanımının şimdiden yaygınlaştığını gösteriyor. LONDRA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.