11 yılda 7 kez gördü

Kadın Haberleri —

Hevidar Erdem

Hevidar Erdem

  • Tutuklu eşini en son 3 yıl önce ziyaret edebilen Hevidar Erdem, uzak mesafeye dikkat çekti ve bu politikaların ne kendilerini ne de yakınlarını pes ettiremeyeceğini söyledi. 

Türkiye ve bölge cezaevlerinde tutuklular, baskı, kötü muamele ve hak ihlallerine maruz kalırken, dışarıdaki aileleri de bir cezalandırma sistemine dönüştürülen “sürgün” politikası nedeniyle adeta yakınlarıyla birlikte cezalandırılıyor. Uzak mesafe ve maddi imkansızlıklar nedeniyle aileler, yakınlarının görüşüne gidemiyor. 

 Bu ailelerden biri de 2011 yılında Antalya’da çalıştığı sırada “örgüt üyesi” iddiasıyla gözaltına alınıp tutuklanan ve yargılama sırasında müebbet hapis cezası verilen Şemsettin Erdem’in ailesi. Tutuklandıktan sonra Antalya S Tipi Cezaevi’ne gönderilen Erdem, daha sonra İzmir Buca Kırıklar T Tipi Cezaevi’ne sevk edildi. 2019 yılından bu yana da Manisa T Tipi Cezaevi’nde tutuluyor.

Yollarda perişan oluyoruz 

Colemêrg’in (Hakkari) Şemzînan (Şemdinli) ilçesinde iki çocuğuyla birlikte yaşayan Erdem’in eşi Hevidar Erdem, aradan geçen 11 yılda sadece 7 kez görüşe gidebildi. En son 3 yıl önce çocuklarıyla birlikte eşinin görüşüne gidebildiğini aktaran Erdem, “Ziyarete gidemiyorum çünkü bizden uzak bir cezaevinde tutuluyor. Şemdinli’den Manisa’ya görüşe gitmek için 24 saat yol gidiyoruz. Gidiş ve gelişlerimiz 3 günü buluyor. Görüşe, çocuklarla beraber gitmek zor oluyor. Yollarda perişan oluyoruz” dedi.

Hayati durumundan kaygılıyım 

Eşinin Colemêrg’e yakın bir cezaevine sevk edilmesi için Adalet Bakanlığı’na birkaç kez dilekçe verildiğini ancak herhangi bir dönüş olmadığını belirten Erdem, “Eşim ve avukatı, Şemdinli’ye yakın bir cezaevinde sevk edilmesi için dilekçe verdi; fakat herhangi bir dönüş yapılmadı. Cezaevinin uzak olmasından kaynaklı görüşe gidemiyorum. Görüşe gittiğimizde de bin pişman oluyoruz. Öyle uygulamalar var ki akıl işi değil. Görevlilerin hakaretlerine maruz kalıyor, hukuksuz işlemlere tabi tutuluyoruz. Sürekli eşime hücre cezası verildiğinden telefonla da görüşemiyoruz. Bundan kaynaklı da hayati durumundan kaygılanıyorum” diye belirtti. 

Mücadeleden vazgeçirtmeye çalışıyorlar

Devletin hem tutukluları hem de ailelerini mücadeleden vazgeçirmek için özel politikalar devreye koyduğunu dile getiren Erdem, şöyle dedi: “Tutuklulara zindan içerisinde zindan yaşatıyorlar. Bizden uzak yerlerde tutuyorlar, böylelikle mücadeleden vazgeçmemizi istiyorlar. Bu ülkede hak, hukuk ve Anayasa çiğneniyor. Bir tutuklu ailesi olarak mücadelemden de asla vazgeçmiyorum. Eşim ve diğer tutuklulara dönük yapılan antidemokratik uygulamaları ve Kürtlere yapılan zulmü kabul etmiyorum. Mücadeleye devam edeceğiz.” 

COLEMÊRG / MA

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.