Yeşiller Erdoğan’ı savundu

Dünya Haberleri —

Yeşiller

Yeşiller

  • Frankfurt’ta Yeşiller Partisi, kent belediyesinin Rojava’ya destek vermesi ve Türk devletinin işgal saldırılarını kınamasını engelledi. Yeşiller ‘konu acil değil, Eylül’de bakarız’ derken, Türk devleti Zaxo’da 9 kişiyi katletti. 

LUQMAN GULDIVÊ

Frankfurt Yeşiller Partisi örgütü, kentin Rojava'ya desteğini göstermesine ve Türk devletinin Rojava ve Güney Kürdistan'a yönelik uluslararası hukuka aykırı saldırılarını kınamasına izin vermedi.

Defend Kürdistan aktivistleri 6 Temmuz 2022'de Frankfurt’taki Yeşiller Partisi’nin binasını işgal ettiğinde, bu partinin liderleri aktivistlerle masaya oturdu. Eylemcilerin talepleri açıktı; açıklamalarının yanı sıra pankartlarında da açıkça görülüyordu: “Kürdistan'ı Türk devletinin saldırılarına karşı koruyun.” 

Söz verdi aksini yaptı

Yeşiller Partisi şehir yönetiminden, Krefeld belediyesinin kararına benzer bir kararla Türk devletinin Kürdistan'a yönelik işgal saldırı ve savaşını kınaması istendi. Frankfurt şehrinin Yeşil yönetimi böyle bir kararı destekleyeceğini, bunun desteğe değer olduğunu söyleyip söz verdi. 

Yeşiller için acil değilmiş!

Ancak sözünü tutmayan Yeşiller Partisi tam tersine geçen hafta sonu liberal FDP ile birlikte, Sol Parti ve CDU'dan gelen böylesi bir önerinin kararlaştırılması talebini engelledi. Türk devletinin işgal saldırısı aralıksız sürerken, Yeşiller Partisi böyle bir kararın alınmasının acil olmadığını savundu. 

İki yüzlü siyaset

İnternet sitesinde büyükçe bir Ukrayna bayrağı ve dayanışma mesajı yer alan Frankfurt Yeşiller Partisi, Nisan ayından bu yana kesintisiz havadan ve karadan gerçekleştirilen saldırılara rağmen Türkiye’nin saldırılarını acil gündemler arasına alamadı. Yeşiller konunun ancak tatilden sonra yani önümüzdeki Eylül ayında gündeme alınabileceğini belirtti. 

Eylül’de hiçbir şey ifade etmez 

Frankfurt’taki Yeşiller Partisi ise şehir hükümeti koalisyonunda yer aldıklarını, koalisyonun bazı üyelerinin kararı bloke ettiğini iddia ederek kendini savunuyor. Yeşiller Partisi Belediye Meclis üyelerinden Mehmet Ağatay, karara karşı olmadıklarını belirterek, böyle bir kararın Eylül ayında yeniden belediye meclisi gündemine geleceğini vurguladı. “Neden geçen hafta değilde Eylül” sorusuna ise açıklayıcı bir yanıt veremezken, partisinin "uluslararası hukuka ve insanlığa karşı suçlara karşı tavır aldığını" savundu. 

Yeşil bahaneler

Benzer tavrı Yeşiller grubunun lideri Dimitrios Bakakis'in Frankfurt'ta geçen hafta Defend Kürdistan'la yaptığı konuşmada da görüyoruz. Bakakis, FDP'yi işaret ederek onların Krefeld belediye meclisi gibi “Türk devletinin Başûr ve Rojav’aya yönelik saldırılarını açıkça kınama” kararına karşı olduğunu söyledi. Tuhaf bir iddiada da bulundu; böyle bir kararın Frankfurt'ta Türkler ve Kürtler arasında gerginliğe yol açabileceğinden, "endişe duyduğunu” söyledi. 

Karar onaylanırsa, Türkiye’de yaşayan ve karara kaşı çıkmayan Türk ve Kürt parti üyelerinin baskı göreceklerinden endişe ettiğini de söyledi. Ayrıca bu fraksiyon üyelerinin Türkiye'ye giderse Türk devletinin baskısına maruz kalabileceklerini kaydetti. O zaman, “neden siyaset yapıyorsunuz?” diye sormak gerekiyor.

