Kürdistan kentlerinden göç ederek Adana'ya yerleşen tarım işçileri, 1 Mayıs'ı kendi topraklarında kutlamak istediklerini belirterek, "Halklarımızın parçalandığı, özgürlüklerimizin alındığı bu ülkede artık sesimizin duyulmasını istiyoruz" dedi.


'Çalışmadığımız gün çocuklar aç'

1 Mayıs yaklaşırken, Adana'da yazın kavurucu sıcağında, sağlıksız koşullarda alın teri döken mevsimlik tarım işçileri, 1 Mayıs'ı kendi topraklarında kutlamak istediklerini dile getirdi. 18 yıl önce Şirnex'ten siyasi ve ekonomik nedenler ile göç ederek Adana'ya yerleşen ve mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan 6 çocuk annesi Ayşe Uslu, çalışmadıkları gün çocuklarının aç kaldığını ifade ederek, "1 Mayıs'ı bilmeden, bayram görmeden çalışıp çırpınıyoruz. Emeğimizin karşılığını da alamıyoruz" dedi. 


15 saate 20 TL

Şirnex'te iken kendi topraklarını ekip biçtiklerini hatırlatan Uslu, yerlerinden zorla göç ettirildiklerini söyledi. Adana'da 15 saat çalışıp karşılığında 20 TL aldıklarını kaydeden Uslu, "Hiçbirimizin sağlık güvencesi yok. Çocuklarımız okuyamıyor, bizimle birlikte tarlalara gelip çalışmak zorunda kalıyorlar" diyerek, 1 Mayıs'ta kendi haklarının da savunulmasını istedi. 


'Bu defa alanlarda olacağız'

Ceyhan Tarım İşçileri ve Elçiler Derneği Başkanı Vahap Baysal da, topraklarından zorla göç ettirilerek Türkiye metropollerinde yoksulluğa itildiklerini belirterek, tarım işçilerinin örgütsüz bırakıldığını ifade etti. "Dernek açılmayana kadar 1 Mayıs'ın ne demek olduğunu bile bilmiyorduk. 1 Mayıs'ta çalışıyorduk, ancak bu defa alanlarda olacağız" diyen Baysal, bazı aylar yoğun yağış nedeni ile günlerce çalışamadıklarını, bu süre içerisinde ise ekonomik olarak zor günler geçirdiklerini kaydetti. 


Devlet tarım işçilerini görmüyor

Tarım işçilerinin devlet tarafından hiçbir şekilde görülmediğinin de altını çizen Baysal, "Halklarımızın parçalandığı, özgürlüklerimizin alındığı bu ülkede artık sesimizin duyulmasını istiyoruz" diye konuştu. Baysal son olarak, 1 Mayıs'ı kendi topraklarında özgürce kutlamak istediklerini dile getirdi. 


DİHA/ADANA