'Sudan' bahaneyle tahliyesi ertelendi

  • Ceyhan M Tipi Cezaevi'nde hapis cezası biten Mazlum Erdem, "suyu tasarruflu kullanmadığı" ve "iyi halli" olmadığı öne sürülerek tahliye edilmiyor. 

ÖMER AKIN - MA/MERSİN

İnfaz Kanunu'nda yapılan değişiklikle birlikte birçok tutsak cezaları bitmesine rağmen cezaevi idaresi tarafından "iyi halli" olmadıkları gerekçesiyle tahliye edilmiyor. Adana Ceyhan M Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Mazlum Erdem, tahliyesi 6 ay daha ertelenen tutsaklardan biri. 26 yaşındaki Erdem'e 2016’da Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “örgüt üyeliği” iddiasıyla 6 yıl 3 ay ceza verildi. Cezası, 24 Şubat'ta biten Erdem’in, cezaevinin İdari Gözlem Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan incelemenin ardından "koğuşta suyu fazla kullandığı" iddiasıyla iyi hal durumunun bulunmadığı belirtilerek, tahliyesi 6 ay ertelendi. 

Ceyhan M Tipi Cezaevi Müdürlüğü İdare ve Gözlem Kurulu tarafından yapılan gözlem değerlendirmesinde, “Hükümlünün ceza infaz kurumuna girdiği tarihten bu yana 21 defa oda değişikliği yaparak farklı odalarda kaldığı, hükümlünün açlık grevi eylemi nedeniyle disiplin cezasının bulunduğu anlaşıldığı, kaldığı odada elektrik tüketimini sayaç okumalarında tasarruflu kullandığı fakat su kullanımında sayımlarda ve aramalarda lavabonun musluğunu sürekli açık bırakarak tasarruftan kaçındığı, bu konuda sıklıkla uyarıldığı raporlanmıştır. Hükümlü şahsın her ne kadar disiplin cezalarının yasal kaldırma sürelerinin geçirmiş ise de söz konusu bu serelerin iyi hallilik kapsamında şekli unsurlarından biri olduğu, hükümlü şahsın iyi halli olmadığına ve iyi hallilik yönünden 6 aylık değerlendirme dönemine tabi tutulmasına…” ifadeleri yer aldı. 

Aslında pişmanlık dayatıyorlar

Erdem'in babası Mehmet Şerif Erdem (54), yaşanılanın hukuksuzluk olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Biz onun tahliye edilmesini bekliyorduk. Aradan bir hafta geçti oğlum aradı. Çeşitli bahanelerle tahliye edilmediğini söyledi. Cezaevinin idaresine bağlı olarak bazı komisyonlar kurulmuş ve bu komisyonlar kendi aralarında bireyi çağırarak onlara ‘pişman mısınız?’ sorusunu soruyormuş. Tutuklular bunu kabul etmeyince sudan gerekçelerle tahliyelerini engelliyorlar” dedi. 

Erdem, tutsaklarla birlikte ailelerin de cezalandırıldığını söyledi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.