Açıklamaya, DÖKH aktivistleri, Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, BDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, Barış Anneleri Meclisi ve kimi belediye eşbaşkanı kadınlar katıldı. Kadınlar adına açıklama yapan DÖKH aktivisti Gül Kızıltaş, "Öcalan'a özgürlük" kampanyasının aktif bir katılımcısı ve yürütücüsü olacaklarını hatırlatarak, bu kampanya kapsamında "Kadınlar önderliği ve özgürlüğü için eylemde" başlığıyla bir kampanya başlattıklarını duyurdu.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın Newroz deklarasyonun da "Yeni bir dönem başlıyor" belirlemesini önemsediklerini ifade eden Kızıltaş, "Yeni dönem tartışmasını kendi içimizde yürüttük. Buna göre başta Kürdistan, Türkiye, Ortadoğu ve dünyada kapitalist sistemin insanlık ve tüm evren açısından tekçi ve hegemonik yaklaşımları tüm dünyada kan ve gözyaşını insanlığın kaderi haline getirmek istemiştir. Toplumun kendi kendini öz güç, öz irade, öz yönetimle yaşamsal kılmasının önüne geçmiştir" dedi.

Onunla tüm farklılıklar tutsak

Bugüne kadar yaşama dair aşksız, heyecansız olmaları için dayatılan zihniyetin kadın özgürlük mücadelesi karşısında boşa çıktığını aktaran Kızıltaş şöyle devam etti: "Demokratik toplum modelini yaşamsal kılmak isteyen Önderliğimiz, bir halkın özgürlük arayışının temsilcisidir. Dolayısı ile kendisinin tutsaklığını halkların, kadınların, tüm farklılıkların tutsaklığı olarak görüyoruz. Önderliğimiz, demokratik ulus bakış açısıyla sadece Kürt halkının önderliği değil, evrensel bir önderlik olmuştur. Bu yüzden biz kadınlar 'Kadınlar Önderliği ve özgürlüğü için eylemde' kampanyasıyla yeni paradigmanın Ortadoğu ve tüm dünyada etkin bir hale getirilmesinin mücadelesini vereceğiz."

Kampanya stratejik önemde

Bu kampanyanın stratejik bir öneme sahip olduğunu da vurgulayan Kızıltaş, "Önderliğimiz şahsında gelişen tutsaklık, Kürt halkı şahsında tüm halklara ve kadınlara uygulanan imha, inkar ve soykırım politikalarıdır. Biz kadınlar bu gidişatın önüne geçebilmek için bu mücadelenin yükseltilmesine öncülük ediyoruz. Bu temelde, başta İmralı sisteminin lağvedilmesi, halklara yönelik imha ve inkar politikalarından vazgeçilmesi, diyalog sürecinin müzakere sürecine evrilmesi ve yasal güvenceye kavuşturulması, önderliğimizin özgürleşmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz" diye belirtti.
Açıklama, alkış, zılgıt, "Bijî Serok Apo" ve "Jin jiyan azadî" sloganlarıyla sona erdi.

DİHA/AMED