Yaralarımızı birlikte saracağız

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • Maraş’ın Bazarcıx (Pazarcık) ilçesi merkezli 10 ili vuran depremin yaralarını sarabilmek için Avrupa’da Kriz Masaları oluşturuldu, acil yardım kampanyaları başlatıldı. Türk devlet kurumu AFAD Kurdistan’a tırlarla ulaştırılmaya çalışılan yardımlara el koydu.

Avrupa Kurdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi (KCDK-E) ve Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E)  Kürdistan ve Türkiye’de gerçekleşen deprem ardından yaşamını yitirenler için 3 günlük yas ilan etti. “Yurt dışında yaşayan halkımızı bu felaket karşısında seferber olmaya çağırıyoruz” diyen KCDK-E ve TJK-E yardımların depremzedelere yardım için Kürt Kızılayı Heyva Sor’u adres gösterdi. Açıklamada, “Yardımların Heyva Sor kanalı üzerinden koordine edilmesi sağlanmalı ki yardılar muhtaç durumdaki ailelere acilen ulaşılabilsin” dendi. Derneklerin taziyeler için açıldığı belirtildi. Ülkede evleri bulunan insanlara da “evlerinizi barınma sorunu olan insanlara açın” çağrısı yapıldı. 

Kriz Masaları kuruldu
Depremzedelere yardım edebilmek, yaralarını bir nebze de olsa sarabilmek için ise Almanya, Fransa, İngiltere, İsviçre, Avustralya, Kanada gibi birçok ülkede federasyonlar, dernekler Kriz Masaları da oluşturdu. 

7/24 çalışacağız
Fransa’da 16 kurum, onlarca şahsiyet ve kanaat önderi bir araya gelerek Kriz Masası oluşturdu. CDK-F ve TJK-F tarafından yapılan açıklamada “CDKF bünyesinde kurulan Kriz Masası 7/24 halkımıza hizmet verecek, gönderilecek yardımlar ve bölge iletişim için gerekli olan tüm çalışmaları yürütecektir. Gün dayanışma, Kurdistan’a sahip çıkma günüdür” ifadesine yer verildi.  

Tüm köyler buluştu
Maraş Demokratik Dernekler Federasyonu (MARDEF) da depremzedelere yardım için çalışıyor. Merkez üssü Pazarcık olan deprem için Elbistan ve Pazarcık köylerinin temsilcilerinden oluşan 50 kişilik bir komisyon oluşturduklarını belirten MARDEF Eşsözcüsü Fidan Yıldırım, “Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) ile çalışıyoruz. Kürecik yöre dernekleri de destek veriyor. Hala ulaşamadığımız köyler var. Her köyde büyük bir yıkım var, Ördekdede köyü tamamen harabeye dönmüş, sadece burada 10 kişiyi kaybettik. Hala birçok köyde enkaz altında olanlar var” diyerek, çok sayıda kişinin yardım için köylere gittiğini söyledi. 

500 çadır alındı
MARDEF olarak 500 çadır aldıklarını belirten Yıldırım, “MARDEF üyelerinin hepsinin akrabaları depremden etkilenmiş durumda. Yardımları hızla ihtiyaç sahiplerine ulaştırmayı hedefliyoruz. Heyva Sor a Kurdistanê ile koordinasyon halinde çalışacağız” dedi. 
MARDEF Eşbaşkanı Serhad Med ise daha önceki depremlerde gönderilen eşyalara AFAD tarafından el konulduğunu hatırlatarak, “Şu anda elbise ve erzak değil para yardımı topluyoruz. Bütün halkımız teyakkuzda. HDP’li vekillerle de irtibat halindeyiz. Kendi yaramızı kendimiz saracağız” dedi. 
Paris’teki Pazarcık Elbistan Maraş Kültür Merkezi de Kriz Masası oluşturdu. Eşbaşkan İbrahim Terkivatan, “Ortak Kriz Masası kuruldu. Stains Belediyesi başkanı da ziyaret etti, kampanyaya katılıyorlar. Yardımları MARDEF aracılığıla Maraş’a ve köylere ulaştıracağız” dedi. 
Yurt dışındaki HDP’li vekiller de yardım kampanyası içinde yer alıyor. Onlar da yardımlar için Heyva Sor’u işaret etti. HABER MERKEZİ 

Türk devleti yardımlara el koydu!

Depremzedelere yardıma yetişemeyen AFAD toplanan yardımlara da el koyuyor. Essen’den Pazarcık’a bağlı Bozlar, Maryan, Kulyan köylülülerin topladığı giysi, battaniye, ilaç, bebek maması gibi malzemelerin yer aldığı TIR’a İstanbul’da AFAD tarafından “Hiçbir özel kurum, derneğin yardım yapmasına izin verilmeyecek, tüm yardımlar AFAD üzerinen yapılacak” denilerek el konuldu. AFAD, Kobanê için kampanyalarının yürütüldüğü süreçte de yardımlara el konulmuştu. Bunun önüne geçmek için yardımların Heyva Sor ve Medico International üzerinden gönderilmesi öneriliyor. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.