Almanya ve Hollanda'nın referandum mitingi yapmasına izin vermediği Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na bir itiraz da Zürih Kantonu'ndan geldi. Kanton yetkilileri Çavuşoğlu’nun Pazar günkü etkinliğinin iptal edilmesi için federal hükümete başvurdu.

İsviçre’nin Zürih kantonu yetkilileri, Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun referandum etkinliğini engellemek için harekete geçti. Kanton yetkilileri hükümete gerekli önlemleri alma talebinde bulundu. Zürih kantonunun güvenlik direktörü Urs Grob, yaptığı açıklamada kanton yetkililerinin federal hükümete bir mektup göndererek, Çavuşoğlu’nun Pazar günü Zürih’te planlanan referandum etkinliğini yapmasını engelleyecek önlemleri almasını talep ettiğini ifade etti. İsviçre Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jean-Marc Crevoisier de sözkonusu talebin yer aldığı mektubun kendilerine ulaştığını teyit etti.

Gerekçe: Gelmesi krizi yol açar

Zürih güvenlik direktörlüğünün mektubunda, Türk hükümet yetkililerinin ziyaretlerinin Almanya’da yol açtığı yoğun tartışmalara dikkat çektiği bildirildi. Yetkililerin, bu nedenle Çavuşoğlu’nun Zürih ziyaretinin yoğun protesto gösterilerine yol açabileceği ve çok sayıda polisin görevli olması durumunda dahi etkinliğin "sakin ve krize yol açmadan tamamlanabileceğinin" garantisi olmadığı ifade edildi. 

Otel salon vermekten vazgeçti

Öte yandan İsviçre devlet televizyonu SRF, Pazar günü Zürih’teki toplantının yapılacağı Hilton Oteli’nin de Çavuşoğlu’nun konuşması için salon vermekten vazgeçtiğini duyurdu. Hilton Oteli Yönetimi güvenlik endişesi duyduklarını ve bu sebeple yapılacak toplantıyı iptal ettiklerini açıkladı. Otel yetkilisi Alexej Lintchuc, bu kararın kesin olduğunu belirtti.

Hollanda’yla da kriz yaşanıyor

Almanya’nın salon vermeyerek referandum etkinliklerini engellediği Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Hollanda da istenmiyor. Hollanda hükümeti Çavuşoğlu’na izin verilmeyeceğini resmi olarak Ankara’ya bildirmişti. Hollanda haber ajansı ANP ise Çavuşoğlu’nun Rotterdam kentinde yarın (11 Mart) yapmayı planladığı anayasa değişikliğine yönelik referandum etkinliğinin iptal edildiğini duyurdu. 

Ancak Hollanda ile yaşanan krize dair dün yeni açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, 15 Mart’ta ülkede genel seçimin yapılacağını anımsatarak, "Hollandalı mevkidaşımla görüşeceğim. Rica ederse ‘seçim sonrası gel’ diye, adam gibi rica ederse, seçim sonrası cuma ya da cumartesi gidebiliriz. ‘Her şart bizim için zor derse’ bu cumartesi giderim” dedi.


 ZÜRİH