'Adaleti sağlayın!'

Kadın Haberleri —

Paris / Foto: Bircan Yıldız

Paris / Foto: Bircan Yıldız

  • 9 Ocak 2013’te Fransa’nın başkenti Paris’te katledilen üç Kürt kadın devrimci için hafta sonu Avrupa’nın pek çok kentinde yürüyüşler düzenlendi. Eylemciler, Fransa hükümetinden bir an önce adaleti sağlamasını istedi.

Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013’te katledilen PKK’nin kurucu üyelerinden ve Kürt Kadın Hareketi’nin önderi Sakine Cansız (Sara), KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan (Rojbin), Kürt Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez’in (Ronahi) şehadetinin 9. yıldönümünde  başta Fransa olmak üzere Avrupa pek çok kentinde, “Adalet karanlıkta kaldıkça Fransa suçludur” sloganıyla yürüyüşler düzenlendi.

.
Paris / Foto: Bircan Yıldız

Paris’te binler toplandı

Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F) ve Fransa  Demokratik Kürt Konseyi’nin (CDK-F) çağrısıyla Paris'te gerçekleştirilen yürüyüşe binler katıldı. Yürüyüşe ayrıca şehit aileleri, Avrupa Kürt Kadın Hareketi üyeleri, KONGRA-GEL Başkanı Remzi Kartal, Fransız siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda politik hareket de katıldı.

.
Paris / Foto:Selma Akkaya

Paris Gare Du Nord’da bir araya gelen Kürdistanlılara, feminist örgütler, Kürdistan Dayanışma Derneği, MRAP, Anti Kapitalist Parti, Sol Parti Solidaires Sendikası, Komünist Parti, Sol Parti ve çok sayıda Türkiyeli devrimci hareket de destek verdi.

.
Paris / Foto: Selma Akkaya

Toplanma alanında UCL adına konuşan Hugo Volpei, Fransa devletine seslenerek, "Bu utanca son verin, adaleti sağlayın PKK'yi terör örgütleri listesinden çıkarın" çağrısı yaptı. Daha sonra yürüyüşe geçen halk, "Adalet ve hakikat”, “Sessizliğiniz ortaklığınızdandır”, “Cezasızlık son bulsun, adalet sağlansın”, “Katliamın emrini Erdoğan verdi, yargılansın" sloganları atıldı.

 

.
Paris / Foto: Selma Akkaya

1 saat süren yürüyüşten sonra mitinge geçildi. Mitingde Sakine Cansız'ın kardeşi Metin Cansız, Fidan Doğan'ın babası Hasan Doğan, şehit aileleri adına halkı selamladı.

Doğan: İktidar sözünü tutmadı

Hasan Doğan yaptığı konuşmada, “Tam 9 yıldır sizlerle yürüyoruz. Maalesef o gün bize söz veren iktidar sözünü tutmadı. O dönemki soruşturma hakimi “Soruşturmayı bir yere kadar yürütüyorum ama daha sonra bir duvara çarpıyorum” diyordu. Çarptığımız duvar emperyalizmin duvarı!” diyerek Fransa iktidarının iki yüzlü politikasını bırakması gerektiğini hatırlattı.

 

.
Paris / Foto: Selma Akkaya

Cansız: Milyonların eli yakanızda

Metin Cansız da, “Sakine, Ronahî ve Rojbîn'in yoldaşları hoş geldiniz. Milyonlarca Kürt bu davanın takipçisi oldu. Bu davayı takip eden milyonlar adalet diyerek haykırıyor. Bizlerin, bizden sonra doğacak olanların ve milyonların eli yakanızda. Adaleti sağlayın” diyerek adalet mücadelesinin devam edeceğini ifade etti.

Komaleyên Jinên Kurdistan (KJK)’nin mesaj gönderdiği Miting’te Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E), adına Besime Konca, 80 Fransız kadın kurumu kadına Suzy Rojtman,

Kongra-Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal, Fransa'daki Ermeni Örgütleri Koordinasyon Konseyi (CCAF) Eş Başkanı Ara Toranian birer konuşma yaptı.

Lan Brossat: Adalet sağlanmalıdır

Komünist Parti cumhurbaşkanlığı seçim adayı Fabien Russel’in kampanya yöneticisi Lan Brossat, Komünist Parti-PCF Ulusal Konseyi Başkanı ve Senato Başkan Yardımcısı Pierre Laurent, Val De Marne Senatörü ve aynı zamanda Rojbîn Kadın Festivali’ne ev sahipliği yapan Laurence Cohen ve beraberindeki heyet, “Bu ülkenin hükümeti, derhal bu yanlıştan vazgeçmeli ve Paris’te katledilen üç Kürt kadın Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez için adaleti sağlamalıdır!” dedi.

