1003 (binüç) Türk askeri öldürüldü

  •  Türk ordusunun, iki ay boyunca 3 bin 558 kez savaş uçakları ve helikopterler, binlerce kez de obüslerle bombaladığı, 779 kez kimyasal silah kullandığı Medya Savunma Alanları'ndaki kaybı 1000'i geçti.

Türk ordusunun Medya Savunma Alanları'na işgal saldırılarıyla devam eden savaşın iki aylık bilançosu, gerillanın yeni döneme uygun direniş ve eylem kabiliyeti ile Türk ordusunun çıkmazını gözler önüne seriyor. HPG BİM'in günlük açıklaması da dahil edildiğinde Türk ordusunun 1003 askerinin öldürüldüğü, 166'sının yaralandığı görülüyor. 58 gerillanın şehadete ulaştığı bu süre zarfında vurulan 49 helikopterden 3'ü imha edildi.  

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM), NATO desteği ve KDP'nin iş birliğiyle saldıran Türk ordusuna karşı devam eden savaşın 14 Nisan–14 Haziran tarihlerini kapsayan iki aylık bilançosunu açıkladı. Gerillanın, Türk işgalcilerin olduğu her yeri direniş alanına çevirerek tarihi bir savaş süreci geliştirdiğini belirten BİM, Türk devleti çağın en ileri savaş tekniğiyle Direniş Alanları’nı binlerce kez obüs, havan, saldırı helikopteri ve savaş uçaklarıyla bombalamasına rağmen sonuç alamadığını vurguladı. 

Zap’ta tıkanan Türk ordusunun, 25 Mayıs gecesi saldırılarının kapsamını genişletip Zap Suyu’nun batısına taşırdığını anımsatan BİM, ancak bu hamlesine de alandaki gerillanın Cenga Xabûrê Şehîd Savaş Maraş Devrimci Hamlesi temelinde güçlü ve etkili eylemlerle karşılık verdiğini kaydetti. Türk ordusunun, Zap’taki tıkanıklığını bu şekilde aşmak isterken hem gerillanın daha fazla hedefi olduğunu hem de amacına ulaşamadığını belirten BİM, kendisini yeniden yapılandıran gerillanın, taktiklerini büyük bir ustalık ve yaratıcılıkla pratikleştirdiğini şöyle izah etti: 

Zafere kilitlenen düzey

“Araziye dayalı mevzi ve tünel savaş tarzıyla arazinin her detayını ustalıkla kullanan hareketli ve yarı-hareketli tim tarzı yeni dönemin sonuç alıcı gerilla tarz ve taktiği olarak pratikte rüşdünü ispatladı. Askeri açıdan yepyeni bir aşama ve performansı ifade eden iki aylık savaş süreci, gerillanın inanç, irade, moral, motivasyon, kararlılık ve zafere kilitlenmesi bakımından da çok önemli bir düzeyi ifade ediyor. Gerilla, Apocu ideolojinin yüksek bilincini ve güçlü maneviyatını edinmiş, özgür olmakta kesin karar kılmış, bunun mücadelesini verme uğruna her şeyi göze almış fedai bir güçtür. Fedai gerilla gücü karşısında ne çağın tekniği, ne Türk devletinin vahşi saldırıları ne de onun uşaklarının ayak oyunların sonuç alabilir. Kürdistan Özgürlük Gerillası en zor koşullar altında Apocu fedai ruhla direnip büyük bedeller ödeyerek mazlum Kürdistan halkı başta olmak üzere tüm ezilen halkların ve sınıfların özgürlük umudu olduğunu bir kez daha kanıtladı.

Kayıplarını gizlemeyi sürdürdü

Gerillanın savaş mevzileri ve tünellerinde geliştirdiği tarihi direniş karşısında çaresiz kalan Türk ordusu, yine kirli savaş yöntemlerini devreye koyarak 779 kez kimyasal silah ve patlayıcı kullanarak savaş suçu işledi. Bütün bu saldırılar karşısında devrimci hamle ruhuyla çok sayıda kapsamlı ve koordineli eylem gerçekleştirildi. Pusu, sızma, suikast, sabotaj, darbeleme, baskın taktiklerini iç içe kullanarak ağır bedeller ödetten gerilla, bizzat 30’a yakın işgalcinin cenazesinin üzerine giderek rütbeliler de dahil birçoğunun kimlik, silah ve askeri malzemesine el koydu. Bütün bunlara rağmen savaş suçlusu Türk devleti her zaman olduğu gibi kayıplarını gizleme yoluna gitti ve özel savaş medyası aracılığıyla sahte zafer hikayeleri anlatmaya devam ediyor.

