Yaylaya çıktık ama...

Toplum/Yaşam Haberleri —

Yayla yasağı

Yayla yasağı

  • Hayvancılık yaparak geçimini sağlayan Özdal ailesi, Dersim’in Pertek ilçesinin Kawe köyünden Pülümür’ün Yel Dağı’nda yaylaya çıktı. 4 yıllık üniversite bitirdiğini ama hayvancılık yaptığını söyleyen Görkem Özdal, “Bir sürü eziyet çekiyoruz ama yaptığımız işin karşılığını alamıyoruz” dedi.

CİHAN BERK-PİRHA/DERSİM

Hayvancılık yaparak geçimini sağlayan Özdal ailesi, Dersim’in Pertek ilçesinin Kawe köyünden Pülümür’ün Yel Dağı’nda yaylaya çıktı. Yaylaya giderken evlerini, hayvanlarını, yiyeceklerini, giyeceklerini kısaca yaşamında ihtiyacı olan her şeyi kamyonlara koyarak yola çıktılar… Uzun süren yolculuğun ardından güneş doğduktan sonra hayvanları araçlardan indirerek Yel Dağı’na doğru yolculuk başladı.

Özdal ailesinin serüvenine bir günlüğüne mihman oldum, yaşadıkları zorlu yaşam ve aynı zamanda doğal yaşam Eylül ayına kadar Yel Dağı’nda devam edecek belki onların köylerine dönüş yolunda tekrar katılırım.

Hayvancılık dışında bir gelirimiz yok

Hayvancılığa çok emek verdiklerini ama karşılığını alamadıklarını söyleyen Nuriye Özdal, “Kredi çekerek bu işe başladık bir sürü borcumuz var. Yaylaya geldik 20 bin TL masrafımız oldu dönüşte de 20 bin TL vereceğiz” dedi.

Özdal, “Bunun bir de dönüşü olacak benim 2 tonluk peynir parama denk geliyor. Hayvancılık dışında bir gelirimiz yok, 4 yıllık üniversite bitirdik ama hayvancılık yapıyoruz, hayvancılık artık bitme noktasına gelmiş. Arpanın kilosu 6 lira benim 300 tane koyunum hiç yemese 25-30 ton arpa vermem lazım. Verimi geçtim hayvan ölmesin diye arpa vermem lazım. Ben bu işi bırakırsam ne yapacağım, mecbur bu işi yapacağım ama kazanamıyoruz bir sürü eziyetini çekiyoruz ama karşılığını alamıyoruz” diye belirtti.

Önümüzü göremiyoruz

Mevcut koşullarda hayvancılık yapmanın çok zor ve masraflı bir iş olduğunu belirten Müslüm Özdal, “Yem ve nakliye fiyatları çok yüksek. Her şey çok pahalı o yüzden hayvancılık yapanlar ne kazanacak ki kar etsin. Hayvancılık yapıyoruz ama zarar mı edeceğiz kar mı edeceğiz bilemiyoruz. Hayvancılığın ülke ekonomisine katkısı var ama bu şartlarda üreticiye yarardan çok zararı var. Dışarıdan iyi gözüküyor ama işin içine girdiğin zaman öyle değil maliyetler çok yüksek. Önümüzü göremiyoruz o yüzden bu şartlarda hayvancılık yapmak çok zor” diye konuştu.

 

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.