Türkiye’nin casusundan korkuyorlar!

Frankfurt'taki Yeşiller örgütünün yönetiminden Doğu Kürdistanlı Tara Moradi bile bunun çok ciddi bir mesele olduğunu iddia etti. Yani Erdoğan’ın korkusundan uluslararası hukuka sahip çıkamıyorlar. Yeşiller Partisi, BFF-BIG Parti ve belediye meclis üyesi Haluk Yıldız'ı işaret ediyor. Türk devletine bilgi vermesi ve kararı onaylayanları ihbar etmesiden korkuyor. O zaman da şunu sormak gerekiyor: Belediye meclisinde casus varsa, neden onlardan vazgeçilmiyor, neden şikayet edilmiyor?

Sen ertelerken Türkiye boş durmuyor!

Belediye meclisinin kararı sembolik olsa da Türk devletinin saldırı ve katliamlarının mağdurlarına desteği ifade edecekti. Yeşiller Partisi de FDP ile birlikte bunu engelledi. Kararın acil olmadığı iddiası, Türk devletinin Zaxo'da turistlere yönelik yaptığı saldırı ve katliam ile anlamsız hale geldi. Yeşiller Partisi ve FDP bu karara karşı çıkmamış olsalardı Frankfurt Belediye Meclisi, Türk devletinin 9 kişiyi öldürüp, çoğu çocuk ve kadın 30 kişiyi yaraladığı Zaxo saldırganlığını kınamış, Güney ve Rojava halkına destek verdiğini ifade etmiş olacaktı.

* * *

Münih’te işgal sonuç verdi

Defend Kürdistan aktivistlerinin Münih’teki Yeşiller binasını işgal eylemi sonuç verdi. Talepleri içeren bildiri Bayern Yeşiller Eşbaşkanı Eva Lettenbauer ve Yeşiller Federal Milletvekili Gülseren Demirel tarafından kabul edildi. “Rusya’nın Ukrayna işgalini kınayan Almanya, Erdoğan’ın çetelerle birlikte Kürdistan’da yürüttüğü savaşa karşı sessiz” diyen Defend Kürdistan Münih Eşsözcüsü “Yeşillerin sessizliği Kürdistan’a yönelik saldırılara desteği ifade ediyor” diye belirtti. 

Talepler kabul edildi

Bavyera Eyaleti Yeşiller yönetimi ve vekilleriyle bir araya gelmeyi isteyen Defend Kürdistan aktivistlerinin başlıca talepleri şunlar: “Yeşiller, Türk devletinin yasa dışı savaşının derhal son bulmasını talep etmeli. Yeşiller’den bağımsız bir heyet kimyasal saldırılarına yönelik delil tespiti için Güney Kürdistan’a gitmeli. Erdoğan rejimine yönelik her türlü ekonomik ve siyasi desteğin derhal durdurulması. Türkiye’ye yönelik silah sevkiyatı derhal durdurulmalı.”

Taleplerin altına imza atan siyasetçiler, federal yetkililere iletilmesi için girişimde bulunacaklarını da belirtti. 

Ortağın saldırgan itiraf et

Öte yandan Almanya hükümeti, Türkiye’nin Rojava’ya yönelik askeri operasyonuna karşı olduğunu belirtti. Bir yandan Türkiye’nin ‘güvenlik’ kaygılarını anladığından dem vuran hükümet, “harekat, IŞİD’in yeniden güçlenmesine de olanak sağlayabilir” açıklamasında bulundu. 

Almanya’nın Yeşiller Partili Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock geçtiğimiz ay mecliste yaptığı açıklamada Türk devletinin işgal saldırılarını ‘meşru savunma’ olarak adlandırmıştı. Federal seçimlerde Yeşillerin Münih direkt adayı, Yeşiller Ramersdorf-Perlach şehir yönetiminde yer alan Vaniessa Rashid ise Dışişleri Bakanı Baerbock’u Türkiye’ye karşı net bir duruş ve ifade takınmaya çağırarak, “Bu da NATO ortağı Türkiye’nin saldırgan olarak adlandırılmasıdır” dedi. 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.