Yasal süreç hızlanmalı

Celal Fırat

Celal Fırat

  • DEM Parti Meclis Komisyonu Üyesi Celal Fırat, Meclis Komisyonu raporundaki maddelerin hızlı bir şekilde yasalaşması gerektiğini söyledi.

İstanbul Milletvekili Fırat, raporun yasalaşması için çalışmalarına devam ettiklerini söyledi. Fırat, "İran, Suriye ve Irak'ta sorunlar var. Türkiye'de de demokrasi talebimiz var. Bu konularla ilgili biraz sabırlı olunması gerektiği kanısındayım. Büyük güçler var, bunların karşısında durmak büyük irade gerektiriyor. Kürt Özgürlük Hareketi, Kürt halkı da yıllardır bu ceberut mantıklara karşı hep mücadelesini sürdürüyor. Bu mücadeleyi küçük görenler, haksızlık ediyor. Şu an yan yana gelmemiz lazım. Toprağa cemrelerin düştüğü ilk günleri yaşıyoruz. Biz de yan yana duracağımız mekanizmaları yaratmak için birliğimizi sağlamalıyız" dedi.

Esas çalışma başlıyor

Esas çalışmanın şimdi başladığını dile getiren Fırat, raporun örgüt üyelerinin durumunu ele alan 6. maddesi ile demokratikleşmeyi ele alan 7. maddesine işaret ederek, “AİHM kararları, kayyum uygulamaları ve benzeri için kanuna da gerek yok. Bugün bunların uygulanıp arkadaşlarımızın bırakılması gerekiyor. Bu yasalar uygulanırsa birçok şey değişecek. Faşizan mantığın geride kalması lazım. Bunun yegane koşulu da mücadele etmektir" şeklinde konuştu. 

AİHM kararı kapsamındadır

Rêber Apo'nun koşullarının düzeltilmesi, daha özgür olması için Bahçeli'nin sözlerinin de sadece söylemde kalmaması gerektiğini tekrarladıklarını belirten Fırat, şunları söyledi: "Buna dair AİHM kararları var. Raporda, 'AİHM kararları uygulansın' deniliyor. Bu kararlar içinde 'umut hakkı' da var. Rapor yasalaşırsa ve yeri gelirse bunların da otomatikman uygulanması gerekiyor. Artık devlet de adım atmalıdır."

Beklememek lazım

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'un "Hayırlı işlerde aceleci davranmak lazım" sözünü hatırlatan Fırat, bu sözün doğru olduğunu ve raporun yasallaşması için hızlı bir şekilde Meclis'e gelmesi gerektiğinin söyledi. Raporun Meclis'e getirilmesi için Ramazan'dan sonrasının işaret edildiğini anımsatan Fırat, şunları söyledi: "Ramazan Bayramı'nı, Newroz Bayramı'nı beklemeden Türkiye halklarına bu müjdeyi vermek lazım. Şu an sürece dair bir güvensizlik var. Bu güvensizliği yaratan da iktidar tarafıdır. Bu güvensizliği ortadan kaldıracak mekanizmalar da var. Örneğin siyasi tutsakların serbest bırakılması, kayyum uygulamalarına son verilmesi, özel yasaların çıkarılması gibi. Raporun Meclis'e gelmesi için bir baskıya da ihtiyaç var."

Başkan iş yapılmasını istiyor

Rêber Apo'nun "Negatif aşamadan pozitif inşa aşamasına geçmeliyiz" sözünü hatırlatan Fırat, şöyle devam etti: "Burada Sayın Öcalan, özellikle entegrasyon, yasaların hızlı şekilde çıkarılıp uygulanmasından söz ediyor. Başkan, konuşmaktan çok iş yapılması gerektiğini söylüyor. Bizim de iş yapmamız lazım. Demokratikleşme, özgürlükler için etkin şekilde çalışma yapmalıyız. Şu an DEM Parti, diğer çalışma arkadaşlarımız, Alevilerin, Romanların kendini farklı hisseden herkesin sorumluluk alması lazım. 27 Şubat çağrısında Başkan, inanç gruplarına da değinmişti. Şu an Alevilerin onlarca sorunları sıkıntıları var. Her gün hakaretlere, tehditlere maruz kalıyorlar, belli bir cenah tarafından afişe ediliyorlar. Başkan, bütün inançların kendini özgürce ifade edebilecekleri koşulların yaratılmasını istiyor. Newroz'la beraber herkesin barış halayına durması lazım." ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2026 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.