Yasaklar Anayasa'ya aykırı

Wan Barosu

Wan Barosu

  • Wan Barosu Başkanı Sinan Özaraz, Wan’da eylem ve etkinliklerin sürekli yasaklanmasının Anayasa’ya aykırı olduğunu söyledi.

Wan Barosu Başkanı Sinan Özaraz, Wan’da eylem ve etkinliklerin sürekli yasaklanmasının Anayasa’ya aykırı olduğunu söyledi.

Wan Barosu İnsan Hakları Merkezi, İnsan Hakları ve Toplumsal Davalama Komisyonu, dün “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Hakkı Raporu”nu açıkladı. Raporun açıklanmasından önce kısa bir konuşma yapan Baro Başkanı Sinan Özaraz, Wan’da eylem ve etkinliklerin sürekli yasaklanmasına dikkat çekti. Özaraz, yasaklamaların Anayasa’ya aykırı olduğunu vurguladı.

Basın metnini okuyan avukat Hakan Bozkurt, 12 Aralık’ta kentte yapılan yürüyüş sırasında polisin 48 kişiyi gözaltına almasını anımsatarak, “Kolluk, ‘izinsiz yürüyüş’ yapıldığı gerekçesiyle engel oldu ve 48 kişi gözaltına alındı. Toplantı ve yürüyüş hakkı en önemli demokratik haklardandır. Kamuoyunda oluşturulan algının aksine, etkinlik ve eylemler izne tabi değil, bildirim usulüne dayanır. Bildirimdeki amaç ise kolluk kuvvetlerinin toplantının güvenliğini sağlamasıdır, toplantının yapılıp yapılmayacağına karar verme üzerine değildir. Kanun ve yasalarda bildirimin temel amacı budur" ifadelerini kullandı. 

Van Valiliğinin 21-29 Kasım tarihlerinde eylem ve etkinliklere getirdiği yasaklara dikkat çeken Bozkurt, “Valilik 25 Kasım tarihinde, iki etkinliğe çifte standart uygulamıştır. Halkların Demokratik Partisi ve diğer sivil toplum kuruluşların etkinliği, ‘yasak’ kararı gerekçe gösterilerek, engellenmiştir. Fakat aynı gün, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın etkinliğine izin verilmiştir. Kamu otoritelerinin bu ikili uygulamalarına derhal son vermesi gerekiyor” şeklinde konuştu. MA/VAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.