Yoksulun parasından zengine dolaylı faiz

  • AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan'ın, önceki günkü kabine toplantısı sonrası açıkladığı örtülü faiz kararı, devreye konuldu. Döviz kurları, iki hafta önceki banda çekildi. 

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki günkü kabine toplantısının ardından örtülü faiz kararını açıkladı. Erdoğan, "Tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlarımıza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz. Dövizin muhtemel getirisine Türk Lirası varlıklarda kalarak ulaşılabilmesini sağlayacak bu yeni araç şöyle işleyecektir; insanlarımızın bankadaki Türk Lirası varlığının mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek ama kur getirisi mevduat kazancının üstünde kalırsa aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek. Üstelik bu kazanç stopaj vergisinden de muaf tutulacak. Ayrıca Türk Lirası varlıklarının yeni bir döviz talebi oluşturmayacak şekilde değerlendirilmesini temin edecek araçları devreye alacağız. Dolayısıyla bundan sonra hiçbir vatandaşımızın 'kur daha yüksek olacak' diye mevduatını TL'den dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak" dedi. 

Erdoğan’ın örtülü faiz artırımı açıklaması sonrası 18,3’ün üstünde olan dolar, 13 liranın altına çekildi. Euro 20,5 TL'yi görmesinin ardından yaklaşık yüzde 25’lik değer kaybı sonrası 12 TL bandına geriledi. Bin 50 TL'yi gören gram altın ise 676 lira seviyelerine çekildi. Dün öğle saatlerinde ise dolar/TL 13'ün üstende, euro/TL ise 15'e yakın seyir izliyordu. 

Bakanlık detayları açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, dün öğleden önce dövize endeksli TL mevduat ile ilgili yeni düzenlemenin ayrıntılarını açıkladı. ‘Kur korumalı TL vadeli mevduat’ adı verilen yeni üründe mevduat hesaplarının 3, 6, 9 ve 12 ay vadeler ile açılabileceği, minimum faiz oranının Merkez Bankası (TCMB) Politika Faiz Oranı olarak uygulanacağı belirtildi. Bankaların gün içinde yeni düzenlemeyle ilgili işlemlere başlayacağı belirtildi.

İşte bakanlık tarafından yapılan açıklama ve uygulamanın detayları: “Birikimlerini TL mevduat olarak değerlendiren vatandaşlarımızın kurlardaki oynaklık karşısında mağdur olmaması için Sn. Cumhurbaşkanımızın da açıkladığı gibi ‘Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat’ ürünü devreye alınmıştır.

Ürün, gerçek kişilerce TL vadeli hesaplar üzerinde işleyecek faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranı kıyaslanacak; yüksek olan oran üzerinden hesap nemalandırılacak ve bu mevduat ürününe stopaj uygulanmayacaktır.

Kur farkı hesaplamaları için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası her gün saat 11:00’de USD döviz alış kuru yayınlayacaktır.

Vade sonunda kur değişiminin faiz oranı üzerinde kalması halinde oluşabilecek fark müşteri hesabına TL olarak yansıtılacaktır.

Hesaplar 3, 6, 9 ve 12 ay vadeler ile açılabilecek olup; minimum faiz oranı TCMB Politika Faiz Oranı olarak uygulanacaktır.

Sisteme isteyen her banka katılabilecektir.

Vadeden önce hesaptan para çekilmesi durumunda hesap vadesiz hesaba dönüşecek, faiz hakkı ortadan kalkacaktır. Hesabın açıldığı tarihteki TCMB kuru ile hesabın kapatıldığı tarihteki TCMB kurundan düşük olan üzerinden hesap bakiyesi güncellenecektir.

Öte yandan söz konusu ürünün Katılım Bankacılığı’nda da uygulanması konusunda çalışmalar sürdürülmektedir."  ANKARA

 

Vergilere zam

Erdoğan'ın açıklama yapmasının ardından gece yarısı yayımlanan Resmi Gazete'de yen zamlar da duyuruldu.

Tebliğe göre, Emlak Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ile Özel İletişim Vergisi’ne (ÖİV) zam geldi. Emlak Vergisi, 1 Ocak 2022’den itibaren geçerli olmak üzere yüzde 18,1 oranında artırıldı. MTV yüzde 25 artarken, ÖİV’ye yüzde 36,20 zam geldi. Yılbaşı itibarıyla Vergi Usul Kanunu kapsamındaki cezalar yeniden değerleme oranında (yüzde 36,20) artırıldı.

Değerli kağıtların 2022 yılında uygulanacak satış bedelleri yeniden tespit edildi. Noter kağıdı 25, pasaport 225, değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı 37,50, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı 75, sürücü belgeleri 280, motorlu araç tescil belgesi için 250 TL ödenecek.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.