100 haftadır Adalet Nöbeti'nde

Şenyaşar Ailesi'nin Adalet Nöbeti

Şenyaşar Ailesi'nin Adalet Nöbeti

  • Riha'nın Pirsûs (Suruç) ilçesinde, 14 Haziran 2018'de AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınları tarafından eşi ve iki oğlu katledilen Emine Şenyaşar ile saldırılardan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar'ın 9 Mart 2021’de başlattığı Adalet Nöbeti, 100. haftasında.

Riha'nın Pirsûs (Suruç) ilçesinde, 14 Haziran 2018'de AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınları tarafından eşi ve iki oğlu katledilen Emine Şenyaşar ile saldırılardan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar'ın 9 Mart 2021’de başlattığı Adalet Nöbeti, 100. haftasında.

Şenyaşar Ailesi'ne ait işyerine seçim çalışması adı altında kalabalık bir şekilde giren AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız, koruma ve yakınları, bayram arifesi olması nedeniyle Şenyaşarlar tarafından “dükkanda müşterilerin” olduğu yönünde uyarıldı. Burada yaşanan tartışmanın ardından AKP’li vekilin koruma ve yakınları Şenyaşar kardeşlere saldırdı. Çeşitli yerlerinden yaralanan Celal, Adil, Mehmet, Fadıl ve Ferit Şenyaşar kardeşler, Suruç Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. AKP'li Yıldız'ın yakınlarının hastanede de sürdürdüğü saldırılar sonucu, ağır yaralı Celal ve Adil Şenyaşar ile hastaneye çocuklarını ziyarete giden baba Hacı Esvet Şenyaşar, katledildi. 

Katliamın otopsi raporlarında, Celal Şenyaşar’ın vücuduna 6 adet farklı ateşli silahın mermi çekirdeği, Adil Şenyaşar’ın vücudunun 14 bölgesinde kesici, delici alet ve sert cisim yarası ile 17 farklı silahın mermi yarası tespit edildi. Baba Hacı Esvet Şenyaşar'ın vücudunun 7 hayati bölgesinde kesici aletlerle büyük çapta yaralar oluşturularak yaralandığı ve 7 ciddi yaranın yanı sıra vücutta 23 noktada öldürücü nitelikte olmayan yaranın olduğu tespit edildiği belirtildi. 

Devlet oradaydı

Hastanede yaşanan katliam sırasında Urfa Valisi Abdullah Erin, Suruç Kaymakamı Tarık Açıkgöz ve dönemin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba da bahçede bulunuyordu. Hastane kameraları tahrip edilip kayıtları yok edilirken, hastanede sarı alanda saldırılan Esvet Şenyaşar’ın etrafa saçılan kanı ise boyandı, böylelikle deliller karartıldı. Katliamın ardından işyerlerine dönük saldırıda meşru müdafaa hakkını kullanan Fadıl Şenyaşar tutuklandı, yargılama sonucu 37 yıl 9 ay hapis cezası verildi.  

Nöbet 700. gününde

Oğlu Fadıl Şenyaşar'ın tahliye edilmesi ve işyeri ile hastanede katliam yapanların yargı önüne çıkarılarak cezalandırılması talepleri ile Emine Şenyaşar ve katliamdan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar, 9 Mart 2021’de Adalet Nöbeti başlattı. Urfa Adliyesi önünde başlatılan Adalet Nöbeti, 700. gününDE. 

Adalet talebine 31 soruşturma

Adliye molozları arasında toprağı eşeleyerek adalet arayan, kar ve yağmur demeyen, polis şiddeti ve engellemelere aldırış etmeyen Emine Şenyaşar'a, bugüne kadar toplamda 31 soruşturma açıldı. AKP'li İbrahim Halil Yıldız'a sarf ettiği sözlerden dolayı hakkında, "Kamu görevlisine hakaret" ve "Hakaret" suçlamalarıyla açılan soruşturmalardan 10 tanesi davaya dönüştü. Urfa Adliyesi önünde Adalet Nöbeti’ni sürdürmeye devam eden Emine Şenyaşar, 100. haftasında mücadelesini anlattı. Şenyaşar, “Çocuklarımı öldürdüler. Eşim ve oğluma büyük zulüm uyguladılar. Hastaneyi boyadılar, görüntü kayıtlarını kestiler. Bu zulüm halen devam ediyor" dedi.

700 gündür de zulüm yapılıyor

Bir oğlunun hapiste, iki oğlunun ise yaralı olarak kurtulduğunu ifade eden Şenyaşar, ailesi için adalet aradığını söyledi. “Evde oturamadığım için adliye önüne geldim” diyen Şenyaşar, çareyi Adalet Nöbeti'nde aradığını belirtti. Şenyaşar, "Bu 700 günlük sürede bize çok zulüm yapıldı. Polisler, savcılar, hakimler hepsi bize zulüm yaptı. Polisler beni darp edecekti, avukatlar engel oldu. Oğlum Ferit'i darp ettiler, ölümden döndü. Oğlum ve bana halen zulüm yapıyorlar" şeklinde konuştu. 

Artık zulüm de direniş de biliniyor

Nöbeti Riha’dan İstanbul'a kadar birçok kentten yurttaşların ziyaret ettiğini ifade eden Şenyaşar, ziyaretlerin kendilerine güç verdiğini söyledi. Şenyaşar, şöyle devam etti: "Dayanışmaya gelenler, avukatlar, barolar ve Avrupa'dan gelenlerden güç aldık. Artık herkes bu zulmü de, bizim direnişimizi de biliyor. Adalet Nöbeti boyunca İstanbul, Ankara, Mêrdin, Dîlok gibi birçok kentte giderek anlattık. Cezaevindeki oğlum Fadıl’ın serbest bırakılması için her yere gittik. Gittiğimiz her yerden elimiz boş döndük."

Nezarete alındıklarını, kendisi hakkında davalar açıldığını, kar kış demeden 8 mevsimdir direndiğini belirten Şenyaşar, şunları söyledi: "Oğlum 5 yıl geçmesine rağmen bırakılmadı. Biz üç ramazan iftarları bu adliye önünde açtık. İlaçlarla ayakta duruyorum. Hastane içinde insan öldürüler ve devlet kayıtları gizliyor. Devlet sadece zulüm yapıyor."

Dayanışma gücüyle ayakta kalıyoruz

Emine Şenyaşar, dayanışmadan güç aldığını belirterek, şunları ekledi: "Bu gelişler olduğunda kendimizi yalnız hissetmiyoruz. Biz bu kalabalığın verdiği güçle ayaktayız. Her yerde bize sahiplenme var. Oğlum bırakılsın istiyorum. Evime gidip torunlarımla zaman geçirmek istiyorum. Evimde oğlum olmadığı için oturamıyorum.” MA/URFA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.