Zenginlerin yeni oyuncağı: Dinozor iskeleti

Toplum/Yaşam Haberleri —

  • Bir kısım paleontolog müzayede evlerinde yapılan açık artırmalarda dinozor iskeletlerinin satılmasına isyan etti. Bu iskeletlerin lüks birer meta haline geldiğini ifade eden uzmanlar, bu durumun bilim adına bir kayıp olduğuna vurgu yaptı.

Geçtiğimiz ay müzayede evi Sotheby’s tarafından yapılan bir açık artırmada, 77 milyon yıllık olan ve nadir bulunan bir Gorgosaurus türü dinozor iskeleti 6.1 milyon dolara ismi açıklanmayan bir alıcıya satıldı.

Bu ‘trend’e dikkat çeken bir kısım paleontolog dinozorların özel koleksiyonlara katılmasının bilim adına büyük bir kayıp olduğunu söyledi. Daily Mail’e konuşan, University of Edinburgh’dan ABDli paleontolog Steve Brusatte, “Dinozorlar uluslararası pazarda ticari bir mal haline geldi. Sadece zenginlerin alabileceği lüks bir mal. Klasik arabalar, yıllanmış viskiler veya sanat eserlerinden bir farkları kalmadı” dedi.

Zenginlerin oyuncağı

Brusatte, “Bu iskeletler zenginler için neredeyse bir oyuncak gibi oldu. Eğer bir oligark bir dinozor iskeletini alıp evinin girişine koyuyorsa, bu bilim adına büyük bir kayıptır” diye devam etti. Artnet’in haberine göre, ABD’nin Wisconsin şehrindeki Carthage College’dan paleontolog Thomas Carr ise dinozor iskeleti müzayedelerini “bir kitabın son kopyasını ateşe atmaya” benzetti. “İskelet özel bir koleksiyona katıldığında bilim insanları için artık var olmuyor” dedi.

Sotheby’s müzayede evinden Kıdemli Başkan Yardımcısı Cassandra Hatton ise dinazor kalıntıların özel şahıslara satılmasının araştırmacılar için sonsuza dek ‘kayıp’ olduğu anlamına gelmediğini ifade etti. 

Sadece 20 Gorgosouros iskeleti var

Dünya üzerinde sadece 20 Gorgosouros iskeleti bulunuyor. Christie’s müzayede evinin mayıs ayında düzenlediği bir açık artırmada Velociraptor iskeleti 12.4 milyon dolara satıldı. Yine geçtiğimiz sonbaharda da bir diğer müzayedede ise bir T-rex iskeleti 31.8 milyon dolara alıcı bulmuştu. Ekim 2021’de Paris’teki The Drouot müzayede evinde de bir Triceratops iskeleti Ekim 2021’de 7.4 milyon dolara satılmıştı. FRANKFURT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.