Yerel aktörler seçime hazırlanıyor

Dünya Haberleri —

Irak'ta demokratik siyaset protestoları

Irak'ta demokratik siyaset protestoları

  • Irak’ta ‘Demokratik Değişim Güçleri’ olarak bilinen oluşum çerçevesinde faaliyet gösteren 11 siyasi parti ve birim, 18 Aralık’ta yapılması planlanan yerel seçimlere katılmak üzere bir siyasi ittifak oluşturduklarını duyurdu.

Cuma günü Demokratik Değişim Güçleri’nin toplantısına ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Seçim ittifakı oluşumu tamamlandı. Uzlaşmalar, Vatan parlamento bloğu ile anlaşmayı ve ülke genelinde bu yılın sonunda yapılması planlanan yerel seçimlere hazırlık için çeşitli vilayetlerdeki ortaklara açılım göstermeyi içeriyordu. İttifak, ulusal demokratik değişim projesini gerçekleştirmek, siyasi ve toplumsal demokrasiyi benimseyen ve vatandaşlık ile sosyal adalet temellerine dayanan modern, demokratik bir sivil devlet inşa etmek için çaba gösterme sorumlulukları olduğunu duyurdu.

Komünist ve seküler gövde 
Açıklamaya göre yeni anlaşmayı “Irak Komünist Partisi, Demokrasi Hakkım için Mücadele Hareketi, Sosyal Akım Partisi, Ulusal Ev Partisi, Milletvekili Seccad Salim, Irak Vaat Akımı Partisi, Ulusal Sivil Hareket, Demokratik Akım, Tişrin (Ekim) Demokrasi Hareketi ile bazı vilayetlerdeki bağımsızlar oluşumlar ve Vatan parlamento ittifakı” imzaladı.

Son seçimleri boykot etmişlerdi
Bağımsız Milletvekili Seccad Salim dışında tüm müttefik güçlerin Irak parlamentosunda temsiliyetlerinin olmadığı dikkat çekiyor. Komünist Parti önceki iki parlamentoda iki sandalye kazanmayı başarmıştı. Bu güçlerin çoğu, bir yıldan fazla süren Ekim 2019 protesto hareketinde yer almış, ancak Ekim 2021’de yapılan son parlamento seçimlerine katılmamıştı. Seçime katılmayan demokratik dönüşüm isteyen bağlantısız sivil hareketler boykot ile Irak parlamentosunda temsil şansını kaybedip siyaset dışı kaldılar. Irak hükümetinin yerel idarelerin belirlenmesi için en son 10 yıl önce yapılan seçimleri yenileme hamlesi bu siyasi çevrelerin yerelden Irak siyasetine katılımı için de bir şans oldu. Öte yandan İmtidad Hareketi’nin Ekim hareketinden doğmasına ve mevcut parlamentoda dokuz milletvekili olmasına rağmen, yeni ittifakta yer almadığı kaydedildi. Bu, özellikle bu güçlerin bir önceki yerel seçimlerde sandalye kazanma olasılığı hakkında spekülasyonları artırıyor. Bu güçler, Federal Parlamento tarafından geçen 19 Mart’ta onaylanan vilayet meclisleri yasasını şiddetle eleştirmişti.

Tek seçim bölgesi sorunu
Son seçim yasası ile Irak’ta çoklu seçim bölgesi yerine tek bir seçim bölgesi sistemi benimsendi ve kazanan bloklardaki oyların dağılımı için Sainte-Laguë formülü yeniden yürürlüğe konuldu. Değişim Güçleri, yeni yasanın “anayasayı ihlal ettiğini, demokrasi ve siyasi çoğulculuk değerlerini çiğnediğini ve iktidar güçlerinin geçmiş yıllarda her zaman uyguladığı dışlama ve ötekileştirme yöntemini onayladığını” belirtti.
Ancak Irak Komünist Partisi lideri Yasir es-Salim, “Değişim İttifakı’nın yaklaşan yerel seçimlerde iyi bir şansı olduğuna” inancını dile getirdi.

Kurdistan hariç her yerde 
Yasir es-Salim “İttifak, Irak’ın Kurdistan vilayetleri hariç 15 vilayetinde yarışacak. İyi sonuçlar elde edebiliriz. Yeni seçim yasasını, önceki gözlemlerimiz ve refleksimize rağmen iyi bir şekilde kullanılabilir” dedi. Komünist Parti başkanı es-Salim geçen hafta Irak hükümetinin, daha önce Kasım ayı olarak belirlediği yerel seçimleri 18 Aralık’a ertelemesinin hazırlık yapmak ve yerel ittifaklar oluşturmak için avantaj sağladığını da ekledi. Irak’ta yerel seçimler en son 10 yıl önce 2013 Nisan ayında yapılmıştı.

Yolsuzluk ve liyakatsizlik askıya aldırdı
Irak yerel idarelerin belirleneceği seçimlerin, Bağdat ile Kurdistan arasında tartışmalı kabul edilen Kerkük vilayeti de dahil olmak üzere 15 vilayeti kapsaması bekleniyor. Federe Kurdistan’ın elde kalan son üç vilayetinde (Hewlêr, Dihok ve Silemanî) Irak’ın geri kalan vilayetlerinden ayrı yerel seçimler yapılıyor. 2019’daki halk protestolarının baskısı altında, Irak parlamentosu; halk tarafından yolsuzluk, liyakatsizlik, siyasi parti ve blokların özel gündemlerine ve çıkarlarına boyun eğmekle suçladığı yerel meclislerin çalışmalarını askıya almıştı. BAĞDAT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.