Yaşamımız artık Kürtçe olacak

Kadın Haberleri —

.

.

  • UTAMARA Kadın Buluşma Merkezi, anne ve çocukları arasındaki bağı ana dil üzerinden güçlendirmeyi amaçlayan ve 5 gün Kürtçe dil kampını tamamladı.

BERDAN DOĞAN / FRANKFURT

UTAMARA Kadın Buluşma Merkezi’nin düzenlediği  Anne-çocuk dil kampı sona erdi. 5 gün süren kampa Almanya’dan 20 çocuk katılırken, 8 anne de kampa çocuklarıyla katıldı.

Anneler Kürtçe okudu, yazdı

Kamp boyunca verilen Kürtçe derslerde anneler Kürtçe okuma, serbest konuşma tekniklerini öğrendi. HINKER Yekemin eğitim kitabı üzerinden gramer ve terim eğitimini gören anneler, günün özetini Kürtçe yazmayı ve Rudolf ve Marianne Schönfeld’in ortak hazırladıkları "Dersên Xwendina Kurdî" isimli ikinci eğitimi kitabı üzerinden Kürtçe hikayeler okumayı öğrendi. Son gün verilen derslerde kadının rolü, kadına karşı uygulanan kısıtlama, baskı ve şiddet üzerine Kürtçe eğitim verildi. Aynı gün, “Anne-çocuk ilişkileri ve çocuğumu Kürtçe konuşmaya nasıl teşvik edebilirim” üzerine bir panel yapıldı.

Kürtçe aktiviteler

Kamp boyunca çeşitli teknikler, yöntemlelerle çocuklar coğrafya, bilim, biyoloji, matematik gibi dersleri Kürtçe görerek yeni terimler öğrendi. Yapılan doğa gezilerinde çocuklar bitki, dal ve taş topladı. Daha sonra bu topladıkları öğeleri anne-çocuk doğa bilim ve doğa boyama derslerinde Kürtçe anlattı.

Sabah, öğlen ve akşam yemeklerinde ve bazı derslerde anneleri ile bir araya gelen çocuklar, öğrendiklerini büyük bir heyecanla aktarmaları gözden kaçmadı.

.
Erengül ve Arya Atabey

Eğitime evde devam

Kampa kızı ile birlikte katılan Erengül Atabey, kendisi için farkındalık yarattığını söyleyerek, “Anadilim Kürtçe ama Almanya’ya geldiğimde oğlumun doğumu ile Kürtçe’yi daha çok kullanmaya başladım. Yeterince Kürtçe bilgim olmadığı için kızımla bu kampa başladım. Kızım burada kendi yaşıtlarıyla Kürtçe konuşuyor ve yeni birçok terim öğrendi. Burada tecrübe paylaşımlarımız ile güzel kazanımlar elde ettik. Bundan sonra ev içinde daha çok Kürtçe konuşmayı ve okumayı hedefliyorum. Gelecek yıl kampa tekrar katılacağım” dedi.

Oyunlarla Kürtçe öğrendik

Erengül Atabey’in 8 yaşında ki kızı Arya, “Oyun oynayarak keyifle Kürtçe konuşmayı öğrendik. Yeni arkadaşlar edindim. Öğretmenlerimiz Kürtçe’yi bize oyunlarla zevkli bir şekilde öğretti. Burayı ve arkadaşlarımı özleyeceğim” diye konuştu.

 

.
Nezahat ve Serhat Dağ

Yaşamda Kürtçe’ye daha çok yer vereceğiz

Kampa 10 yaşındaki oğlu Serhat ile katılan Nezahat Dağ, “Evde anne ve babamızdan öğrendiğimiz Kürtçe’yi kullanıyorduk. Burada gramatik Kürtçe ve yeni terimleri daha iyi öğrendik. Annelerle ve çocuklarla geçirdiğimiz bu 5 günde çok eğlendik ve öğrendik” diyerek “Yaşamda Kürtçe’ye daha çok yer vereceğiz” diye belirtti.

Adım Kürdistan’da bir bölgeymiş

Serhat ise, burada Kürdistan’ın dört parçaya ayrıldığını ve adının Kürdistan’da bir bölge ismi olduğunu öğrenmiş. Bundan çok etkilendiğini söyleyen Serhat, “Kürtçe birçok yeni isim, renk, sıfat öğrendik. Vücudumuzdaki uzuvların isimlerini Kürtçe öğrendik. Kürtçe yazım ve okunuşunu da öğrenerek, hikayeler okuduk. Arkadaşlarla Kürtçe oynamak, konuşmak çok zevkliydi. Bu programı yapan eğitmenlere çok teşekkür ederim” diyerek herkesin bu tarz kamplara katılması gerektiğini ifade etti.

Kollektif bir yaşam 

UTAMARA organizatörlerinden Nele Möhlman, bu projenin Kütçe dilbilgisini güçlendirmek ve ana dilin önemini bilince çıkartmak için çok önemli olduğunu belirterek, “Annelerimizin bu bilince varması bizim için çok değerli. Hem anneler, hem de çocuklar ile iki ayrı ve beraber dersler yaptık. Anne ve çocukların iletişimi Kürtçe oldu. Burada ortak bir bilinç oluşturmak ve kollektif yaşamı anneler ve çocuklar ile gerçekleştirdik. 2023 yılında da yine bir kamp düzenleyeceğiz” diyerek katılmak isteyenlerin kendilerine şimdiden başvurabileceğini söyledi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.