Yaklaşık 400 yıl önce İshak Paşa'nın babası Kör Abdi Paşa'nın midesinden rahatsız olması nedeniyle hazırlanan ve tarihin ilk diyet yemeği olarak bilinen Evdigor Köftesi ile meşhur ilçede, bu lezzet kadın eliyle gelecek nesillere aktarılıyor. Yoğun bir emekle taze sığır etinin saatlerce taş ile dövülüp macun kıvamına getirilip sinir ve yağından arındırılmasıyla yapılan köfte artık tek tük evlerde pişiriliyor. Elinin hamaratlığıyla tanınan ve çevrenin kendisine verdiği destekle Bazîd'de restoran açan Ergül Sürmeli, eşi ve çocukları ile birlikte hazırladığı lezzetli yemeklerle kısa sürede nam saldı. Her gün yaptığı farklı yöresel yemeklerle müşterilerine lezzet şöleni sunan Sürmeli, yemeklerin yanı sıra helva, baklava, Ağrı Dağı tatlıları da yapıyor.
Her kadın yeteneğini açığa çıkarmalı
İşletmeyi açma amacının ekonomide kadın olarak "Ben de varım" demek olduğunu söyleyen Sürmeli, kazandığı parayla hem ev ekonomisine katkı sağladığını hem de geleceğe yönelik yatırım yaptığını dile getirdi. Sürmeli, "Çevremdekiler sürekli güzel yemekler yaptığımı söylüyorlardı. Ben de çevremin desteği ile restoran açtım. Doğubayazıt'ın yöresel yemekleri olan; Helise, Gırar, Evdigor Köftesi ve Mumbar yapıyorum. Ev yemekleri olarak da sarma, mantı, çorba, tava kebap ve sebzeli yemekler yapıyorum" diye belirtti.
Kadının eve kapanmaması gerektiğini belirten Sürmeli, şunları aktardı: "İmkanlar dahilinde kadınların neler yapabileceğini kendimden gördüm. Bir aydır işlettiğim restorana yönelik çok olumlu yorumlar alıyorum. Kültürümüzü yaptığım yemeklerle yaşatıyoruz. Her kadın emeğini ve yeteneğini açığa çıkarmalı. Çalışınca kendimi daha da önemli hissettim. Çocuklarımın geleceğini hazırlamam beni mutlu ediyor. Eve yorgun gidiyorum ama emeğimin karşılığını aldığımda mutlu ve huzurlu hissediyorum."
HÜLYE EMEÇ / DİHA/AGIRÎ