1. Ermeni Kadın Kongresi gerçekleşti

Kadın Haberleri —

1. Ermeni Kadın Kongresi

1. Ermeni Kadın Kongresi

  • “Ermeni Kadın Birliği 107 yılın ardından kendini yeniden diriltiyor” şiarıyla Kuzey-Doğu Suriyeli Ermeni kadınlar 1. kongresini gerçekleştirerek, Ermeni Kadınlar Birliği’nin kuruluşu ilan etti.

Kuzey-Doğu Suriye’li Ermeni kadınlar, 30 Ağustos’ta “Ermeni Kadın Birliği 107 yılın ardından kendini yeniden diriltiyor” şiarıyla ilk kongresini gerçekleştirdi. 150 delegenin katıldığı kongrenin açılış konuşmasını Ermeni Kadın Meclisi üyesi Lûsîn Erdniyan yaptı. 

Hesekê’de gerçekleşen kongrenin açılış konuşması ardından Ermeni kadınların geçmiş dönemde yürüttüğü çalışmaları içeren sinevizyon gösterimi yapıldı. Peşi sıra Ermeni Toplumu Meclisi üyeleri Losnak Kafûryan ve Arbî Kasriyan ile Şehit Nûbar Ozanyan Taburu üyesi Hayîstan Berbara birer sunum yaptı.

Kadınlar yıkıma karşı direnecek

Losnak Kafûryan yaptığı değerlendirmede, Türk devletinin Ermeni halkına yönelik soykırımına değindi. Losnak Kafûryan şöyle dedi: “Tarih, Ermeni halkının soykırıma karşı verdiği fedakarlıklara tanıklık ediyor. Kadının şu anda ve gelecekte hem kendisinin hem de erkeğin yerini alıp, yıkıma karşı direneceği, çocukların ve ailelerin yüreğindeki korkuları kaldıracağı ortaya çıktı. Dahası direndi, mücadele etti ve bir güce dönüştü. Katliam sürecinin en zorlu koşullarında sorumluluklarını yerine getirdi.” 

Türk devletinin, Ermeni halkına yaptığı soykırımın asla unutulmayacağını dile getiren Kafûryan, “Bir buçuk milyon Ermeni katledildi, en vahşi suçlar kadınlara karşı işlendi, kadınlar pazarlarda satıldı” dedi.

Soykırımın tekrarlanmasına izin vermemeliyiz

Şehit Nûbar Ozanyan Taburu üyesi Hayîstan Berbara ise yaptığı sunumda,  insan hakları ilkelerine, kadınların iş ve toplumsal alanlardaki haklarına uygun olarak çalışma yürüttüklerine değinerek, “Ermeni Kadınlar Birliği aynı zamanda kadınları şiddetten korumak için çalışıyor. Cinsiyet eşitliği ve toplumsal alanda rolünün geliştirilmesi için mücadele ediyor” diye konuştu. 

“Kendimizi özgürleştirmeli ve zulmün önünü almalıyız” tespitinde bulunan Berbara, “Ermeni kadınlara karşı soykırımın tekrarlanmasına izin vermemeliyiz” diye belirtti. Tüm kadınlara birlik olması, kendilerini eğitmesi ve örgütlemesi çağrısı yapan Hayîstan Berbara, Ermeni kadınların askeri alanda silahlanabileceğini, ülkesini savunabileceğini ve devrimci kadınların hayallerini gerçekleştirebileceğini ispatladığını kaydetti.

Doğru yolun gösterici kadınlardır

Rojava Devrimi sonrası kadınların toplumda büyük bir cesaretle öncü rol oynadığını, kendisini ve ülkesini savunabileceğini ispat söyleyen Ermeni Toplumu Meclisi üyesi Arbî Kesiryan şunları kaydetti: “Kadınlar toplumu doğru yola götürdü, ülkeyi düşmanın kirliliğinden korudu ve kurumlarda yer aldı.”Kadınların askeri alandaki örgütlülüğüne de dikkat çeken Kesiryan, “Bu adımlar da demokratik ulus felsefesi çerçevesinde atıldı” dedi.

Direniş kadınların ruhunda yeşerdi

Kongreye Skype üzeri katılan Ermeni Toplumu Meclisi Eş Başkanı Arîv Qesebiyan ise kongreyi kutlayarak, Ermeni kadınların özgürlüğünü sağlayacağına ve örgütleneceğine inandığını söyledi.

Konferansa katılan Komünist Kadınlar Birliği’nden (KKB) Meral Berna da, kadınların Kuzey-Doğu Suriye topraklarında DAİŞ’e karşı verdiği mücadelenin yayıldığını ve bu direnişin tüm kadınların ruhunda yeşerdiğini ifade etti.

Kongreye, Êzîdî Evi, Ermeni Toplumu Meclisi Dêra Zor Bürosu ile Kuzey-Doğu Suriye’deki çok sayıda kadın kurumu kutlama mesajı gönderdi.

Ermeni Kadınlar Birliği’nin kuruluşu ilan edildi

Birçok konunu ele alındığı kongrede, Ermeni Kadın Birliği için sunulan tüzük taslağı üzerinde duruldu. Yürütülen tartışmalar ardından kimi kararlar alındı. Kararlar, sonuç bildirgesiyle kamuoyuna duyuruldu.

“Ermeni Kadın Birliği 107 yılın ardından kendini yeniden diriltiyor” sloganıyla gerçekleştirilen 1. Ermeni Kadın Kongresi sonuç bildirgesinde, Ermeni Kadınlar Birliği’nin kuruluşu ilan edildi. Birliğin başkanlığına da Anahid Qesebyan seçildi. Ayrıca Ermeni Kadınlar Birliği’nin başkan yardımcılığına Heseke, Qamişlo, Reqa ve Dera Zor başkanları seçilirken, başkan yardımcıları da kongrede seçimle belirlendi.

Yeni Osmanlı’ya karşı bilirlik çağrısı

“Osmanlı’nın halkımıza ve bölge halklarına dönük gerçekleştirdiği soykırımdan uzun yıllar sonra” Ermeni halkının kendini toparlaması ve birliğini oluşturması kongrenin amacıdır denilen bildirgede, Türk devletinin yeni saldırılarına işaret edildi. Bildirgede şöyle denildi: “Demokratik ve özgür bir toplum inşa edilmeli ki, Kuzey-Doğu Suriye’de bütün halklar birlik içinde yaşayabilsin. Ermeni kadınlar da bu birlik içerisinde iktidar dışı bir yaklaşım ile yer almalıdır.”

Sonuç bildirgesinde ayrıca faşist, işgalci ve emperyalist sisteme karşı mücadelenin yürütülmesi kararlılığına vurgu yapıldı. Kadın özgürlüğünün de siyasi ve öz savunmaya dayalı geliştirileceği kaydedildi. 

BM, uluslararası toplum ve hukuk örgütlerine çağrı yapılan bildirgede, Osmanlı’nın Ermeni halkına dönük gerçekleştirdiği soykırımın savaş suçu olarak kabul edilmesi ve suçluların cezalandırılması istendi.

İşgalci Türk devletinin ve yeni Osmanlı’nın bölge halklarına dönük gerçekleştirdiği saldırı ve işlediği suçların da kınandığı bildirgede, bölge halklarına Neo Osmanlı çetelerine karşı birlik olma çağrısı yapıldı. Ayrıca günübirlik yapılan katliamların durdurulması için Kuzey-Doğu Suriye hava sahasının kapatılması istendi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.