Zorla getirilince de savunma yapmadı

Merve Nur Doğan

Merve Nur Doğan

  • İmralı'daki mutlak tecridi protesto eden tutsak avukat Merve Nur Doğan, zorla SEGBİS odasına getirildi. Savunma yapmayan Doğan, verilen cezayı "Bijî Serok Apo" sloganıyla karşıladı.

Eylemdeki tutsaklara yönelik baskı, zorla boykutu kırmaya da vardırıldı. Tutsak Merve Nur Doğan zorla hakim karşısına çıkarıldı.

Türk cezaevlerindeki PKK ve PAJK'lı tutsakların, "Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm" kampanyası kapsamında 27 Kasım 2023'te başlattığı dönüşümlü açlık grevi, 4 Nisan'da tamamlandı. Tutsaklar, 4 Nisan'da beri mahkemeleri boykot ediyor, aile ziyaretlerini kabul etmiyor ve telefon görüşmelerine çıkmıyor. Bu tutsaklardan biri de Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan Merve Nur Doğan. Amed’in Licê (Lice) ilçesi kırsalında 3 Ekim 2020'de çıkan bir çatışmada şehit düşen PKK’liler ile birlikte çekilmiş fotoğrafları olduğu gerekçesiyle 7 Ekim 2020'de gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Amed Barosu'na bağlı avukatlardan Merve Nur Doğan hakkındaki karar duruşması, dün Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. duruşmaya Doğan’ın avukatları Adile Salman ve Servet Özen ile Amed Baro Başkanı Nahit Eren katıldı. Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan Doğan, önceki gün duruşmaya katılmayacağına dair mahkemeye dilekçe verdi. Mahkeme, Doğan’ın fiziki zor kullanılarak Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmada hazır edilmesine karar verdi. Doğan, mahkeme kararı üzerine zorla dünkü duruşmada SEGBİS odasında hazır edildi. 

Savunma yapmadı

Duruşmada Kürtçe konuşan Doğan, tecride karşı devam eyleme işaret ederek, duruşmaya katılmama kararı aldığını söyledi. Mahkemenin kendisi hakkındaki hiçbir kararını kabul etmeyeceğini vurgulayan Doğan, "Sayın Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecridi kınıyorum ve kabul etmiyorum. Bundan kaynaklı mahkemeye katılmadım, zorla getirildim bunu da kabul etmiyorum” dedi. Doğan, savunma yapmayacağını da söyledi. 

İddia makamı, Doğan’ın cezalandırılmasını talep etti. Avukatlar, Doğan’ın zorla SEGBİS odasına getirilmesini kabul edilemez ve insan hakkı ihlali olduğunu vurguladı. 

Cezayı sloganla karşıladı

Mahkeme, Doğan'a “Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla 9 yıl hapis cezası verdi. Doğan'ın tutukluluk halinin devamına karar verildi. Doğan, kendisine verilen hapis cezasını “Bijî Serok Apo” sloganıyla karşıladı. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.