'Kalabilir' denildi böbrekleri iflas etti

 Fırat Nebioğlu

Fırat Nebioğlu

  • Adli Tıp Kurumu'nun "cezaevinde kalabilir" raporu verdiği hasta tutsak Fırat Nebioğlu’nun böbrekleri iflas etti. Nebioğlu, diyaliz tedavisi görüyor. 

 

Batman'da Ekim 2015'te tutuklanan Fırat Nebioğlu (24), toplumsal bir eyleme katıldığı gerekçesiyle hakkında açılan davada 11 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldı. Nebioğlu, sırasıyla Batman, Gümüşhane ve Elazığ cezaevlerine sürgün edildi. Nebioğlu, en son Batman T Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'ne gönderildi. Nebioğlu, böbrek yetmezliği, görme ve işitme gibi sağlık sorunları yaşıyor. Adli Tıp Kurumu (ATK), sağlık sorunlarına rağmen 16 Kasım 2021'de "cezaevinde kalabilir" raporu verdi. ATK’nin kararı sonrası Nebioğlu’nun sağlık durumu daha da kötüleşti. Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan Nebioğlu’na, iki böbreğini kaybetme riski olduğu için 7 Mart’ta “cezaevinde kalamaz” yönünde rapor verildi.

ATK yine 'kalsın' dedi

Nebioğlu, raporun cezaevine gönderilmesi üzerine 14 Mart’ta İstanbul ATK’ye sevk edildi. Nebioğlu, buradaki işlemlerinin ardından 24 Mart’ta tekrar aynı cezaevinde gönderildi. 25 Mart’ta cezaevinde ailesi ile görüşen Nebioğlu, kendisine “Cezaevinde kalabilir” raporu verildiği bilgisini paylaştı. Nebioğlu, ATK sürecini şu şekilde aktardı: "ATK’ye gittiğimizde muayene yapılmadan sadece kan örneği alındı. Götürüldüğümüz gibi geri getirildik. Sadece kan örneği alarak karar verdiler. Daha sonra cezaevinde kalabilir raporunu gönderdiler. Böbreklerim iflasın eşiğine gelmiş durumda. Yaşamımı zor idame ediyorum. Ancak bu rapor verildi. Bana bir şey olursa sorumlusu beni muayene etme gereği duymadan bu kararı veren ATK’dir.”

Böbrekleri iflas etti

Nebioğlu, ailesi ile yaptığı görüşmenin üzerinden dört gün geçtikten sonra bir kez fenalaşarak, Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Hastane doktorları, 31 Mart'ta aileye Nebioğlu’un böbreklerinin iflas ettiği yönünde bilgi verdi. Nebioğlu'nun şu an diyaliz tedavisi gördüğü öğrenildi. 

Anne Rahime Nebioğlu, ATK’nin oğlunu ölüme sürüklediğini belirtti. Anne Nebioğlu, onca başvuru ve uyarılara rağmen oğlunun cezaevinde böbreklerini kaybettiğine işaret ederek, "Çocuğum daha çocukken hukuksuz bir şekilde gözaltına alındı. Hastalığı cezaevinde daha da arttı. Önlem alınmadığı için böbreklerini kaybetti. ATK iki defa cezaevinde kalabilir raporu verdi. Bu nasıl bir vicdansızlıktır” şeklinde tepki gösterdi.   BATMAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.