Iraklılar sandık başında

Dünya Haberleri —

Irak'da il idaresi seçimlerinde oy kullanma işlemi

Irak'da il idaresi seçimlerinde oy kullanma işlemi

  • Irak halkı 10 yıl sonra tekrar il genel meclisi seçimi için oy kullandı. Kürtler, Irak Anayasasının 140. Maddesinin ‘tartışmalı bölgeler’ dediği Kerkük, Diyala ve Musul için yükleniyor.

Irak genelinde vilayet yönetimlerini belirleyecek olan, il genel meclisi seçimi için oy verme işlemi, 18 Aralık Pazartesi günü yerel saat ile 07:00 itibariyle başladı. Irak’ta 2013 yılından bu yana ilk defa il genel meclisi seçimleri için halk sandık başına gidiyor. Yaklaşık 17 milyon seçmen, söz konusu vilayetlerde 285 sandalye için yarışan 6.000 aday arasında seçim yapmak üzere sandık başına çağrıldı. Seçimlere katılımın yüzde 70’in üzerinde olması bekleniyor. 

Kürtler Kerkük için yükleniyor
Kürtlerin çoğunlukta olduğu ancak KDP’nin referandum adına yaptığı oylama sonrasında Irak Federal Hükümeti güçlerince el konulan Kerkük, Diyala’nın önemli bir ölümü ile Musul kentlerinin de aralarında bulunduğu 15 kentin il genel meclis seçimleri yapılıyor. Kürtlerin özel önem gösterdiği  kentlerin başında Kerkük geliyor. Kerkük’te en son 18 yıl önce seçimler yapılmıştı. Kerkük’ün en son seçilmiş valisi olan Necmeddin Kerim 2017’de Bağdat hükümetine bağlı ordu ve Heşti Şabi güçlerince kentten ayrılmaya zorlanmıştı. Bu seçimlere iddalı giren Kurdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Kürtlerin valiliği kazanması ve baskıya göçertilenlerin geri dönüşü için yükleniyor.

YNK: Vali Kürt olacak
Rojnews’e özel açıklama yapan YNK Seçim Sorumlusu Rizgar Haci Heme, Kerkük halkının sorumlu bir şekilde sandık başına gittiğini ve birkaç yıldır kendini kente dayatan iktidardan kurtulmak istediğini söyledi. Rizgar Haci Heme, Kerkük’teki Kürtlerin Kerkük valiliği görevinin Kürtlerin ve Kürtler arasından da YNK’nin olacağından emin olmaları gerektiğini belirtti. Rizgar Haci Heme son olarak, Kerkük’teki Kürtlerin büyük bir heyecan ve coşkuyla sandık başına gittiğini bildirdi.

75 kadın, 10 azınlı kotası
Irak seçim komisyonun paylaştığı verilere göre 15 milyon 108 bin 135 kişi 5 bin 905 aday için oy kullanacak. Bu adaylardan 70 bağımsız aday, 285 sandalye için yarışacak. Seçimler Federe Kurdistan’a bağlı Hewlêr, Dihok ve Slemani’de yapılmıyor. Irak geneli için oy verme işlemi için 166 seçim merkezinde 35 bin 553 sandık kuruldu. Sabah 07:00’da başlayan oy verme işlemi saat 18: 00 kadar devam etti. 
Seçim komisyonun paylaştığı verilere göre 285 sandalyeden 75’i kadın kotası iken 10 sandalye de Hristiyan, Êzidî, Şebek, Saîbeya Mendaiyan ve Feylî Kürtleri için ayrılan azınlık kotasıdır. Toplamda 38 ittifak ve 28 parti seçimlere katılıyor. Seçim sonuçlarının resmi olarak sandıklar kapandıktan 24 saat sonra açıklanması bekleniyor. 

Şengal’de seçime yoğun ilgi
Ninova meclisine temsilcilerini gönderecek olan Şengal halkı, sandıkların açılması ile birlikte oy verme merkezlerine akın ediyor. Êzîdî halkının temsilcileri olan Özerk Yönetim kurum ve kuruluşları ile Şengal’deki tüm kurumlar gruplar halinde sandık başına gidiyor. Federe Kurdistan bölgesinde kamplarda kalanların da içinde olduğu Êzîdî yurttaşların da bulunduğu Şengal nüfusuna kayıtlı 123 bin 290 kişinin, 81 farklı merkezde oy kullandı.

Qasim Keşko liste başı
Halk şu sıralarda coşkulu bir şekilde sandık başına gitmeye devam ediyor. Şengal Halk Meclisi önünde toplanan çok sayıda insan gruplar halinde sandık başına gidiyor. Irak ordusu, özellikle Tilizêr ve bazı bölgelerde basının görüntü almasına ve seçimi takip etmesine izin vermiyor. Şengal Özerk Yönetim ve PADÊ, 134 numaralı ‘Ninova Haklarının Birliği’ listesindeki 4 adayla seçimlere katılıyor. Listenin ilk sırasında Zoravalı Qasim Keşko yer alıyor. 

Xaneqîn Kürt kentidir
Irak’taki heyecanlı ve kritik seçim merkezlerinden biri de Diyala kentine bağlı Xaneqîn ilçesi. Nüfusun yoğunluklu olarak Kürtlerden oluştuğu ilçede demografik yapının değiştirilmesi girişimleri var. Xaneqîn’de 67 bin seçmen bugün oy kullanma hakkına sahip.
Xaneqîn’de yaşayan yurttaşlar, Kürtlerin sandık başına gitmesi gerektiğini ifade ediyor. Yurttaşlar, “Bugün Kürt halkı için tarihi bir gün. Yurttaşlar birlik olup sandıklara giderek Xaneqîn’in bir Kürt şehri olduğunu ortaya koymalıdır. Birileri gelmiş, topraklarımızı elimizden almak istiyor. Seçimler şu an sorunsuz devam ediyor” diye konuştu. RojNEWS/KERKUK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.