Y.D.'nin ifadesi: Boğmaya çalıştılar

Lice’de polisten işkence gören 14 yaşındaki Y.D.

Lice’de polisten işkence gören 14 yaşındaki Y.D.

  • Amed’in Lice ilçesinde Newroz günü polis işkencesine maruz kalan Y.D.'nin savcılık ifadesi ortaya çıktı. İşkencenin detaylarını anlatan Y.D., "Aralarında ‘Işığı kapat, MOBESE kamerasında görünmesin’ dediler... Beni boğmaya çalıştılar...  Beni çukur bir yere attılar... Ellerimi, ayaklarımı bağlamışlardı..."

Newroz günü Amed'in Lice ilçesindeki evine dönerken 4 polisin işkencesine uğrayan 14 yaşındaki Y.D.’nin 22 Mart’ta Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği ifade basına yansıdı. Gazeteci İsmail Saymaz’ın paylaştığı Y.D.’nin ifadesinde “Uzun namlulu silahın dipçiğiyle vücudumun farklı yerlerine vurdular. İki elimden, ellerim yüzümün önünde olacak şekilde boynumdaki puşiyle bağladılar. Arta kalan kısmı boynumun arka tarafından bağlayarak sıkıp beni boğmaya çalıştılar” dediği belirtildi.

'Işıkları kapat MOBESE görmesin'

Y.D. ifadesinde şunları ifade etti: “Babam ekmek almamı istedi. Marketin bulunduğu caddede yürüyordum. Zırhlı polis aracı beni kovaladı. Kaçarak bir binaya girdim. Polisler binanın kapısını kırıp içeri girdiler. 10 yaşındaki çocuk hakkında ‘Bu küçüktür, diğerini alalım’ dediler. Beni sürükleyerek ve vurarak, zırhlı araca bindirdiler. Aralarında ‘Işığı kapat, MOBESE kamerasında görünmesin’ dediler. Kulp yolundaki Lice’nin çöplerinin döküldüğü bölgeye götürdüler" dedi.

'Sabah bulur öldürürüz'

İfadesinde yaşadığı işkenceyi anlatmaya devam eden Y.D., "Uzun namlulu silahın dipçiğiyle vücudumun farklı yerlerine vurdular. İki elimden, ellerim yüzümün önünde olacak şekilde boynumdaki puşiyle bağladılar. Arta kalan kısmı boynumun arka tarafından bağlayarak sıkıp beni boğmaya çalıştılar. Ayaklarıma kelepçe taktılar. Darp esnasında video çekerek, ‘Kürtlere, Öcalan’a küfredeceksin. İstiklal Marşını, Mehmetçik şiirini söyle. Şiiri sabaha kadar ezberlemezsen sırtına koyduğumuz GPS ile seni bulur ve öldürürüz’ dediler. Bu olaylar 40 dakika sürdü" diye vurguladı.

'Beni çukura attılar'

Kurdistan'da 90'lı yıllarda Hizbul-kontranın işkence sistemine benzer bir yöntem kullanan polisler, çocuğun ellerini ve ayaklarını bağladı.

Y.D. ifadesinin devamında şöyle konuştu: "Ellerim ve ayaklarım bağlı halde araca bindirerek, emniyet müdürlüğü giriş kısmının önündeki yola getirdiler. Burada bir kişi indi, başka araca bindi. Gelene kadar beni darp ettiler. Karahasan Mahallesi’nin kırsalına götürdüler. Beni çukur bir yere attılar. Ellerimi, ayaklarımı bağlamışlardı. Çukurdayken bir taşla ellerimi çözdüm. Sonra ayaklarımı çözerek, yukarı çıktım. Lice’ye yürüdüm. 3-4 dakika yürüdükten sonra 50 metre ileride bir abiyi gördüm ve yanına gittim. Beni sırtına alarak, Lice Devlet Hastanesi'ne getirdi.” AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.