Yaşar Güler'i ekipten çıkarmadılar

  • Devlet içi çatışmadan kurtarılan ekipten Hulusi Akar'ın Savunma Bakanlığına geçmesiyle birlikte Türk ordusunun başında bırakılan Yaşar Güler'in görev süresi, bir yıl daha uzatıldı. Böylece normal zamanı Haziran 2023 olan seçimlere aynı ekiple gidiliyor. 

Türkiye’de askeri komuta kademesinde görevde yükselme ve emekliye sevk etmenin en üst karar verici mekanizma olan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı önceki gün yapıldı. YAŞ toplantısı sonrasında Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türk ordusunun komuta kademesinde 30 Ağustos 2022’den itibaren uygulanacak görevde ve rütbede yükselme ile emeklilik kararlarını kamuoyuna açıkladı.

Kalın, 30 Ağustos 2022'den geçerli olmak üzere 16 general ve amiralin bir üst rütbeye; 47 albayın, general ve amiralliğe yükseldiğini ifade etti. Kalın, 40 general ve amiralin görev sürelerinin bir yıl, 313 albayın görev sürelerinin ise iki yıl uzatıldığını açıkladı. Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler’in yaş haddi ve görev süresinin bir yıl uzatıldığını kaydeden Kalın, 38 general ve amiralin ise kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edildiğini bildirdi. Kalın, “Deniz Kuvvetleri Komutanı Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Küçükakyüz kadrosuzluk nedeniyle sevk edildiklerinden Donanma Komutanı Ercüment Tatlıoğlu Deniz Kuvvetleri Komutanı, Muharip Hava Kuvveti Komutanı Atilla Gülhan Hava Kuvvetleri Komutanı olarak atanmıştır” dedi.

Geçen yıl YAŞ kararlarıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığında değişiklik yapılmıştı. Kara Kuvvetleri Komutanlığına 1. Ordu Komutanı Orgeneral Musa Avsever atanmıştı. Bu yıl da deniz ve hava kuvvetleri komutanlıkları değiştirildi. Geçen yıl, 15 Temmuz 2016’daki devlet içi çatışma sırasında 1. Ordu Komutanı olarak ünlenen Orgeneral Ümit Dündar, 2018'de getirildiği Kara Kuvvetleri Komutanlığındaki görev süresi uzatılmayarak emekli edilmişti. Dündar’ın 65 yaşında emekliliğe sevkine karar verilirken; 67 yaş haddini doldurmasına 18 gün kalmasına rağmen Yaşar Güler’in görevinde kalmasına karar verilmişti. Bu yıl da 68 yaşındaki Güler’in Genelkurmay Başkanlığı görevinde kalması için yaş haddi de uzatılmış oldu. 

Sözcü Kalın, “Halen 264 olan general ve amiral sayısı 30 Ağustos 2022 tarihi itibarıyla 273 olacaktır” dedi.  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.