Zam kofi fiyatlarını da etkiledi

Toplum/Yaşam Haberleri —

  • Kürt kültüründe önemli bir rolü olan kofi geleneğini sürdüren Piruze Gelici, ekonomik krizin kofi fiyatlarını da etkilediğini söyledi.

Kürt kadınların kültürünü yansıtan ulusal giyim aksesuarlarından biri olan kofi yıllardır Hakkari merkez ve ilçelerinde kullanılmaya devam ediliyor. Kofi geleceğini Şemdinli’de (Şemzînan) sürdüren kadınlardan biri de Piruze Gelici.  Piruze, iki ayağını bir kazada kaybeden eşiyle birlikte, kofi bağlamayı gönüllü yapanların yanında öğrendikten sonra da geçinmek için sürdürüyor.  

Kofilerin, Kürt kültüründe bir miras olduğunu ve bu mirası gelenek halinde sürdürdükleri için mutlu olduğunu dile getiren Piruze, “Emeğimizin her yerde görülmesi, kültürümüzün sürdürülmesi de bizi çok sevindiriyor. Nenemler, eskiden hep anlatırdı,  bir gelin istemeye giderken, geline kofi götürülmeden kızı vermezlermiş. Nedenini sorduğumda ise çok eski bir gelenek olduğunu söylerdi” diyerek, kofinin Kürt kültüründeki önemine dikkat çekiyor. 

Atölye açmayı planlıyoruz

Piruze, kofi bağlamanın sadece kendileri ile sınırlı bırakmadıklarını belirtti ve ekledi: “Öğrenmek isteyen kim varsa yanıma geldiğinde öğretiyoruz. Ne kadar çok kişi öğrenirse bizim için daha iyi. Atölye gibi bir yer açma planımız var. Biraz daha çalışıp birikim yapabilirsek atölyeyi açıp birçok kişiye iş imkanı sağlamayı hedefliyoruz. Aldığımız kumaşların en kalitelisini Güney Kurdistan Bölgesi’nden alıyoruz. Eskiden 100 TL’den satıyorduk ama şu an kumaş fiyatlarının artmasından kaynaklı 100-200, 400 TL arası fiyatlarda satıyoruz. Ayrıca kof inin kenarlığı için aldığımız ipe de zam geldi. Onları da eski fiyatına göre alamıyoruz.” 

RABİA ÖNVER-JİNNEWS/HAKKARİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.