Kürt Toplum Derneği'nin organize ettiği yürüyüş, Untere Neckarstrasse'de başladı. Yoğun polis kordonu altında başlayan yürüyüşte sık sık "Öcalan'a Özgürlük", "İmralı Kapatılsın", "Kürt Siyasetçilere Özgürlük" sloganları atıldı. Heilbronn Merkezi Tren İstasyonu önünde de bir miting düzenlendi. Mitingte konuşan Kürt Toplumu Derneği Başkanı Orhan Ateş, "Kürdistan ve Türkiye'ye barışın gelmesi için Sayın Öcalan her türlü fedakarlığı yaptı. Herkesin umutlu olduğu bir anda AKP ve Erdoğan tam tersini yaparak, Kürtlere yönelik soykırım operasyonları başlattı. Önderliğimizle görüşme olmuyor. Bu savaşta tek suçlu vardı. O da Erdoğan'ın kendisidir. Avrupa da sessizliğini bozmalı. Yeter artık bu vahşi canavarınızı durdurun" dedi. Etkinlik, Çerxa Şoreşê marşıyla sona erdi.

Frankfurt ve Hannover'de eylem

Frankfurt'ta yapılan gösterilerde de AKP Hükümeti'nin gözaltı operasyonları ile Öcalan’a yönelik tecrit kınandı. Frankfurt kentinde 12 Ekim'de başlayıp dün sona eren 63. Frankfurt Kitap Fuarı'nda üzerlerinde "Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kürdistan’a Barış" yazılı tişört giyinen yaklaşık 20 kişiden oluşan grup gösteri düzenledi. Bildirilerin dağıtıldığı ve basın açıklamasının yapıldığı eylemin ardından gençler, Hauptwache' de de gösteri yaptı. Grup, Hauptwache "ÖGM'lere karşı Nöbet Çadırı" adı altında çadır kuran İşçi Partili ırkçıların provokasyonu ile karşılaştı. Tartışma kısa sürede kavgaya dönüştü. Çıkan olaylarda 3 kişi yaralandı. Kavgadan sonra ise grup açtıkları çadırı kaldırmak zorunda kaldı.
Hannover, Celle ve Salzgitter'deki Kürdistanlı kültür çalışanları da önceki gün tecrit ve operasyon karşıtı gösteri düzenledi. Folklorcular, önceki gün Hannover Merkezi Tren İstasyonu önünde bir araya gelerek, tecridi kınadı.

Kültür Hareketi'nden eylem
Öte yandan İsviçre Kültür Hareketi, Öcalan'a uygulanan tecridi ve Erdoğan Hükümeti'nin Kürt sorununu savaşla çözme kararını kınamak için alanlara indi. İsviçre'nin Zürich kenti Helvetiaplatz'da Cumartesi günü toplanan Kültür hareketi halk oyunları ekibi, sanatçılar, MED Kültür Merkezi yöneticileri folklor gösterileriyle tecriti ve savaş kararını lanetledi. Onlarca Kürt yurtseverinin destek verdiği, İsviçrelilerin ilgiyle izlediği gösteride 500'ü aşkın bildiri dağıtılırken, etkinliğe ilişkin yapılan açıklamada, "Abdullah Öcalan Kürt halkının ulusal önderi olarak Kürt sorununda belirleyici bir konumdadır. Öcalan Kürt halkının kimliği ve demokratik haklarının kazanılması için sürekli barış ve dialog yollarını zorlarken, Erdoğan hükümeti hem tecrit uygulamakta ve hem de savaşı tırmandırmaktadır. Biz bugün  Kürt halk önderinin yanında olduğumuzu, barış ve dialog çabalarına destek verdiğimizi göstermek, Türk hükümetinin tecrit ve savaş kararını lanetlemek ve uluslararası kamuoyunu Kürt halkının haklarına duyarlı olması çağrısı yapmak için bulunmaktayız" denildi.
Bu arada İsviçrenin önemli gazetelerinden Berner Zeitung Kürt gençleri tarafindan işgal edildi. Öcalan'a yönelik tecrit ile Kürt halkına yönelik devlet terörünü kınadıklarını söyleyen 30 kişi önceki akşam saat 17:00'de Gazete'nin binasına girerek eylem başlattı. Öcalan posterleri ve Konfederalizm bayrakları ile slogan atıp oturma eylemi yapan gençler, Avrupa basınının duyarsızlığına vurgu yaptı. Gazetenin redaktörü Andreas Saurer ile görüşme yapan gençler, duyarlılık sözü alarak eylemlerini sona erdirdi.

Marsilya'da yürüyüş
Fransa'nın Marsilya kentinde de önceki gün yapılan yürüyüşe bin 500 kişi katıldı. Türk Konsolosluğu'na kadar yapılan yürüyüşte, 'Öcalan Üzerindeki Tecridi Kıracağız' pankartı açıldı. Konsolosluktaki görevliler, binaya girmek isteyen gençleri durdurmak için güçlük çekti. Eylem olaysız bir şekilde sona erdi.
Eylemlerin yapıldığı bir diğer kent de Paris'ti. Tecridi protesto eden yüzlerce genç, yol kesme eylemi yaptı. Fransızların yoğun ilgi gösterdiği eylemciler Rebulik, Bonn Nouvelle, Gare De L'est ve Strasbourg'u birbirine bağlayan dört yol üzerinde oturma eylemi başlattı. AKP hükümetinin Kürtlere yönelik baskılarını konu alan bildirilerin dağıtıldığı eylem, müdahalesiz sona erdi.


 SAİT ÖZTÜRK/YÜKSEL TOPRAKLI - ALİ ÖZŞERİK/AYDIN BARAN