Yönetimde kadınlar daha etkili

Kadın Haberleri —

İntizar Xıdır ve Benaz Hedê

İntizar Xıdır ve Benaz Hedê

  • 2021’de ilan edilen Soran İdaresi’de üste düzey görevlerde kadınlara yer verilmiyor. Avukat Benaz Hedê, “Kadınların yönetim konusunda eksik oldukları tartışılıyor ancak akademik araştırmalar kadınların erkeklerden daha nitelikli olduğunu ortaya koyuyor” dedi. 

Soran Bağımsız İdaresinin kurulmasından sonra birçok kamu idari birimleri kuruldu. 2021 yılında bağımsız yönetim olarak kabul edilen Soran’da kurulan kamu kurum ve kuruluşlara üst düzeyde görevlendirmeler yapıldı. Ancak idari birimlerde kadınlara üst düzeyde görev verilmedi. Duruma tepki gösteren kadınlardan avukat Benaz Hedê, Soran İdaresi’nde  idari işleri yürütecek kadın ve erkeklere ihtiyacı olduğunu belirtti.

Kadınlar erkeklerden daha etkili

Hedê, “Soran bağımsız bir idare olduktan sonra erkeklerin çoğu idari görevlerde yerini aldı. İdari merkezlerde kadınların olduğu doğru ancak hiçbiri üst düzey bir görevde yer almadı. Sık sık kadınların yönetim konusunda eksik oldukları tartışılıyor ancak akademik araştırmalar kadınların erkeklerden daha nitelikli olduğunu ortaya koyuyor” dedi. 

Engel erkeklerin klasik fikirleri 

Kadınların en iyi yöneticiler olduklarını ve çok iyi lider olabileceklerini vurgulayan Benaz Hedê şunları kaydetti: “Kadınlar çoğu zaman yönetim konusunda eksik olarak nitelendirilirler. Bunun sebebi erkeklerin hala kadınların üst düzey bir pozisyonda çalışmaması gerektiğine inandığı klasik fikirlerdir. Erkekler sıklıkla kadınların kendilerini ön plana çıkarmadıklarını söylüyorlar ancak bunun nedeni kadınların üst düzey idari görevler üstlenebilecekleri imkânların ve zeminin olmamasıdır.” 

Üst düzey görevlerde kadınlar olmalı

Kadın Hakları Aktivisti İntizar Xıdır ise kadınların üst düzey görevlerde çalışma gücünün olduğunu ancak erkeklerin onları bu haktan mahrum bıraktığını dile getirdi. İntizar Xıdır, “Soran bağımsız bir yönetim olduktan sonra bütün üst düzey pozisyonlara erkekler getirildi. Oysa geçmişte kadınlar da devrime katıldı. Erkek ve kadınlar üst düzey görevlerde bir arada olmalıdır” diye konuştu.

Soran İdaresinin bağımsız bir yönetim olmasının ardından birçok kamu kurum ve kuruluşu açıldı. Yasalara göre bağımsız idarenin müfettiş yardımcılarından birinin kadın olması zorunludur ancak aradan geçen bir yıl üç aylık süre zarfında kadınlar herhangi bir üst düzey göreve getirilmedi. 

ROJNEWS-SORAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.