Yerleşim yerleri bombalanıyor

  • Türk devleti ve çeteleri 1 Eylül’den beri Eyn Îsa’ya 66 kez ağır silahlarla saldırdı; 5 sivil katledildi, 13’ü ise yaralandı. Çok sayıda ev ve arazi zarar gördü.

 

Eyn Îsa’ya bağlı Dibis köyü, son bir aydır ağır silahlarla bombalanıyor; 17 Eylül’de dört yurttaş katledildi, üçü ise yaralandı. Türk çeteleri, 22 Eylül günü saat 04.30’da Dibis köyünü işgal etmek için sızma girişimine bulundu. Köyün taranması sonucu Necib El Ewit (35) katledildi, Mihemmed Şerif El Ewet(83), Zeynep Mihemmed Şerif (30), Tırfa Mırai El Naşi ve ismi öğrenilmeyen üç kişi yaralandı. M4 karayolunun bombalanması sonucu da Mehmud Feyız El Menfi yaralandı. Girê Spî Askeri Meclisi Komutanı Riyad El Xelef, Dibis köyüne sızmaya çalışan Türk ordusu bünyesindeki çetelere, QSD ve Girê Spî Askeri Meclisi güçleri tarafından karşılık verildiğini söyledi. El Xelef, “Türk devleti çeteleri M4 karayolunu ve Dibis köyünü işgal etmek amacıyla saldırı gerçekleştirdi. Ancak güçlerimiz çetelerin saldırılarını geri püskürttü” dedi. Riyad El Xelef, çetelerin saldırısı sonucunda bir sivilin katledildiğini, 5 sivilin ise yaralandığını teyit etti.

Dibis köyü, Eyn İsa’nın 15 km güneyinde, M4 uluslararası karayolunun üzerinde bulunuyor. Köyün kuzeydoğusunda, köye bir kilometre uzaklıkta Türk devletine ait askeri üs bulunuyor. Dibis’a ve bölgede bulunan diğer köylere yönelik saldırılar, çoğunlukla bu üsten yapılıyor.

M4 karayolu üzerinde bulunmasının yanı sıra Kobanê, Minbic, Sirîn kasabasının yol hattında olmasından dolayı stratejik bir konuma sahip. Bu nedenle Dibis’ı işgal etmek isteyen Türk devleti, Kobanê, Minbic ve Sirîn kasabasını, Eyn Îsa ve Reqa hattından koparmayı hedefliyor.

Türk ordusu ve çeteleri, dün de Mişêrfê köyünü bombaladı, Yusif Mihemed Hac Hemadî (25) adlı köylü aralandı.

Koalisyon ve Rusya sorumludur

Türk devleti ve çetelerinin, işgal ettiği bölgelerde olduğu gibi Girê Spî’de de provokasyon, infaz, göçertme, talan ve tecavüz suçlarını işlediğini belirten Girê Spî Kantonu Meclisi Eşbaşkanı Hemîd El-Ebid, DAİŞ’in intikamını almak için bu tür suçları işlediğini söyledi. Hemîd El-Ebid, yerli halkı göçertilerek çete elemanlarının ailelerinin yerlerine yerleştirilmek istendiğini kaydetti. Bölgeye garantör güç olarak geçen Rusya ve Şam hükümetinin Türk devleti ve çetelerinin suçlarına sessiz kaldığını belirten Hemîd El-Ebid, “M4 Karayolu üzerinde halka karşı hala katliamlar yapılıyor. Sefewiye köyünde bir baba ve 3 oğlunun katledilmesi, Dibis köyündeki katliamda bir çocuğun katledilmesi ve 5 sivilin yaralanmasını buna örnek verebiliriz” dedi.

 “Gücümüzü halkımızın ve savaşçılarımızın direnişinden alıyoruz” diyen Hemîd El-Ebid, Rusya’nın garantör olarak Erdoğan’la yaptığı toplantıda aldatıcı olduğuna dikkat çekerek, Rusya ile Türk devleti arasında anlaşma olduğunu söyledi. Hemîd El-Ebid, Uluslararası Koalisyon’un da sorumluluğunu hatırlattı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.