'Benim Adım Mutlu'ya ödül
Kültür/Sanat Haberleri —
- Uluslararası İnsan Hakları Forum ve Film Festivali'nde, Gençlik Jüri Ödülü ve etkileyici hikayelere verilen Story Board Collective Fonu Ödülü Amed'te erkek şiddeti sonucu ağır yaralanan Mutlu Kaya’nın hikayesini konu alan "My Name is Happy" (Benim Adım Mutlu) filmine verildi.
21’inci Uluslararası İnsan Hakları Forum ve Film Festivali, 121 etkinlikle 29.000'den fazla insanı bir araya getirdi. Festival kapsamında, 220'den fazla konuk deneyimlerini paylaşmak üzere Cenevre'ye geldi. Festivalin ödül töreni Pitoëff Tiyatro salonunda yapıldı.
Ödül listesinde 11 film
Festival kapsamında verilen ödül listesinde ise 11 çarpıcı film yer aldı. Yaratıcı Belgesel dalında anlatının sömürgesizleştirilmesi konusu ele alınırken; Kurmaca dalında ise İran rejiminin zulmünü tasvir eden filmler ödüle layık görüldü. Kadın mücadelesi ve kadın katliamlarını ele alan konulardan, basın özgürlüğünü anlatan filmlere kadar birçok filmin ödül aldığı festival bugün sona erecek.
FIFDH'nin ödül listesinde, sınırları ve dönemleri aşan kişisel anlatılardan beslenen filmler öne çıkıyor. Jüri üyeleri, arşiv görüntüleri, röportajlar veya animasyonlara dayanan özgün bir anlatımla, tarihi sahiplenilmesine olanak tanıdığı için, Inna Sahakyan'ın “Aurora'nın Gün Doğumu” (Aurora’s Sunrise) Cenevre Büyük Ödülü’ne layık görürken, Alain Kassanda'nın “Colette ve Justin” (Colette et Justin) filmine ise Gilda Vieira de Mello Ödülü verildi.
Mutlu Kaya’nın hikayesi
Geçmiş soykırımlardan tutalım günümüzdeki farklı şiddet biçimlerine ve bu şiddete karşı verilen farklı mücadeleleri kadın perspektifinden anlatan Steffi Niederzoll'un “Tahran’da Yedi Kış” (Seven Winters in Tehran) filmi “Yaratıcı Belgesel Jüri Özel Ödülü”nü alırken, 2015 yılında Amed’in Ergani ilçesinde erkek şiddeti sonucu ağır yaralana Mutlu Kaya’nın hikayesi üzerinden kadına yönelik şiddeti konu edinen Ayşe Toprak ve Nick Read'in “Benim Adım Mutlu - My Name is Happy” belgesel filmi de Gençlik Jüri Ödülü (Prix Fiction du Jury des jeunes) ile etkileyici hikayelere verilen Story Board Collective Fonu ödülüne layık görüldü.
Diğer ödüller
Kurmaca (fiction) alanında ise İran'dan Afganistan'a verilen mücadeleleri anlatan Vahid Jalilvand'ın “Beyond The Wall” filmi en iyi Fiction Büyük Ödülü’ne layık görülürken, Abbas Rezaie'nin “Etilaat Roz” filmi ise, en iyi Focus Ödülü”ne layık görüldü.
Yine Kurmaca dalında Ioseb Soso Bliadze’nin “A Room of My Own” filmi Gençlik Jüri Ödülü’ne layık görülürken, Paula Cury’un “Scarlet Girls” filmi DOCS UP Fund Award ödülüne, Aymar El Amir ve Nada Riyadh’ın “Land and Women” filmi ise Sublimages ödülüne layık görüldü.
Kültürel Aksiyon dalında ise Juliana Fanjul ve Rachel M’Bon’un “Je suis Noires” filmi Artropi ödülüne layık görüldü.
RÜŞTÜ DEMİRKAYA - MA/CENEVRE