Irak Federal Yüksek Mahkemesi: Meclisi fesih yetkimiz yok

Dünya Haberleri —

Irak Federal Yüksek Mahkemesi

Irak Federal Yüksek Mahkemesi

  • Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Sadr Hareketi’nin parlamentonun feshedilmesi talebini “yetkimiz yok” diyerek reddetti.

Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Sadr Hareketi’nin parlamentonun feshedilmesi talebini reddetti.

Irak’ta Ekim ayında yapılan seçimlerden bu yana hükümetin kurulamaması ülkenin yeniden seçime götürülmesini gündeme getirmişti. Siyasetten tamamen çekilmeden önce Şii lider Mukteda es-Sadr da erken seçim yapılmasını istemişti. Ancak Irak Federal Yüksek Mahkemesi parlamentonun feshedilmesi talebini “yetkimiz yok” diyerek reddetti. Dünkü kararında mahkeme, anayasanın kendilerine böyle bir yetki vermediğine vurgu yaptı. Irak Anayasası’nın 64’üncü maddesine göre, meclis ancak milletvekillerinin üçte birinin onayıyla ya da başbakan ve cumhurbaşkanının ortak talebiyle feshedilebilir. 

Maliki’ye suç duyurusu

Öte yandan Sadr Hareketi, İran yanlısı Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri Maliki hakkında dün suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda Maliki hakkında tutuklama ve yurtdışına çıkma yasağı getirilmesi istendi. Sadr Hareketi yetkililerinden Nisar Rubehi konuya ilişkin, “Oy çalmasından dolayı Nuri Maliki hakkında suç duyurusunda bulunduk” dedi. 

 

.

Sadr yanlıları, 27 Ağustos’taki gösteride Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zeydan ve

İran lideri Hamaney ile Irak’taki destekçilerini ‘x’ işaretli posterleriyle protesto etmişti.

 

Kriz aylardır aşılamıyor

Irak’ta aylardır aşılamayan siyasi kriz Ağustos sonunda çatışmaya dönüşmüştü. Başkent Bağdat'taki Yeşil Bölge’de Ağustos sonunda Sadr Hareketi milisleri ile devlet güçleri ve İran yanlısı Haşdi Şabi milisleri arasında çıkan çatışmalarda 23 kişi hayatını kaybederken yüzlerce kişi de yaralanmıştı. BAĞDAT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.