‘Yasakları tanımayacağız’

Kadın Haberleri —

.

.

  • Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinliğine katılan 17 kadına açılan soruşturmada “Eyleme neden katıldın” ve “Kimin talimatı ile eyleme katıldın” diye soruldu. Soruşturulmaya çağrılan kadınlar yasakları tanımayacaklarını söyledi.

Riha’nın Wêranşar (Viranşehir) ilçesinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde yürüyüş düzenlemek isteyen kadınlardan 17'si hakkında "toplantı, gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet etmek" iddiasıyla soruşturma başlatıldı. HDP Riha il ve ilçe örgütü yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve TJA üyelerinin de aralarında olduğu 15 kadın, soruşturma kapsamında Urfa İl Emniyet Müdürlüğü'nde ifade verdi. İfadelerde, “Eyleme neden katıldın” ve “Kimin talimatı ile eyleme katıldın” şeklinde sorular yöneltildiği öğrenildi. 

25 Kasım’da kadına devlet şiddeti

 

Sema Aişeoğlu

Hakkında soruşturma başlatılan kadınlardan HDP Riha Kadın Meclisi üyesi Sema Aişeoğlu, ‘Jin, jiyan, azadî' sloganı yükseldikçe egemenlerin de tahammülsüzlüğünün arttığını kaydetti. Aişeoğlu, “Kadınlar olarak, o günün anlamına binaen yapmış olduğumuz basın açıklamamız iktidarı çok rahatsız etmiş olmalı ki açıklamaya katılan çok sayıda kadın arkadaşımız hakkında soruşturma başlatıldı. Bununla kadınlar üzerinde bir baskı kurmaya çalışıyorlar. Her hafta iki-üç kadın kolluğa ifade için çağırılıyor. Kadınlar, ‘Neden açıklamaya katıldınız’, ‘Kimden talimat aldınız’ gibi sorularla kriminalize edilmeye çalışılıyor. Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde bile kadınlar devletin şiddetine maruz kalıyor” diye konuştu. 

‘Sesimizi yükselteceğiz’

Yakın zamanda kentte Bahar Hezer adlı genç bir kadının kentte erkek kardeşi tarafından katledildiğini hatırlatan Aişeoğlu devamla şunları belirtti: “İktidar bu kadın cinayetlerini durdurmak için bir önlem almazken, kadın mücadelesini durdurmaya yönelik yasaklama kararları alıyor. Bu yasaklamalar kadınları sindirmek için çıkarılan kararlardır. Kadınların evlerinde oturmasına ve seslerini çıkarmamalarına yönelik atılan adımlardır. Kolluk gücüyle, hukuk şemsiyesi altında çıkarılan engellemelerle kadın mücadelesi durdurulamaz. Artık bunun farkına varmış olmaları gerekiyor. Bu yasakları tanımayacağız. Kadın cinayetlerine ve özgürlüklerimizin elimizden alınmasına karşı sessiz kalmayacağız. Her alanda sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz.”

Yasaklar ikinci bir şiddettir

Meral Halat

Kadınlar hakkında soruşturma açılmasını değerlendiren Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Riha Şubesi Eşbaşkanı Meral Halat, toplantı, gösteri ve yürüyüş hakkının demokratik toplumlarda düzenlenmiş en temel insan haklarından olduğunu belirtti. “Anayasada da açıkça belirtildiği gibi herkes önceden izin almadan, silahsız bir şekilde etkinlik ve gösteri yapma hakkına sahiptir” diyen Halat, "Toplanma, gösteri ve yürüyüş hakkı, kişinin iktidardaki kişilerin eylem ve etkinliklerini eleştirebilme, onlara etki edebilme ve değiştirme gücünü de ifade ediyor. Kişiler, kendilerini ifade edebilmek, düşüncelerini dile getirmek için bu haklarını kullanır” şekilinde konuştu.

Valiliğin uluslararası bir günü yasakladığını dile getiren Meral Halat, “Bu yasakla kadınlara bir kez daha şiddet gösterilmiş oldu. Toplantı, gösteri ve yürüyüş hakkını, dolayısıyla ifade özgürlüğünü ellerinden almış oluyor. Kadınların görünür olmasını bu şekilde engellemeye çalışıyorlar" dedi.

Eylem iktidara serbest muhalefete yasak

Soruşturmaya gerekçe gösterilen yasak döneminde AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın miting yaptığını anımsatan Halat şöyle devam etti: "İktidar, muhalifleri yasa kılıflıyla bastırmaya çalışıyor. İdari amirler, iktidara yakın olanların düzenlediği etkinliklere karışmazken, muhalif olanlara da etkinlik yaptırmıyor.” 

ÖMER AKIN / MA-RIHA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.