Yemin ettiler, siyah çarşafları yaktılar

Kadın Haberleri —

Lava Şengalî

Lava Şengalî

  • DAİŞ, Şengal’den kaçırdığı Êzîdî kadınları Reqa’da kurduğu pazarlarda sattı ve tecavüz etti.  Onlarca Êzîdî kadın savaşçı, 7 yıl önce kentin özgürleştirilmesi hamlesine katılarak kız kardeşlerinin intikamını aldı. Ardından kadınlara giydirilen siyah çarşaflar tilili sesleriyle yakıldı.

DAİŞ’in Reqa’dan temizlenmesi, çetelerin kaçırdığı Êzîdî kadınlar için de dönüm noktası oldu. Reqa’nın 2017 yılının Ekim ayında Demokratik Suriye Güçleri (QSD), YPG ve YPJ tarafından özgürleştirilmesi sürecinde Şengal Kadın Savunma Birlikleri (YJŞ) de yer aldı.

Êzîdî Kadın Özgürlük Hareketi (TAJÊ) Diplomasi üyesi Lava Şengalî, Reqa’nınözgürleştirilmesinin 7’nci yılına Jinha’dan Medya Hawar’a değerlendirmelerde bulundu.

Hayatı zindana çevirdiler

Öncelikle 2014 yılında Êzîdî kadınların ve kız çocuklarının DAİŞ tarafından esir alındığını hatırlatan Lava, aynı zaman siyah bayraklar, kıyafetler ve karanlık zihniyetle Rojava’ya da saldırdığını kaydetti.

“Kimseye saldırmamış bir topluma İslam adı altında saldırdılar. Reqa’da okulları, hastaneleri ve şehrin tüm altyapısını hedef aldı. Kadınlar DAİŞ'in vahşeti ve baskısına maruz kaldı. Aldıkları kararlar kadınları dört duvar arasına sıkıştırdı. Kadınlara siyah kıyafetler giydirildi. Kadınların hayatını zindana çevirdiler.”

“Neyîm diye dünyaca ünlü bir yer var. İnsanların kafası kesilip oraya asıldı” diyen Lava, halkın yerinden edildiğini ve nefessiz bırakıldığını ekledi.

Yemin ettiler, intikamını aldılar

Kadınlar Reqa’nın ardından artık derin bir nefes aldı, siyah çarşaflarını tilili sesleriyle yaktı. O süreçte Êzîdî genç kadın ve erkekler de özgürleştirme hamlesine katıldı. Şengal’den Reqa’yadoğru yola çıktılarında Êzîdîlerin intikamını almaya yemin ettiler.

Lava buna ilişkin ise, “Êzîdî kadınların Reqa pazarlarında satıldığını herkes biliyor. Kadınların götürüldüğü, satıldığı ve tecavüze maruz bırakıldığı yerler var. QSD ve Êzîdîkahramanların iradesiyle, şehit kanlarıyla DAİŞ’in kara bayrağı indirildi ve zafer bayrağı dalgalandırıldı” dedi.

Demokratik Ulus inşası

Ardından özgür bir yaşamın kurulduğunu ve Êzîdî kadınların intikamının alındığını ifade eden Lava, aynı zamanda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Demokratik Ulus sisteminin hayata geçirildiğini hatırlattı.

“Kentteki tüm uluslar, askeri, siyasi ve sosyal açıdan birlikte örgütlendi. Halklar arasında güçlü bir birliktelik kuruldu, kurumlar inşa edildi. Halk, saldırılara karşı örgütlenerek karşılık verdi ve bugün de vermeye devam ediyor.”

Aynı zihniyet ama isim farklı

Reqa’nın özgürleştirilmesinin üzerinden yıllar geçti fakat DAİŞ’in destekçisi Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik saldırıları durmadı.

Saldırıların devam etmesin, “Aynı zihniyet ve aynı uygulama ama farklı isim” olarak tanımlayan Lava, alt yapının, ekonominin, yurttaşların ve güvenlik güçlerin hedef alındığı son saldırılara tepki gösterdi.

Lava son olarak, başta kadınlar olmak üzere halka karşı suç işleyen DAİŞ çetelerinin yargılanmasının zamanının geldiğinin altını çizdi. ŞENGAL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.