Yeni jenosidlere izin vermeyeceğiz

Yurt Dışı Haberleri —

Şengal'e yönelik saldırılar Bielefeld'de kınandı

Şengal'e yönelik saldırılar Bielefeld'de kınandı

  • Faşist Türk devletinin Şengal'e yönelik düzenlediği soykırım saldırıları Avrupa’nın birçok kentinde Kürdistanlılar ve dostları tarafından protesto edildi, “Şengal yalnız değildir” mesajı verildi.

 

İşgalci Türk devletinin 16 ve 17 Ağustos’ta Şengal’e yönelik düzenlediği soykırım saldırılarına Avrupa’da Kürtlerin tepkisi sürüyor. Avrupa'da alanlara çıkan Kürdistanlılar ve dostları, işgalci Türk devletinin Şengal'e yönelik sistematik saldırılarını protesto etti. 

BERLİN

Şengal’e yönelik saldırılar başkentte bir miting ile protesto edildi. Birleşmiş Milletler’in (BM) Şengal’deki Êzîdî soykırımını tanıdığını hatırlatan siyasetçi Sibel Yiğitalp, uluslararası toplumun Şengal’deki son saldırılar karşısındaki sessizliğini kınadı. NAV-Berlin Eşbaşkanı Hüseyin Yılmaz da 100 yıldır Kürtlere yönelik katliamların sürdüğünü, Avrupa devletlerinin ise çıkarları nedeniyle bu katliamlara seyirci kaldığını belirtti.

SAARBRÜCKEN

Europagalerie önünde düzenlenen eylemde Türk devletinin Şengal’e yönelik saldırılar karşısında uluslararası kamuoyunun sesiz kalmasına tepki gösterildi. Türkiye’nin bu sessizlikten güç aldığı belirtilen eylemde, herkese duyarlılık çağrısı yapıldı. Bildirilerin de dağıtıldığı eylem sloganlarla sona erdi.

Giessen

LEIPZIG

“Terörist Erdoğan”, “Biji Berxwedana Şengalê” sloganlarıyla Eisenbahnstrasse’de başlayan yürüyüş ardından Willy-Brandplatz’da bir miting düzenlendi. Mitingde konuşan FED-KURD temsilcisi Menderes Canbek, Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik düzenlediği işgal saldırılarının NATO’nun onayıyla gerçekleştiğini söyledi. Canbek, “Şengal’e sahip çıkmak, Kürtlük kimliğinin savunulmasıdır” dedi.

Eylemde Rojava Soli Bündnis temsilcisi ve farklı sol grup temsilcileri de konuşma yaptı.

MANNHEIM

Kentte Şengal’e Rojava’ya yönelik Türk devletinin saldırıları kınandı. Yapılan konuşmalarda, Türk devletine istihbarat sağlayan yerel işbirlikçilere dikkat çekildi. Eylemde sık sık  “Bijî Serok Apo”, “Bijî Şengal”, “Bijî Rojava”, “Bimre ixanet”, “Katil Erdoğan” sloganları atıldı.

RENNES

Fransa’nın Rennes kentinde de Kürdistanlılar bir miting ile işgalci Türk devletinin Şengal’e yönelik düzenlediği soykırım saldırılarını protesto etti. Place du Colombier’de düzenlenen eylemde Faşist Türk devletinin savaş politikalarına karşı tüm Kürdistan halkı ve dostlarının alanlara çıkması çağrısı yapıldı.

MARSİLYA

Arin Mirkan Kadın Meclisi’nin çağrısı ile Vieux-Port meydanında düzenlenen eylemde, “TC terör devleti, Şengal’de katliam yapıyor”, “Kürtler katlediliyor, Avrupa sessiz kalma”, “Katil TC devleti” yazılı pankartlar açıldı.

PARİS

Başkentin Evry banliyösünde de Kürdistanlılar ve dostları alanlardaydı. DKTM önünden başlayan yürüyüşte sık sık direniş sloganları atıldı. Grigny belediyesi önünde düzenlenen mitingde Şengal’e yönelik saldırılara ilişkin konuşmalar yapıldı.

Marsilya

STRASBOURG

TCŞ ve TekoJIN aktivisti gençler, “Werin Cenga Azadiyê” hamlesi kapsamında AKP-MHP faşist devletinin Şengal’e yönelik düzenlediği soykırım saldırılarını protesto etti. Öcalan ve PKK bayraklarının açıldığı eylemde sık sık “Bijî Serok Apo" ve Bijî Berxwedana Gerîla sloganları atıldı

 

Bielefeld’de Şengal’i savunma eylemi

 

MURAT MANG- BIELEFELD

Almanya’nın Bielefeld kentinde yapılması planlanan 2. Êzîdî Kültür ve Sanat Festivali, Şengal’in arda arda bombalanması sonucu tertip komitesi tarafından iptal edilerek merkezi bir yürüyüşe dönüştürüldü. Eyleme Bremen, Oldenburg, Hannover, Hildesheim, Wesel, Bielefeld bölgelerinden yüzlerce kişi ve çok sayıda kurum katıldı. Çocukların beyaz kıyafetlerle en önde yürümesi dikkat çekerken, son saldırıda şehit düşen savaşçıların fotoğrafları yüzlerce kişi tarafından taşındı. Merkezi tren istasyonu önünde başlayan eylem boyunca kitle sık sık "Katil Erdoğan“ "Şehit Namirin" sloganı atıldı.

Yürüyüş ardından gerçekleşen mitingde tertip komitesi adına konuşan Sosin Kartal, Şengal’e yönelik yarım kalan jenosidin devam ettirilmek istendiğine dikkat çekerek "Şengal kadınlarının sesi olacağız" dedi. SMJÊ temsilcisi Nurê Alkış ise, "Şengal'in statüsü tanınıncaya kadar mücadelemiz devam edecek“ diye belirtti. KCÊ-E adına konuşan Carcur Cemil direnişi yükseltme çağrısı yaparak "Biz artık kimseden korkmuyoruz. Sonuna kadar mücadele edeceğimize söz veriyoruz. Bu saldırıların önünü kesecek olan bizim direnişimiz olacak" ifadelerini kullandı.

KCDK-E Eş Başkanı Yüksel Koç, KON-MED Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, YES temsilcisi Feremez Xeribo yaptıkları konuşmalarda bu katliamların bir proje olarak devam ettiğini dile getirerek, Şengali savunmak için her yerde direnişin devam edeceğinin altını çizdi. Mitingde birçok kurum temsilcisi konuşma yaparak saldırıyı kınadı.

Konuşmalar ardından Wesel Koma Zarokên Rojê çocuk grubunun Mam Zeki Şengali ve Mam Beşir arasında geçen bir diyaloğu bir tiyatro gösterisi şeklinde sunması oldukça duygulu anların yaşanmasına neden oldu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.