Suudi Arabistan ve Yemen arasında, 15 Aralık’ta İsviçre’de başlayan müzakereler sebebiyle ilan edilen ateşkes, Husi militanların ateşkese uymadığını öne süren Suudi Arabistan yönetimi tarafından bozuldu.  Cumartesi günü yapılan açıklamada, ateşkesin sonlandırıldığı duyurularak, Husi ve devrik lider Ali Abdullah Salih güçlerine artık ateş açılacağı belirtildi. 


İdamdan sonrasına denk geldi

Suudi Arabistan’ın ateşkesi bozma ilanının, Husilerin Şii din adamı Ayetullah Nemr’in idamına karşı Riyad yönetimini "bedelini ödeteceğiz" diye tehdit etmesi sonrasına gelmesi ise dikkat çekti. 


Müzakereler Etiyopya’da sürecek

Ateşkesin sonlandırılmasının barış görüşmelerine nasıl yansıyacağı ise bilinmiyor. İsviçre’de 15 Aralık’ta başlayan müzakerelerde ise Husiler ve Devlet Başkanı Hadi taraftarları kalıcı bir anlaşma sağlayamamıştı. Taraflar, 14 Ocak’ta Birleşmiş Milletler öncülüğünde Etiyopya’da tekrar buluşma kararı almıştı. 

Müzakerelerin önünü tıkadığı iddia edilen maddenin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Nisan ayında aldığı 2216 sayılı kararın Husiler tarafından uygulanması bekleniyor. Bu maddede, eski lider Ali Abdullah Salih’e bağlı güçler ile Husilerin silah bırakması ve ele geçirdikleri şehirlerden çekilmesi şartı yer alıyor. 

  

6 bin insan hayatını yitirdi

Yaklaşık 9 aydır süren çatışmalarda 6 bin civarında insan yaşamını yitirdi. İran'ın desteklediği Husiler ülkenin büyük bir bölümünü denetimleri altına aldılar. Şii Husiler yolsuzluklar ve El Kaide nedeniyle mevcut yönetimi devirmek istediklerini belirtiyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki askeri birlikler ise Mart'tan beri Yemen'de Husilere karşı savaşıyor. Husiler, Suudi Arabistan öncülüğündeki birlikleri "işgal güçleri" olarak görüyor.  


 HABER MERKEZİ