Roth oyların yaklaşık yüzde 88,5’ini alarak iki yıllık kesintiyle 2001’den bu yana yürüttüğü eşbaşkanlığa bir kez daha seçildi. Cem Özdemir ise yüzde 83,19 oranında oy alarak, bir kez daha partinin eşbaşkanı olmaya hak kazandı. Özdemir, 2008 yılından bu yana Claudia Roth ile birlikte Yeşiller’in başında. Her iki adayın da karşısında rakip yoktu. Özdemir ve Roth iki yıl daha bu görevi yürütecek. Yeşiller Partisi’nin başbakanlık adaylarının belirlendiği seçimde yenilgiye uğrayan Roth için bu oylama bir güvenoyu oylaması niteliğini taşıyordu. Yeşiller Partisi geçtiğimiz hafta başbakan adayı olarak Meclis Grubu Eşbaşkanı Jürgen Trittin ile Federal Meclis Başkan Yardımcısı Katrin Göring-Eckardt’ı seçmişti. “Yas dönemi geride kaldı” diye konuşan Roth, delegelere, “Doğru kişi olup olmadığım sorusunu siz yanıtlamalısınız” sözleriyle seslendi.
CDU-CSU’ya kapılar kapandı
Yeşiller Partisi, gelecek yıl Eylül ayında yapılacak genel seçim sonrasında Hristiyan Demokratlarla koalisyon kurmak istemediklerini de duyurdu.
Açıklama Kongrede konuşan Eşbaşkan Cem Özdemir’den geldi. Özdemir ‘Birlik-Union’ partileri olarak bilinen CDU ve CSU’ya yönelik „Biz Birliği (CDU-CSU) değil onlara verilen oyları istiyoruz“ dedi.
Yeşiller’in seçim vaatleri
Kongrede genel seçimlerde hayata geçirilecek politikalar da delegelerin onayına sunuldu. Buna göre Yeşiller; Hartz IV sosyal yardımını 374’den 420 Euro’ya yükseltmek istiyor. Yine asgari ücretin saatini 8,50 Euro yapmayı planlayan Yeşiller, ‘yoksulluğa itmeyen garanti emeklilik’in getirilmesini istiyor. Ancak bu planlama sadece 30 yıl çalışmış kişiler için geçerli olacak. Yine emeklilik yaşının da 67 olmasında karar kılan Yeşiller, iş bulamayan yaşlılara da iş koşulları yaratacak. Yeşiller’in bir diğer hedefi ise yüksek maaş alanlardan vergi kesintini arttırmak. Buna göre bugüne kadar belli bir ücretin üstünde maaş alanlardan alınan yüzde 42 kesinti yüzde 49’a çıkarılacak. Yeşiller yenilenebilir enerji için teşvik programları oluşturacak ve iklime zarar veren sübvansiyonları sona erdirecek.
HANNOVER