Avrupa’daki işçi ve emekçiler, 1 Mayıs’ta alanlara çıktı. Kürdistanlılar ve Türkiyeliler de eylemlerde yerini aldı. Uluslararası dayanışma mesajının verildiği eylemlerde Efrîn ile dayanışma da öne çıktı. YPG/YPJ bayraklarının da taşındığı eylemlerde Alman devletinin baskıcı ve yasakçı politikaları da kınandı.
Almanya’da bu yıl 1 Mayıs “Dayanışma, Çoğulculuk ve Adalet” sloganıyla karşılandı. Alman Sendikalar Birliği DGB tarafından yaklaşık 500 merkezde 1 Mayıs eylem ve etkinlikleri organize edildi. Kürdistanlılar ve Türkiyeliler her yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Mayıs eylemlerindeki yerini aldı. İngiltere ve İsviçre’de de Kürdistanlı ve Türkiyeli demokrasi güçleri meydanlardaydı.
Berlin’de Hackescher Markt’tan başlayan yürüyüş Kreuzberg’deki Oranien Meydanı’nda kadar yüründü. Mariannen Meydanı’nda ise 1 Mayıs kutlamaları gerçekleştirildi. Yaklaşık 500 bin kişinin katıldığı kutlamalar geç saatlere kadar sürdü. Standların açıldığı, müzik dinletilerin verildiği alanda HDP seçim çalışmalarını yürütürken, Berlin NAV-DEM folklor grubunun gösterimi de büyük ilgi gördü.
Almanya’nın Mainz kentinde merkez tren istasyonunda başlayan yürüyüş Tiyatro Meydanı’nda sonlandırıldı. “Yaşasın Uluslararası Dayanışma”, “Efrîn Yalnız Değildir” benzeri sloganların atıldığı eylemde “Alman panzerleri Efrîn’den defolsun”, “YPG/YPJ ile dayanışma” yazılı pankartlar dikkat çekti. İçerisinde Almanların yer aldığı Rojava Yardım Platformu ve Alman Doktorlar Birliği de yürüyüşe Efrîn ve Rojava pankartları ile katıldı.
Hamburg’un Ohlsdorf tren istasyonunda başlayan 1 Mayıs yürüyüşü yoğun yağmura rağmen oldukça coşkulu geçti. Kürdistanlılar da kendi renkleri ve flamaları ile yürüyüşte yerini aldı. Yapılan konuşmalarda Kürdistan özgürlük mücadelesi selamlanırken, Alman sol grupların YPG-YPJ yazan yüzlerce balon dağıtması eylemi renklendirdi.
Bielefeld’de 1 Mayıs yürüyüşü Markt Strasse’den başlayıp Ravensberger Park’ta sona erdi. İşçi sendikaları tarafından organize edilen yürüyüşe Kürtler ve Türkiyeli devrimci örgütler de kendi dövizleri ile katıldı. Yürüyüşte “Bijî Yek Gulan”, “Bijî Berxwedana Efrîne” sloganları atıldı.
Kiel’de Wilhelmplatz’da bir araya gelen yüzlerce kişi şehir merkezine kadar yürüdü. Kürdistanlıların da katıldığı eylemde “Bijî Serok Apo” sloganları atılırken; YPG,YPJ bayrakları taşındı, Türkiye’nin işgal politikaları protesto edildi.
Ulm’da DGB sendika dinası önündeki alanda (Weinhof) başlayan yürüyüş yine aynı alanda gerçekleşen miting ile sonlandı. Stuttgart’ta 1 Mayıs yürüyüşünde Öcalan’ın flamaları, YPG ve Kürdistan bayrağı taşındı. “Rojava’ya Özgürlük”, “Jin Jîyan Azadi” sloganları atıldı. Eyleme 2 bin kişi katıldı.
