Yıllarca hücrede tutuluyorlar

Kadın Haberleri —

Aktivist ve gazeteci Narges Mohammadi

Aktivist ve gazeteci Narges Mohammadi

  • Aktivist ve gazeteci Narges Mohammadi, Evin Cezaevi’nde  tutulan 58 kadının durumuna ilişkin bir rapor yayınladı. Raporda ‘beyaz işkence’ olarak tanımladığı bazı kadınların 23 ay, bazılarının 400 gün hücreye kapatıldığını yazdı.

İran’da kadın ve insan hakları alanında çalışmalar yürüten ve ayın zamanda gazeteci olan Narges Mohammadi, İşkence ve idam cezalarıyla sık sık gündeme gelen Evin Cezaevi ile ilgili hazırladığı raporu dijital medya hesabından paylaştı.

Cezaevinde en az 58 kadın mahkuma ‘beyaz işkence’ adı altında hücre içerisinde ağır cezaların verildiğine dikkat çeken Mohammadi, çok sayıda ayrıntıyı da kaleme aldı. Evin Cezaevi’ne bağlı Kadınlar Koğuşu’nda 61 mahkumun bulunduğunu ve bunların 58’inin raporda yer aldığını belirten Mohammadi, cezaevi içerisinde cezaevi kurulduğunu söyleyerek, hücrelerde insanların seslerinin boğulmaya çalışıldığını belirtti.

Hem fiziki hem psikolojik işkence

Kadınlar Koğuşu’nda 57 kadının hücre işkencesini yaşadığını belirten Narges Mohammadi, “Kadın tutuklular bu korkunç insanlık dışı işkenceye, ağır insan hakları ihlallerine ve ‘beyaz işkenceye’ maruz kaldılar. Aralarında bazıları uzun süre hücre hapsinde tutuldu ve tüm bu kadınlar hücre hapsinde tutulmalarından dolayı çok sayıda fiziksel rahatsızlıktan muzdarip hale geldi” dedi.

Tutuklanan tüm kadınların gözaltı sürecinin 9-10 gün, bazen daha fazla sürdüğünü aktaran Narges Mohammadi, bu sürenin psikolojik ve fiziki işkence ile geçtiğini söyledi. Narges Mohammadi bu durumu “inanılmaz koşullar” olarak tanımladı.

Bir yılı aşkın hücre cezaları

Mohammadi hazırladığı raporda hangi kadınların hücrede ne kadar tutulduğunu da yazar şunları kaydetti: “Maryam Hajhosseini 400 günden fazla tek başına hücrede tutuldu. Tutuklulardan Fariba Adelkhah, Devrim Muhafızları Güvenlik Koğuşu 2 Nolu hücrede 4 ay, Mahvash Shahriari ve Fariba Kamalabadi, İstihbarat Bakanlığı'nın Güvenlik Bölümü 209 hücrelerinde 8 ay, Niloufar Beyani, Devrim Muhafızları Güvenlik Koğuşu 2’nci hücrede 9 ay, Sepideh Kashani Devrim Muhafızları 2’nci Koğuşu'nda 8 ay hücre hapsinde tutuldu. 68 yaşındaki Nahid Taghavi de 220 günlük hapis cezasının 200'ünü Güvenlik 2’nci Koğuşu’nun hücrelerinde geçirdi.

Şimdiye kadar 10 kadın Devrim Muhafızları ve İstihbarat Bakanlığı'nın hücresinde tutulurken, 102'si de farklı hücrelerde insanlık dışı koşularda tutuluyor. (…) Evin Cezaevi Kadınlar Koğuşu’ndaki 58 kadından 10'u ağır hapis cezalarına çarptırılırken, ağır ceza alan kadınların çoğu 60 yaş ve üstünde.

Hastalık izinleri verilmiyor

58 kadından 33’ünün çocukları olduğunu raporlaştıran Mohammadi, ağır sağlık sorunu olan kadınlara da dikkat çekiyor. Doktorların sayısız raporuna rağmen hasta tutuklu kadınların serbest bırakılmadığını belirten Mohammadi, hücre koşulları nedeniyle astım ve bronşiti olan kadınların hastalıklarının ilerlediğini kaydetti. Hastane süreçlerinin de işkence ile geçtiğini dile getiren Narges Mohammadi, “Tahran'ın güvenlik kurumları ve savcıları hastalık izni bile vermeyi reddediyor” diye belirtti.

Mohammadi raporunda sorunun yalnızca Evin cezaevi ile sınırlı olmadığını ve on binlerce tutsağın şu anda farklı cezaevlerinde aynı koşullarla yüz yüze yaşadığını belirterek, duyarlılık çağrısında bulundu.

Narges Mohammadi

Sık sık tutuklama, gözaltı ve işkencelerle yüz yüze kalan Narges Mohammadi, son olarak Kasım 2021 tarihinde tutuklandığı Evin Hapishanesi’nden yaşananları hazırladığı bir rapor ile kamuoyuna duyurmuştu. Narges Mohammadi, İran Ulusal Barış Konseyi'nin kurucularından biri ve İnsan Hakları Savunucuları Merkezi ve Legam (Ölüm Cezasının Adım Adım Kaldırılması Kampanyası) gibi kuruluşlarda etkili bir isim.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.