Musul’u ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) çeteleri, Kerkük sınırına dayandı. Dün öğle saatlerinde çete örgütü peşmergelerin denetiminde olan bir karakola saldırdı. Rojava savunma gücü YPG bölgeye takviye gönderdi. Çetenin hışmından korkan yüzbinlerce kişi Güney kürdistan’a akın etti. Daha önce Êzidi, Feyli ve Şabak Kürtleri’ni hedef alan saldırılar gerçekleştiren çete örgütü, Twitter üzerinden “Şii olmadıkları veya Müslümanları öldürmedikleri sürece IŞİD sivilleri hedef almayacaktır” tehdidinde bulundu. Kürt yetkililer Kerkük’ün Musul olmayacağını söylüyorlar. Binlerce peşmerge Kerkük’e gönderildi. KCK Eşbaşkanlığı da Kürtlere yönelik herhangi bir saldırının karşılıksız bırakılmayacağını duyurarak “Kürdistan savunmasız değildir. Kürdistan gerillası, başta Şengal ve tehdit altındaki Güney Kürdistan halkımız olmak üzere, tüm Kürdistan’ın savunması ve güvenliği için hazırdır. Kürdistan gerillası, IŞİD çetelerine her şart altında karşılık verecek güçtedir” açıklamasında bulundu.


Musul boşaldı

Musul’un IŞİD’in denetimine girmesiyle kent adeta boşaldı. 1,8 milyonluk kentte 500 bin kişinin evlerini terk ettiği açıklandı. Evlerini bırakarak yollara düşenlerden 300 bin kişinin Güney Kürdistan’a geçtiği belirtildi. Irak’ın en büyük ikinci kenti olan Musul’un boşalması üzerine Twitter’dan bir açıklama yapan çete örgütü, Sünni olmayan halklarla gözdağı verdi. Daha önce inançlarından dolayı Êzidi, Feyli ve Şabak Kürtlerine yönelik katliam girişimlerinde bulunan çete örgütü “Sivillerin endişe etmesine ve kaçmasına gerek yok. Ekonomi ve durum şeriat yönetimi altında normale dönecek. Şii olmadıkları veya Müslümanları öldürmedikleri sürece IŞİD sivilleri hedef almayacaktır” tehdidinde bulundu.

YPG yardıma gitti

IŞİD çeteleri önceki gün akşam saatlerinden itibaren Musul’dan sonra iki koldan Selahaddin ve Kerkük’e saldırdı. Dün de çeteler Güney Kürdistan’ın sınırındaki Selemiye köyünde peşmergenin denetiminde olan karakolu ele geçirmeye çalıştı. Çeteler ile peşmergeler arasında çatışma yaşanırken, YPG güçleri peşmergelere yardım etmek için çatışma alanına güç gönderdi. Selimiye, Batı Kürdistan’ın Cezaa beldesinin karşısında bulunuyor. Cezaa beldesi yılın başlarında şiddetli çatışmalara sahne olmuştu. YPG, Cizîre Kantonu’nun Irak’a olan sınır bölgelerinde IŞİD, El Nusra Cephesi ve Ahrar El Şam’a yönelik olarak 15-16 Şubat gecesi başlattığı operasyonlar sırasında Cezaa beldesi ve çevresindeki 11 köyü kurtarmıştı.
Saldırıdan önce PYD ile KDP yetkililerin Irak-Suriye sınırında biraraya gelerek IŞİD çetesine karşı işbirliği kararı almıştı.

‘Kerkük’ü savunacağız’

Çeteler önceki akşam saatlerinde Kerkük’e doğru ilerlemeye başlamıştı. Kerkük’ün bazı ilçe ve köylerini direnişle karşılaşmadan ele geçiren çeteler, Şeria köyünde ve Zap’ı kısa süreli çatışmalardan sonra ele geçirdi. İlerleyen saatlerde Abbasi nahiyesi ile Riyad ve Havice ilçelerinde de denetim kuran çeteler daha sonra Türkmenlerin en yoğun yaşadığı Tuzhurmatu’ya yöneldi. Ancak çeteler peşmerge direnişiyle karşılaştı ve geri çekilmek zorunda kaldı. Ancak büyük petrol yatakları üzerindeki Kerkük, halen tehdit altında bulunuyor. Kürt yetkililer, Kerkük’ün Musul’a benzemeyeceğinin altını çiziyor. Kurdsat News’e konuşan Kerkük’ün YNK’li valisi Dr. Necmeddin Kerim, “Kerkük’ün savunması için gerekli adımlar neyse atılacak. Kerkük halkı rahat olsun, Kerkük’ü savunacağız. Kerkük Musul değildir” şeklinde konuştu.
Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, 250 bin peşmergenin “Kürdistan bölgesi dışındaki Kürt bölgelerini korumaya hazır” olduğunu açıkladı.

HABER MERKEZİ