YPG/YPJ şemsiyeleri taşındı
Bremen’de Werder Bremen Stadyumu önünde başlayan yürüyüş Bremen Parlemento’su önüne kadar sürdü. Yürüyüşte Kürt halkı ve dostları PKK yasağının kaldırılması için bastırdıkları broşürleri dağıttı. PKK, YPG ve YPJ sembollerinin yer aldığı şemsiyelerin taşınması da dikkat çekti.
Saarbrücken’deki eylemde Kürtler kortejde “Türkiye’nin Efrîn işgaline karşı Efrîn ile dayanışma” pankartıyla yer aldı. Çok sayıda YPG,YPJ ve TEV-DEM bayrakları da dikkat çekti.
Mannheim’daki 1 Mayıs eylemine de Kürtler kendi renkleri ve sloganlarıyla katıldı. YPG, YPJ ve Öcalan’ın bayraklarının taşındığı yürüyüşte Efrîn’le ilgili Almanca bildiriler okundu ve dağıtıldı. Sık sık “Yaşaşın Rojava”, “Bijî Berxwadana Efrîn” ve “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı.
Duisburg
Polis bayraklara el koydu!
Duisburg’da binlerce kişinin katıldığı 1 Mayıs yürüyüşü Hamborn’dan başlayıp Landschatspark’a kadar sürdü. Alman polisi sabah saatlerinde DKTM çevresini ablukaya alıp alana giden Kürdistanlıları durdurup Öcalan posterleri ile YP/YPJ pankartlarına el koydu. Polisin tutumuna tepki gösteren Kürdistanlılar, eylem alanında attıkları sloganlarla yasakta ısrar eden Alman hükümetini protesto etti.
Hildesheim’da ise 1 Mayıs, “Dayanışma, mücadele, feminizm” şiarıyla DKTM ve ANTİFA’nın organize ettiği yürüyüş ve festivalle kutlandı. Festival programında Dimlî Amed ve ekibi, Koma Azadî folklörü, Meute Rotal, Tigermob, Holger Burner gibi gruplar sahne aldı. Şehit Meryem Kadın Komünü de Kürt ev yemekleri standı açtı. Atölye çalışmaları ve seminerlerin düzenlendiği etkinlik halaylarla son buldu.
Londra’da en önde Öcalan pankartı

İngiltere’nin başkenti Londra’da 1 Mayıs her yıl olduğu gibi yine kitlesel bir yürüyüşe ev sahipliği yaptı. Karl Marx Kütüphanesi’nin bulunduğu Clerkenwell Green bölgesinde başlayan yürüyüş, ünlü Trafalgar Meydanı’nda bir miting ile son buldu. Onlarca, kurum, kuruluş, sendika ve örgütün katılımıyla gerçekleşen yürüyüşte “Öğrenciler, İşçiler ve Emekçiler Birlik Olup Mücadele Vermeli” mesajı verildi. Kortejin en önünde “Öcalan’a özgürlük” yazılı pankart da taşındı. Kürt Halk Meclisi (DAY-MER) dövizleri ile büyük ilgi topladı. Britanya Alevi Federasyonu’nun da (BAF) katıldığı eylem sloganlar eşliğinde sona erdi.
Zürih’te yağmur engelleyemedi
İsviçre’de Zürih Helvetia Platz’da yağışlı havaya rağmen binlerce insan 1 Mayıs’ı kutladı. Kürdistanlılar, Türkiyeliler yürüyüş kortejinde bir biri ardına yürürken, her ulus ve kimlikten katılım dikkat çekti. UNIA Sendikası Başkanı Vania Alleva ve Bask aktivisti Nekane ana konuşmacı olarak dünya halklarının ve işçi sınıfının direniş ve özgürlük bayramını kutlarken, politik tutsakların serbest bırakılmasını, kapitalizmin neden olduğu bütün sorunlara karşı her alanda örgütlenme ve mücadelenin önemine vurgu yaptı.
Y.ÖZGÜR POLİTİKA HABER EKİBİ