Bakur'da onlarca saldırı

Türk devleti, Medya Savunma Alanları’nda olduğu gibi Bakurê Kurdistan’daki gerillaya karşı da onlarca kapsamlı operasyon gerçekleştirmesine rağmen sonuç alamadı. Bu operasyonların büyük çoğunluğunu boşa çıkaran gerilla, aynı zamanda Botan, Serhed ve Amed’de yaratıcı eylemler geliştirip ağır darbeler vurdu. 

58 gerilla şehit düştü

Apocu fedai ruhla savaşarak şehadete ulaşan kahraman gerillalar, Kürdistan’ı işgal etmeye çalışan Türk devletine karşı geliştirilen destansı direnişe öncülük etti, kapsamlı işgal harekatını durdurdu. Şehitlerin büyük emeği, çabası, fedaice duruşu sayesinde gelişen bu direniş sürecinde 13'ü kimyasal silah saldırısında olmak üzere toplamda 58 gerilla şehadete ulaştı. Şehitlerimizin alın teri ve kanlarıyla yarattıkları sonuçlar, özgürlüğümüzün ve onurumuzun güvencesi olduğu gibi, bizler için de zafer talimatıdır."

BİM, paylaştığı iki aylık tablo şöyle:

Türk ordusunun saldırıları

*  2 bin 65 kez savaş uçaklarıyla bombaladı

*  Bin 493 kez saldırı helikopteriyle bombaladı

*  Savaş mevzileri 779 kez kimyasal silah ve patlayıcılarla bombalandı.

Gerillanın düzenlediği eylemler

*  1 Hava Savunma Kuvvetleri 

*  2 Devrimci Operasyon

*  15 Sızma 

*  11 Baskın

*  41 Koordineli

*  101 Sabotaj 

*  132 Suikast

*  2 Pusu

*  151 Ağır Silah

*  288 Çatışma-Darbeleme Eylemi

Türk ordusunun kayıpları

*  2’si rütbeli 985 Türk askeri öldürüldü

*  166 Türk askeri yaralandı

Gerillanın imha ettikleri

*  3 Helikopter (1 saldırı, 2 Skorsky)

*  1 Tank

*  2 Zırhlı Araç

*  2  BKC 

*  2  A4 silahı

*  1  Jammer

*  3  Radar

*  15 Dron

*  1 Termal Kamera 

*  1 Teleskop

*  20 Mobesse kamera sistemi

*   2 Ses dinleme cihazı

*  1 Fotokapan

*  1 Konteynır

*  2 Sensör 

*   1 Kameriye

*  9 Çadır

*  29 Mevzi

Darbelenen askeri araçlar

*  46 Helikopter (20 saldırı, 26  Skorsky)

*  5 Dron

*  11 Mevzi

Gerillanın el koydukları

*  7 MPT-55

*  1 MPT-66

*   2 M-16

*  2 Tabanca

*  1 BKC 

*  1 B-7

*  2 Bombaatar

*  4 Bombaatar Mermisi

*  2 Saldırı (Çelik) Yeleği

*  2 Rext

*  5 Şarjör

*  1 Termal Kamera

*  1 Termal Dürbün

*  6 Gece-Gündüz Dürbünü

* 4 Mayın

*  1 Mayın Patlatma Cihazı

*   848 M-16 ve BKC Mermisi

* 4 Cep Telefonu

* 3 Kafa Kamerası

* 1 Noktalayıcı

* 1 Güneş Paneli

* 1 Pusula

* 2 Kasatura 

1 Enerji Kaynağı

* 4 Askeri Çanta

* 8 El Feneri.   BEHDİNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.