BERİVAN ALTAN / SELMAN GÜZELYÜZ / MA / ANKARA

Yaklaşan yerel seçimlerin tarihi fırsat olduğunu belirten HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, “Muhalefetin doğru bir siyaset ve okuma yapması, beklentiye uygun tutum geliştirmesi gerekiyor” dedi.

 Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, HDP’nin hükümetin hedefinde olması ve yerel seçim gündemine dair Mezopotamya Ajansı’na (MA) değerlendirmelerde bulundu. İktidarın kriz sürecini yönetmek için siyaseti tatile çıkarma yöntemi uyguladığını belirten Bilgen, “Parlamentoyu bu kadar büyük bir kriz yaşanıyorken özellikle toplamıyor. Böylece siyasi partilerin de sadece parlamentodan beklenti içerisinde davranmasını, sokak siyaseti ve toplumsal siyasetle parlamentoda temsil edilen partilerin buluşmasını ve görünür olmasını da engellemek istiyor. Tabi ki bu plan bir boyutuyla HDP’nin genel muhalefette doldurduğu boşlukla ilgili” diye konuştu.

Hükümet kaygılı, plan yapıyor 

Türkiye toplumunun daha radikal, etkili, güçlü, kararlı ve tutarlı bir muhalefet beklediğine işaret eden Bilgen, 24 Haziran seçimlerinin herkese bunu öğrettiğini söyledi. Sadece seçim dönemlerine, seçim kampanyalarına ve sandığa hapsolmuş siyasi mücadele değil, hayatın bütününe sirayet eden, güçlü, etkili, direnişe evrilecek bir siyasi mücadele olması gerektiğini belirterek, “Dolayısıyla da HDP’nin bu rolü oynaması, yerine getirmesi AKP’de derin kaygılar uyandırıyor. Hükümetin Gezi sürecinden, Kobanê’den öğrenilmiş çaresizlikleri var. Böyle bir patlamanın, böylesi kıvılcımın bütün toplumu harekete geçirmesinin kaygısını taşıyorlar. İkinci olarak yerel seçimlerde HDP'nin önünü kesmenin planını yapıyorlar" dedi.

Sokaktaki muhalefetle buluşmak

Seçim dönemlerinde siyasi partilerin diyalogu, teması birlikte ortak hareket etme arayışının olmasının son derece anlaşılır, önemli ve siyasi çalışmanın da gereği olduğunu ifade eden Bilgen, şöyle konuştu: "Bu cesareti herkesin göstermesi lazım ama sadece seçimde koltuk paylaşımı gibi algıya dönüşmemesi, anlaşılmaması ve siyasete yönelik güvensizliği besleyen etki yapmaması için hayatın içerisinde her gün mücadele zeminlerinde ortak duruşların sergilenmesi gerekiyor. Dolayısıyla sokakla buluşmayı, parlamento dışı ya da resmi siyasi parti kadrolarının dışındaki muhalefet dinamikleriyle birlikte olmak seçim dönemlerindeki ortaklaşmayı daha sağlıklı zemine oturtacaktır.“

 

Sandık değersiz değil

"Sandıkta değişim olmaz" algısının yaratılmaya çalışıldığına dikkat çeken Bilgen, şunları söyledi: “Tabi ki sandık her şey değildir. Sadece oraya odaklı siyaset yapmak eksiktir, yanlıştır; ama sandığa dair siyaset yapmak gereksiz, değersiz olduğu anlamına da gelmez. Belediye seçimlerini ister erkene almaya çalışsınlar, ister zamanında yapsınlar hangi niyet olursa olsun sonuçta kayyumlar eliyle yönetmek sürdürülebilir değil. Yerel seçimler tarihi bir fırsat sunuyor. Bu iktidar da önce yerel seçimlerde kendinden önceki merkezi hükümetten görevi devraldı sonra merkezi siyasette daha güçlü ve etkili bir imkana sahip oldu."

 

Güçlü değişim iradesi

Yerel seçimlerde sosyolojik gerçeklik ve son çıkan tabloda birlikte hareket edilir, doğru adaylar ortaya çıkarılırsa çok güçlü bir değişim iradesinin sandıktan çıkabileceğine işaret eden Bilgen, şöyle izah etti: "Şimdiye kadar yapamadığımızı, eksik bıraktıklarımızı yapmak için yüzleşmek, kabul etmek ve eksiklikleri gidererek, hareket etmek lazım. Yerel seçimin kendine özgü dengeleri vardır. Dolayısıyla yerel duyarlılıklar, buluşmalar başka bir tablo ortaya çıkarır. AKP şimdiye kadar yerel seçimlerde genel seçimlerden aldığı oydan 5,6 puan daha az oy aldı. Aynı durum bile devam ediyorsa yeni kriz, yeni toplumsal memnuniyetsizliği bir tarafa bırakalım bu muhalefet için önemli bir imkân doğuruyor. Muhalefetin doğru siyaset ve okuma yapması, beklentiye uygun tutum geliştirmesi gerekiyor.”

Bilgen, yaşanan ekonomik ve siyasi krizin Türkiye’deki muhaliflere, Kürtlere, Alevilere, sosyalistlere kesme ve bir iç düşman inşasıyla toplumun öfkesini, tepkisini ve hedefini muhalefete döndürme planı olduğunu söyledi. Bilgen, "Bu kamplaştırma siyaseti 16 Nisan referandumundan beri devam ediyor. Hedef gösterme, düşmanlaştırma siyaseti devam ediyor. Biz kendi gündemimizle olmamız gerektiği yerde sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Bu bir korkuya, geri çekilmeye ya da pasif beklemeye dönüşmemeli ama onların kurduğu denklemde değil tabi ki kendi gündemimizle sonuçlarını göze alarak toplumsal siyaseti inşa etmeye çalışacağız” diye ekledi.