'8 Mart hesaplaşma günüdür'

Kadın Haberleri —

.

.

  • Avrupa’da yayın yapan Newaya Jin kadın gazetesi ‘8 Mart hesaplaşma günüdür’ manşetiyle çıktı. 6 Şubat’ta Mereş merkezli meydana gelen depremleri gündemine taşıyan gazetenin alt manşeti ise “Devlet molozların altında kaldı” oldu.

Newaya Jin’ın Mart sayısı ‘8 Mart hesaplaşma günüdür’ manşetiyle çıktı. Gazete, 6 Şubat’ta yaşanan ve onbinlerce can kaybına neden olan, milyonlarca insanı etkileyen büyük depremi, “dewlet di bin kavilan de ma-devlet molozlar altında kaldı” başlığıyla alt manşetten gördü. 

Deprem ve sonrası ortaya çıkan tabloyu değerlendiren Newaya Jin yazarları, direniş günü 8 Mart’ın da nasıl bir perspektifle karşılanması gerektiğini yazdı.

Faşizme karşı direniş

Gazetenin manşete taşıdığı 8 Mart yazısını Hêja Zerya kaleme aldı. 

Kürdistan devrimi ve 8 Martlar’ın bağını analiz eden yazar, 8 Mart’ların evrenin enerjisini en güçlü hissettiği özgürlük an’ları olduğu tespitini yaptı. Her 8 Mart’ın küresel kapitalizm ve yerel işbirlikçi sömürgecilikle hesaplaşma günü olduğunun altını çizen Hêja Zerya “Dem; insanlığımızı depremin yıkıntıları altında boğmak isteyen vahşet saldırılarına büyük yurtseverlik bilinci ve tavrı ile öze dönüşü hızlandırma, güvenceye alma dem’idir” sözleriyle de faşizme karşı direnişe çağırdı. 

Yazar Ronahî Serhat deprem ve 8 Mart konulu makalesinde, 8 Mart’ın kadın ve halk düşmanı AKP-MHP faşizminden hesap sormanın eylemleriyle karşılanması gerektiğini belirtti. 

Ronahî Serhat yazısında, “8 Mart’la faşizmi yıkmaya geliyoruz, acılı yüreklerimizin yaralarını sarmaya, yıkılan kentlerimizi, köylerimizi, mahallelerimizi yeniden ayağa kaldırmaya geliyoruz!” çağrısında bulundu. 

Devlet molozların altına kaldı

Deprem odaklı diğer bir analiz ise Roza Metîna tarafından kaleme alındı. Yazar, “Dewlet di bin kavilan de ma” başlıklı yazısında iktidarın doğal felaketi nasıl katliama dönüştürdüğüne dikkat çekti. OHAL uygulaması ve yandaş medyanın desteğiyle deprem bölgesindeki tehlikeli oyunlara da değinen yazar, bölge halkının göçe zorlanarak demografinin değiştirilmek istendiğine işaret etti. 

Ekoloji yazarı Güler Yıldız da doğal bir afetin nasıl insan eliyle felakete dönüştürüldüğünü Türkiye özelinde yorumlamış. Yaşanan felaketin ‘kader’ diye kabul ettirilemeyeceğinin altını çizen yazar, yaşam savunucularının eko-kırıma karşı hazırladıkları sözleşmenin önemine vurgu yaptı.

‘Jin jiyan azadî’ ve ideolojik talan girişimleri 

Konuk yazar Dilar Dirik’in odaklandığı konu ise, evrenselleşen "Jin jiyan azadî" sloganının sistemler eliyle anlam yitimine uğratılma girişimleri oldu. "Jin jiyan azadî" sloganının Kürdistan Özgürlük Mücadelesi içerisinde köklü bir devrimci direniş geleneğine dayandığını hatırlatan Dilar Dirik, tarihin çarpıtılmaması için bu tür ideolojik talan girişimlerine karşı derin bir farkındalığa ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Gazetenin yazarlarından Nazan Üstündağ da Aralık sayısında kaleme aldığı makalenin devamı niteliğindeki “Birlikte harekete geçme potansiyeli” başlıklı yazısında kadın enternasyonalizminin gücüne işaret etti.

Newrozlaşan kadınlar 

Fidan Yıldırım ve Berjin Têkoşer Newrozlaşan kadınlar Zekiye, Rahşan, Ronahi, Berivan ve Sema Yüce’yi kaleme alırken, Nuda Amed ise hayatının 34 yılını Kurdistan devrimine adayan ve 23 Aralık’ta Paris’te katledilen Evin Goyî’yi (Emine Kara) yazdı. 

Abya Yala’dan iki direnişçi kadın

Gazete Mart sayısında dünya kadınlarına da sayfalarını açtı. Abya Yalalı kadın ve hak mücadelesi aktivistlerin analizlerine de yer verdi. Kadın mücadelesi ve doğal kaynakları koruma mücadelesi öncülerinden Guatemalalı Aura Lolita Chávez, Abya Yala’da toprak, su, kadın ve yaşamı savunma mücadelesini anlatırken, Mapuche yerli halkından Ñizol Lonko Juana Calfunao ise  sömürge siyaseti ile buna karşı verdikleri mücadeleyi paylaştı. 

Sinemadan sanata kadın

İnsanlık düşmanı DAİŞ’e karşı Rojava’nın Kobanê kentindeki 134 günlük büyük direnişi anlatan Kobanê filminin ana karakterleri Dicle Arjin ve yine Rojavalı ses sanatçısı Nesrîn Botan ile yapılan röportajlar Mart sayısında yer alan diğer başlıklar arasında. 

Başûr, Irak ve Şengal gündemleri

Yazar Bêrîtan Zagros, makalesinde Güney Kürdistan’da kadın kazanımlarına yönelik saldırılar ile örgütlü mücadele yürütmek isteyen kadınları sindirme politikalarının analizini yaptı. 

Iraklı kadın hakları aktivisti ve gazeteci Mûna El Hîlalî ile kadınların ülkedeki statüsü ve kadın kırımına karşı verilen mücadele hakkında yapılan söyleşi de yeni sayıda yer aldı. 

Yeni sayıda, Rojbîn Deniz tarafından hazırlanan Ezda İnancı araştırma dosyasının ikinci ve son bölümüne de yer verildi. 

Mart Sayısı’nın içeriklerine newayajin.net sitesinden erişmek mümkün. 

HABER MERKEZİ

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.