Sosyalist Parti Senatörü  Rémi Féraud, 10. Bölge Belediye Başkanı Alexandra Cordebard da birer konuşma yaptı.

Sol Parti Eş Başkanı Jean-Christophe Sellin ve beraberindeki heyette alanda bulunan Kürdistanlıları selamladı.

Yeşiller Avrupa Ekolojisi Ulusal Sekreteri (EELV) Sandra Régol ve Avrupa Yeşiller Ekolojisi Ulusal Sekreter Yardımcısı Julien Bayou, Liberter Komünist Birlik (UCL) Başkanı Irkçılığa Karşı ve Halklar Arası Dostluk Hareketi (MRAP) Başkanı Renée Le Mignot ve birçok Fransız dost da alanda söz alarak, bir kez daha adaletin sağlanması talebini Republique Meydanı’nda haykırdı. 

.
Marsilya / Foto: Feyyaz Brusk

Aynı amaçla Fransa’nın Marsilya, Strasbourg, Bordeaux kentlerinde de Kürdistanlılar yaptıkları yürüyüş ile katliamı protesto etti. 

.
Paris / Foto: Bircan Yıldız

 

Üç fidan 9 Ocak’ta da unutulmadı

Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Saylemez  katledildikleri gün olan 9 Ocak’ta Kürdistan Enformasyon Bürosu önünde anıldı. 

Anmada Sakine Cansız’ın kardeşi Metin Cansız ile Fransız dost kurum temsilcileri de hazır bulundu.

Anmada bir konuşma yapan Avrupa Kürt Kadın Hareketi üyesi Nupel Munzur katliamı lanetledi. Munzur, katliamın arkasındaki güçleri yargıladığı sürece Fransa’nın Kürtlerinin nazarında en az Türkiye kadar suçlu olduğunu vurguladı. Munzur adaletin peşini bırakmayacaklarını da dile getirdi.

Fransa Demokratik Kürt Konseyi CDK-F adına konuşan Agit Polat da aradan geçen 9 yılın rağmen hala adaletin sağlanmadığını ve cezasızlığın devam ettiğini belirtti.  Fransız iktidarına seslenen Polat,  “Artık bu utanca son verin” dedi. 

France Kurdistan Başkanı Sylvie Jan’ın da aralarında bulunduğu Fransız dostlar da katliamın 9. yılında adalet talebini yineleyerek Fransız otoritelere seslendi. 

.
Berlin / Foto: Muhammed Kaya

Paris Katliamı Almanya’da protesto edildi

Paris Katliamı şehitlerini anma ve adaletin sağlanması için Almanya’nın birçok kentinde yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşlerde Kürdistanlılar ve dostları Fransa’nın bir an önce katliamı aydınlatması istendi.

.
Berlin / Foto: Muhammed Kaya

Berlin

Almanya’nın başkenti Berlin’de bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, katliamın 9 yıldır aydınlatılmamış olmasını gerçekleştirdikleri yürüyüş ile protesto etti.

 

.
Stuttgard / Foto: Sait Öztürk

Stuttgart

Almanya'nın Stuttgart kentinde yapılan yürüyüşe binler katıldı. Yürüyüş ardından yapılan mitingde Sol Parti milletvekili Bernd Reixinger ve KON-MED eş başkanı Zübeyde Zümrüt birer konuşma yaptı. Yapılan konuşmalarda Fransa hükümetinden katillerin hemen cezalandırılması istendi. 

Aurich 

Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaletinde yer alan Aurich şehrinde ise Şehit Zelal kadın meclisi öncülüğünde yapılan mitingde, Türk devletinin kadın düşmanı olduğu ve Fransa devletinin şimdiye kadarki suskunluğunun da bu katliama ortaklık anlamına geldiği vurgulandı.

 

.
Saarbrücken / Foto: Erkan Gülbahçe

Saarbrücken

Saarbrücken’de de yürüyüşte bildiriler dağıtıldı. Yürüyüş ardından yapılan mitingde ise TJK-E ve Sîwana Jinên Ezîdî adına birer konuşma yapıldı. Konuşmalarda adalet talebi öne çıktı.

