Almanya'da Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde görülen ırkçı "Nasyonal Soyalist Yeraltı" (NSU) örgütünün davasının ikinci duruşması dün görüldü. Evrensel gazetesi adına NSU davasını izleyen Yücel Özdemir, duruşmayı Yeni Özgür Politika gazetesi için yazdı. Davanın baş sanığı Beate Zschaepe duruşma salonuna gri takım elbiseyle geldi. İçeri girer girmez basın mensuplarına sırtını dönen Zschaepe bir süre avukatlarıyla konuştuktan sonra laptopunu önüne koyarak duruşmayı izledi.  


Sanık avukatları erteleme istedi

Duruşmada sanık avukatları ise yargı sürecini uzatmak ve zaman kazanmak için yine taleplerde bulundu. İlk duruşmada reddi hakim talepleri reddedilen Beate Zschaepe'nin avukatları bu kez de "salonun küçüklüğü nedeniyle kamuoyuna açıklık ilkesinin ihlal edildiği" iddiasını ortaya attı. Zschaepe'nin avukatları ayrıca çoğu kişinin şahitlerin sadece sırtını görebildiği için sorgulamanın kanunlara uygun şekilde yapılamayacağını, zira şahitlerin jest ve mimiklerinin ifadenin doğruluğuna karar vermek için önemli olduğunu ifade etti.
Duruşma salonunun duruşma için elverişli olmadığını savunan avukat Wolfgang Heer, "Ana davanın bu salonda görülmesine olan itirazımızı açık bir şekilde ortaya koyuyoruz" dedi. Avukat Heer, dava için Bonn'daki eski parlamento binasının daha uygun olduğunu savundu. Heer ayrıca, basının akreditasyon yönetimde de bir çok yanlışlığın yapıldığını öne sürerek buna El Cezire'nin İstanbul Bürosu'nun Türkçe basın, merkezi Strasbourg'da bulunan ARTE'nin de Alman televizyon kanalları grubuna dahil edilmesini örnek gösterdi. Avukat Heer, her halükarda gazetecilerin akreditasyon sürecinin kurallara uygun şekilde yapılıp yapılmadığının denetlenmesi için mahkemeye iki gün ara verilmesini talep etti.

Mağdur aileler itiraz etti

Sanık avukatlarının talepleri Federal Savcılık ve müdahil avukatlar tarafından tepkiyle karşılandı. Zschaepe'nin avukatlarını mahkeme sürecini yavaşlatmaya çalışmakla suçlayan müdahil avukatlar biran önce iddianamenin okunmasına başlanmasını talep etti. Bu nedenle duruşma salonunda zanlıların avukatları ve müdahil avukatlar arasında zaman zaman sözlü atışmalar yaşandı. Katledilenlerden Halit Yozgat'ın avukatı Thomas Bliwier sanık avukatlarının yaptığı başvuruların amacının davanın özünden uzaklaştırılmaya yönelik olduğuna dikkat çeken bir konuşma yaparak, taleplerin reddedilmesi ve davaya başlanması talebinde bulundu.

Amaç davanın uzaması

Sanık avukatlarının başvurularını gazetemize değerlendiren Nürnberg’de öldürülen İsmail Yaşar'ın ailesinin avukatı Aziz Sarıyar, "Amaç tamamen davanın uzaması, iddianamenin okunmasına geçilmesini engellemektir. Bu nedenle mahkeme başkanının bütün başvuruları olduğu gibi değerlendirmeye tabi tutması bu sürecin daha fazla uzamasına neden olmaktır. Meseleye hukuksal açıdan bakarken mağdur ailelerin beklentileri de gözden uzak tutulmamalıdır" dedi.

Talepleri reddedildi

Mahkeme başkanı Manfred Götzl, talepleri değerlendirmek üzere duruşmaya kısa bir ara verdi. Aranın ardından sanık avukatlarının davanın 2 gün ertelenmesi ve duruşmaların başka bir salonda görülmesi talepleri reddedildi. Ardından sanıkların kimlik tespitine geçildi. Sonrasında ise Başsavcı tarafından iddianamenin okunmasına başlandı.

İlgi daha azdı

İkinci duruşmaya cinayete kurban gidenlerin ailelerinden sadece 7 kişi katıldı. İlk duruşmaya 26 kurban yakını katılmıştı.  Avukat Mehmet Gürcan Daimagüler, iddianamenin okunmasına geçilene kadar ailelerin duruşmaya katılmamasının maddi ve manevi açıdan daha yararlı olacağını dile getirdi. Basının ilgisi de geçen haftaya göre daha azdı. 6 Mayıs'taki ilk duruşmada mahkeme binası önünde adeta bir basın ordusu beklerken, bu hafta basının katılımı daha az oldu. Ancak mahkeme salonunda basına ayrılan bölüm yine de doluydu. Seyirciler arasında davada tutuksuz yargılanan Andre E.’nin ikiz kardeşi ve akrabaları da yerini aldı. Yeşiller Partisi Milletvekili Memet Kılıç da davayı izleyenler arasındaydı.


YÜCEL ÖZDEMİR / MÜNİH