İsviçre Gündemi
İsviçre'de aşırı sağ olarak kabul edilen İsviçre Halk Partisi'nin (SVP) oylarını arttırarak çıktığı seçimlerden sonra hükümetin nasıl şekilleneceği tartışmalarına son nokta kondu. SVP geçen seçimlerde de birinci parti olmasına rağmen, 7 kişilik federal hükümette elde edemediği 2. koltuğu kazanarak amacına ulaştı. Federal hükümet İsviçre'nin yürütme erkinin başında bulunan yedi kişilik organdır ve kolektif bir devlet başkanı olarak hizmet görüyor.
Hükümet tümüyle bir yürütme organı olarak çalıştığı için her bir üyesi belli federal yönetici görevleri sürdürüyor. İsviçre Hükümeti, Birleşik Federal Meclis tarafından 4 yıllığına seçilen 7 kişilik Federal Konsey üyelerinden oluşuyor. Konfederasyon Başkanı, Federal Konsey üyeleri arasından rotasyon usulüyle sadece bir yıl için bu görevi yürütmekte, bu dönem boyunca "eşitler arasında birinci" konumundadır. Başkan, Federal Konseyin toplantılarını yönetmek ve bazı temsil görevlerini yerine getirmekle yükümlü bulunuyor.
Diğer Avrupa ülkelerine göre böylesine farklı bir sisteme sahip İsviçre Parlamentosu yedi kişilik yeni hükümetini seçerek, 2016 yılına giriyor. Parlamento, muhafazakar sağcı İsviçre Halk Partili (SVP) Guy Parmelin'i seçerek SVP’nin Federal Konsey'de iki bakanla temsil edilmesini sağladı. Yedi kişilik hükümette; meclisteki üç büyük partinin ikişer ve küçük partinin bir temsilcisi bulunuyor. Bu dağılım siyaset bilimi literatürüne 'Sihirli Formül' terimi olarak geçiyor. Ekim ayında yapılan ve seçmenin sağa yöneldiği seçimlerde SVP'nin açık ara birinci parti çıkması Avrupa Birliği (AB), yabancı düşmanlığı, göçmen yasağı, göç kotası gibi konularda İsviçre'nin sert önlemler alacağı biçiminde yorumlanmıştı.
DAİŞ alarmı
İsviçre'nin Cenevre kentinde, Paris'teki terör saldırılarıyla bağlantılı bazı şüphelilerin silahlarla yakalanması, Cenevre BM merkezine saldırı şüphesine neden oldu. Söz konusu olay sonrası bütün İsviçre'de ve BM binasında güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarıldı. Yeni yıl heycanı ve hazırlıkları yapan İsviçre'liler her köşe başında gördükleri zırhlı araçlar, elleri tetikte anti terör timleri karşısında şaşkınlıklarını sürdürürken, kimi kantonlarda özellikle müslümanlara karşı ayırımcılığın da arttığı belirtiliyor. Ülkenin özellikle Fransa sınırındaki kentlerde ve gümrüklerde terör alırmının yeni yıla kadar en üst düzeyde tutulacağı belirtiliyor.