Bremen

Bremen’de Sêvê Kadın Meclisi tarafından organize edilen eyleme, Bremen Cemevi temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Eylemde Fransa hükümetinin katliamı aydınlatması istendi.

.
Düsseldorf / Foto: Veysi Işık

Düsseldorf  

Düsseldorf'ta da yapılan protesto yürüyüşüne Köln, Leverkusen, Duisburg, Dortmund, Münster ve Osnabrück’ta Kürdistanlılar ve dostları katıldı. Burada YJK-E Sözcüsü Ayten Kaplan ile Ciwanên Xwendekarên Kurdistan (JXK) ve Teko-Jin adına Marwa Colemêrg birer konuşma yaptı. 

Kiel 

Paris’te katledilen üç Kürt kadın devrimci için Kiel’de yapılan yürüyüşe Alman Antifa Kiel grubu da katıldı.

 

.
Frankfurt / Foto: Deniz Babir

Frankfurt

TJK-E öncülüğünde Frankfurt’ta yapılan yürüyüşe, Mannheim, Giessen, Mainz, Darmstadt kentinden de Kürtler ve dostları katıldı. Almanca bildirilerin dağıtıldığı yürüyüşte, Paris Katliamı’nın asıl faillerinin bir an önce yargılanması talep edildi.

.
Frankfurt / Foto: Deniz Babir

Eylemde PYD Avrupa Kadın Hareketi adına Zozan Derik bir konuşma yaptı. TJK-E adına yapılan açıklamada ise, Paris katliamının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik komplonun devamı olduğu belirtildi. Ayrıca kadınlar Frankfurt sokaklarında afişleme eylemi de yaptı.

.
Frankfurt / Foto: Şahin Bozlar 

Hannover

Almanya'nın Hannover kentinde yapılan yürüyüşe dost kurumların da katılımıyla Paris şehitleri anıldı. Yürüyüşte siyasetçi Nursel Aydoğan yaptığı konuşma ile Paris Katliamı’nda Avrupa devletinin rolüne dikkat çekti ve son 7 yıldır Kürdistan’da ağır bir savaşın yaşandığını dile getirdi.

Eylemin devamında, Birleşik Mücadele Güçleri, Women Defend Rojava, Avrupa Kadın Dayanışması", Gemeinsam Kämpfen ve Sîwana Meclîsa Jinên Êzidî  adına konuşmalar yapıldı.

.
Hamburg / Foto: M. Zahit Ekinci

Hamburg

Hamburg Rojbin kadın Meclisi öncülüğünde yapılan yürüyüşe Türkiye Sol Hareketi’nin yanı sıra çok sayıda Alman kadın da katıldı. Eylemde Hamburg Rojbîn Kadın Meclisi Eşsözcüsü Leyla Kaya ve Alman gazeteci ve insan hakları savunucusu Annet Bender birer konuşma yaptı.

.
Basel / Foto: Erdoğan Zamur

6 kadın devrimcinin fotoğrafları taşındı

İsviçre’deki Kürtler ve dost kurumlar, Paris Katliamı’nı protesto için Basel’de bir araya geldi. Katliamın aydınlatılması istenen yürüyüşte, Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez, Fatma Uyar, Pakize Nayır ile Sêvê Demir'in fotoğrafları taşındı. Ayrıca  6 kadın devrimcinin anısına mumlar yakıldı.

.
Basel / Foto: Erdoğan Zamur

Paris katliamının 9. yıl dönümü Hollanda'nın Amsterdam, İsveç’in Stockholm, Norveç’in başkenti Oslo’da ve Güney Kıbrıs’ın Limasol kentinde yapılan eylemlerle protesto edildi.

.
Silemanî anma 

Paris şehitleri Süleymaniye’de anıldı 

Paris Katliamı şehitleri için Başûrê Kurdistan’nın Silemanî kentinde de bir anma etkinliği düzenlendi.

Kürdistan Özgür Kadın Hareketi (RJAK) öncülüğünde düzenlenen etkinliğe çok sayıda kişi katıldı. Anmada Sakine Cansız anısına, Afganistan Devrimci Kadın Derneği’ne (REWA) ve hasta tutsak siyasetçi Aysel Tuğluk’a Sakine Cansız ödülü verildi. Afganistan Devrimci Kadın Derneği (REWA), Sakine Cansız ödüllüne layık görüldükleri için tüm Kürt kadınlarına teşekkür etti.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.