Yasağı kaldırın, kriminalizasyona son verin

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • Azadî Hukuk Bürosu ve MAF-DAD Münih, Hannover ve Köln’de gerçekleştirilen “Almanya’da Kürtlerin kriminalizasyona son” başlıklı konferansların 4.sünü Frankfurt’ta düzenliyor. 16 Nisan’da yapılacak konferansı FCDK-KAWA, Alman Kurumları, Rote Hilfe ve Multikultureller Freundschaftsverein destekliyor.
  • Alman devletinin PKK yasağını etkin olarak uyguladığı 1988-2020 yılları arasında 1220 kişi PKK yöneticiliği söylemi ile kriminalize edildi. Kürt toplumuna karşı baskı politikalarının dayanağı olan uygulama Almanya’da Türk ırkçılığının da yayılmasına zemin sunuyor.  

Almanya’nın yürüttüğü kriminalizasyon politikası ve ‘terör’ suçlamasına karşı Kürtler seslerini duyurmak için bir arayış içerisinde. Azadî Hukuk Bürosu, MAF-DAD daha önce Münih, Hannover ve Köln’de gerçekleştirilen “Almanya’da Kürtlerin kriminalizasyona son” başlıklı konferansın 4.sünü Frankfurt’ta düzenliyor. 16 Nisan’da Frankfurt’ta gerçekleşecek konferansı Kurdistan Dernekleri Demokratik Federasyonu (FCDK-KAWA),  Alman Kurumları, Rote Hilfe ve Multikultureller Freundschaftsverein destekliyor. 
Uluslararası Hukuk ve Demokrasi Derneği (MAF-DAD) üyesi Dilan Akdoğan Alman hükümetinin 30 yıldır sürdürdüğü baskı ve yıldırma politikasına karşı kamuoyu yaratmak için çalıştıklarını belirterek, “Yasağın toplumsal, siyasi ve hukuksal etkilerini tartışıp değerlendiriyoruz. Bu temelde Almanya İçişleri Bakanlığına yapılan yasağın kaldırılması başvurusunu destekleme ve Alman devletinin Kürtlere yönelik antidemokratik tutum ve siyasetini gündeme getirmek istiyoruz. Hessen, Rheinland-Pfalz ve Saarland eyaletlerinde Kürtlere karşı baskı arttı. Bu baskı, kriminalizasyona karşı tutum alma ve Kürt halkının bunu kabul etmediğini beyan etmek için bir araya geliyoruz” diyerek çevrede yaşayan herkese insanların katılma çağrısı yaptı.

Kriminalizasyon ve çözüm tartışılacak
Konferans Saalbau Titus Forum, Walter-Möller Platz 2’de saat 10’da başlayacak. İlk oturumda 80’li yılardan günümüze kadar Kurdistanlıların yargılandığı davalarda yer alan Avukat Berthold Fresenius davalara ilişkin genel bir değerlendirme yapacak. İltica avukatı Markus Künzel Alman devletinin iltica hukukunu nasıl baskı mekanizması olarak kullandığını ve Federal Parlamento Milletvekili Gökay Akbulut ise PKK yasağı üzerine bir değerlendirme yapacak.
 İkinci oturumda ise PKK yasağı kapsamında 129b’den yargılanarak ceza alan Mazhar Turan, DKTM Eşbaskanlığı yaptığı için oturumu iptal edilen Elif Kalkan, bayrak yasaklarından dolayı dernekler yasasına aykırı davranıldığı için mahkeme başvurusunda bulunan Darmstadt Yabancılar Meclisinde yer alan Fırat Turgut yaşadıkları zorlukları anlatacak. Son oturumda ise Alman sivil toplum kuruluşu Aktion Dritte Welt Saar temsilcisi Roland Röder ile yasağın ve kriminalizasyonun son bulması için çözüm aralayışları ve perspektifler tartışılacak.

13 Kürt cezaevinde
Alman Sol Parti Milletvekili Ulla Jelpke’nin 31 Ağustos 2020 tarihinde 1988-2020 yılları arasında kaç tane Kürt’ün PKK yöneticiliği söylemiyle Almanya’da yargılandığına dair federal meclise sunduğu soru önergesine verilen cevapta 1220 kişi hakkında soruşturma açıldığı belirtilmişti. 129b çerçevesinde Kürt aktivistlere karşı sistematik davalar devam ediyor. 129b suçlamasıyla açılan soruşturmalar çerçevesinde 13 Kürt aktivist şu anda cezaevinde. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.