KHK ile ihraç edildiği için Cevahir AVM önünde 55 gün süren oturma eylemini, Yüksel Caddesi’nde açlık grevine dönüştürme kararı alan öğretmen Nazife Onay, " hepimizin onuru ile oynanıyor. Biz de elimizi taşın altına koyuyoruz. Şimdi sıra bizde” dedi.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 11 yıllık öğretmenlik mesleğinden ihraç edilen Kamu Emekçiler Cephesi üyesi Nazife Onay, 6 Mart’tan bu yana İstanbul/Şişli'deki Cevahir AVM önünde, “İşimi istiyorum” diyerek başlattığı eylemini, Ankara Yüksel Caddesi’ne taşıyor. 

55 gün süren İstanbul direnişinde 15 defa gözaltına alınan Onay, serbest bırakılmasının ertesi gününde mücadelesine devam etti. Onay, her gözaltına alındığında şiddete ve işkenceye maruz kaldı. En son, 29 Mayıs’ta gözaltında gördüğü işkenceden dolayı da iki polis hakkında suç duyurusunda bulundu. 

Kendi gibi KHK mağduru olan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın mücadelesine her defasında destek olan Onay, Gülmen ve Özakça’nın açlık grevlerinin 76. gününde tutuklanması ile eylemini, Yüksel Caddesi’nde sürdürme kararı aldı. Onay, bugün Yüksel Caddesi'nde yapacağı duyuruyla açlık grevine başlayacak. 

Emekçilere büyük saldırı

KHK’ler ile ihraç edilen kamu emekçilerinin sayısının 100 bini aştığını söyleyen Onay, “Bu kadar mağduriyetin ve haksızlığın olduğu bir dönemde, biz elbette bu mücadeleye denk düşecek bir direnişi ortaya koymak zorundayız. Devrimci, demokrat kamu emekçileriyiz. Eğer OHAL gibi bir bahaneleri olmasaydı, bizi işten çıkarmak için başka şeyler denenecekti. Bu süreçle beraber, kamu emekçileri üzerinde ilk defa bu kadar derin ve yoğun baskılar oldu. Daha önce de olurdu ama bu kadar değildi” dedi.

Onurumuz için itiraz

“Ben de direnişime ilk olarak ekmek kavgası için başladım” diyen Onay, 11 yıllık mesleğini ellerinden alanların, ekmeklerine de el koyduğunu söyleyerek, “Bugün onurumuz için de bu yapılanlara itiraz ediyoruz. Süreç bize, hakkımızı aramayı dayatıyor. Biz, bu kavgayı başlattık ve kamuoyu oluştu” ifadelerini kullandı. 

Gülmen ve Özakça’nın tutukluluklarını hatırlatan Onay, “AKP, onların tutsaklığını, hayatları üzerinde oynanan bir oyun haline getirdi. Ben de Nuriye ve Semih’in tutsaklığı ve açlık grevlerinin geldiği aşama itibariyle üzerimde bir sorumluluk hissediyorum. Bu nedenle direnişimi Cevahir AVM önünden Ankara Yüksel Caddesine taşıyacağım” diye konuştu.

Açlık grevine başlıyor

Açlık grevlerine, kamu emekçilerinin yanında olmaktan ziyade onların açlığını paylaşarak destek olabileceğini dile getiren Onay, kendi doktoru ile görüştüğünü ve açlık grevine başlayacağını belirtti. Onay, şunları söyledi: “Nuriye ve Semih’in süresiz açlık grevi, sadece kendi işlerine geri dönme talebi ile değil, tüm kamu emekçileri için başlattıkları bir eylemdi. Hepimiz işimizden edildik, hepimizin onuru ile oynanıyor. Biz de elimizi taşın altına koyuyoruz. Şimdi sıra bizde diyoruz. Buradan başta kamu emekçilerine ve halka bir çağrım var. Her geçen gün şartlar daha büyük mücadeleleri gerektiriyor. Çok geç olmadan herkesin mücadeleye dâhil olması, bu direnişte kendini katması gerek.”